BU DA MI KADER?

BU DA MI KADER?
Maraş merkezli depremde yıkıma uğrayan Şanlıurfa ve Adıyaman da bu kez de sel felaketi yaşandı. İki şehirde toplam 14 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de kayboldu. Depremzedelerin kaldığı çadırkentleri de su bastı....

Maraş merkezli depremde yıkıma uğrayan Şanlıurfa ve Adıyaman da bu kez de sel felaketi yaşandı. İki şehirde toplam 14 kişi hayatını kaybederken çok sayıda kişi de kayboldu. Depremzedelerin kaldığı çadırkentleri de su bastı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü depremden etkilenen bölgeler için kuvvetli sağanak yağış uyarısında bulunmasına rağmen önlem alınmaması ise tepkilere neden oldu.

Şanlıurfa’da önceki gece başlayan yağış hayatı adeta durma noktasına getirdi. Sağanak yağış nedeniyle birçok ev işyeri sular altında kalırken, araçlar sürüklendi Akçakale ve Harran ilçelerinde de yağış nedeniyle selin oluştuğu belirtildi.

Şehirde sel felaketi nedeniyle 12 kişi hayatını kaybetti. Abide Köprülü Kavşağı'nın alt geçidinden vinç yardımıyla bir hafif araç çıkarıldı. Araçta yapılan incelemede 2 kişinin cansız bedeni bulundu.



SU DOLAN ALT GEÇİTTE MAHSUR KALAN 3 KİŞİ KURTARILDI
Çalışmalar sırasında bazı itfaiye erleri de suyla dolan alt geçitte mahsur kaldı. İtfaiye eri Abdulhamit Aslan'ın meslektaşlarının desteğiyle kurtarılmasının ardından itfaiye eri Bülent Bulut da kendi imkanlarıyla sudan çıktı. Bulut, ambulansla hastaneye kaldırıldı. Ekiplerin alt geçitte yürüttüğü çalışma sırasında bulunan Yusuf isimli bir kişi de ekiplerin müdahalesiyle sudan çıkarıldı.

YOĞUN BAKIM SERVİSİNİ SU BASTI
Sağanak yağış nedeniyle Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım servisi su baskınına uğradı. Tedavi gören hastaların tahliyesi kararlaştırıldı. Karar sonrası çok sayıda ambulansla servisteki hastalar, kentteki diğer hastanelere sevk edildi.

SAĞANAK NEDENİYLE BALIKLIGÖL TAŞTI
Merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Mance Mahallesi'nde sel sularına kapılan araçların sürüklenmesi, çevredeki binaların çatısına çıkan vatandaşlar tarafından cep telefonuyla görüntülendi. Eyyübiye ilçesinde bulunan tarihi Balıklıgöl yerleşkesinde su taşkınına sebep oldu.



SEL NEDENİYLE ÇÖKEN YOLDAN GEÇEN TIR SUYA KAPILDI
Şiddetli sağanağın etkili olduğu Bozova ilçesinde sel ve su baskını meydana geldi. İlçedeki Yalıntaş deresinin taşması sonucu ilçeyi Hilvan'a bağlayan kara yolu su altında kaldı. Yol, çökmeler nedeniyle ulaşıma kapandı.

Öte yandan yolda sel sularına rağmen ilerlemeye çalışan bir tır kontrolden çıkarak devrildi. Devrilme anı cep telefonlarıyla görüntülenen tır, sel sularına kapıldı. Sürücünün kurtarılması ve tırın bulunması için arama kurtarma çalışması başlatıldı.

BEDENSEL ENGELLİ KIZ 5 SAAT SONRA KURTARILDI
Bedensel engelli Fatma Bulgan (16), Akabe Mahallesi 1437. Sokak'ta iki katlı binanın zemin katında tek başına bulunduğu sırada evi sel bastı. Suda mahsur kalan Bulgan, AFAD, polis ekipleri ve ailesinin desteğiyle tekerlekli sandalyesiyle bulunduğu yerden yaklaşık 5 saat sonra kurtarıldı.



5 KİŞİLİK SURİYELİ AİLE BOĞULDU
Tandoğan Mahallesi'nde bulunan Yavuzlar Apartmanı'nın bodrum katındaki dairede 5 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. Suriye uyruklu oldukları belirtilen bu kişilerin cansız bedeni otopsi için Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

ADIYAMAN’DA KONTEYNER SELE KAPILDI, ÇADIRLARI SU BASTI
Adıyaman'daki sel felaketinde de Tut ilçesinde bir konteyneri su basması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerden birinin 1,5 yaşında bir çocuk olduğu açıklandı. AFAD, polis, jandarma ve belediye ekipleri, su baskını riski yaşanan çadırlarda tahliye çalışması yaptı.

Adıyaman Karapınar mahallesinde yağmurda evlerinin önünde çadırlarda kalan depremzedelerin çadırlarını su bastı. Çadırlarda kalan depremzedeler kendi imkanlarıyla buldukları iş makinelerinin yardımıyla tahliye kanalları açmaya çalıştı.

Adıyaman-Çelikhan yolu üzerindeki Bulam-2 Köprüsü'nde kısmi çökme meydana geldi, kara yolu geçici olarak trafiğe kapatıldı.



DİYARBAKIR'DA ÇADIRLARIN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ
Depremin ardından Diyarbakır’da Silvan karayolu üzerinde Dicle Nehri kenarında kurulan çadırkentin iki gündür etkili olan sağanak yağış nedeniyle tahliye edilmesine karar verildi. Çadırkentteki bin 900 çadırın 400’ü kullanılırken, çadırkentte yaklaşık bin 200 kişi kalıyor. Yetkililer, şu an için bir sorun yaşanmadığını ancak çadırkentin tedbir amaçlı tahliye yapılacağını söyledi.

MARDİN VE MALATYA DA ETKİLENDİ
Mardin'de de 2 gündür aralıklarla etkili olan sağanak nedeniyle cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu. Kentte su baskınları sonucu 8 kırsal mahalle ile yerleşim biriminin yolu zarar gördü.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde derenin taşması sonucu sel meydana geldi. İlçe merkezindeki Vahap Küçük Meydanında bulunan çadırları ve ilçe merkezindeki evleri su bastı.

UÇAK SEFERLERİNDE AKSAMA
Sağanağın ardından sel yaşanan Şanlıurfa ve Adıyaman'daki rüzgar ve buzlanma hava trafiğinde aksamalara neden oldu.

SOYLU’DAN AÇIKLAMA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile sel bölgesinde inceleme yaptı. Soylu, "Şanlıurfa'da 12 vatandaşımız, Adıyaman'da 2 vatandaşımız hayatını kaybetti. 5 vatandaşımızla ilgili de arama kurtarma çalışmalarımız şu anda devam ediyor. Şu anda 3 ihbar var. Toplam 3 yerde arama kurtarma çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Karayolları bölge müdürlerinden bilgi aldıklarını da belirten Soylu, Bozova-Hilvan yolunda iki yerde çökme meydana geldiğini söyledi.



DEPREM BÖLGESİNE YENİ YAĞIŞ UYARISI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Şahin Şahbaz, Maraş merkezli depremlerden etkilenen iller için yağış uyarısı yaptı:
“Bölgenin batısından itibaren yeniden bir yağışın geleceğini tahmin ediyoruz. Cuma ve cumartesi günü kuvvetli yağışları göreceğiz. Elimizdeki verilere göre yağışlar cuma günü Adana civarında kuvvetli olacak. Gaziantep, Kilis, Kahramanmaraş ve Adıyaman'ın güneybatısında da yağışların kuvvetli olmasını, diğer yerlerde hafif sağanak şeklinde görülmesini bekliyoruz. Cumartesi günü ise deprem bölgesinin tamamında kuvvetli yağış bekliyoruz.”