Bu dünyanın geri kalanına ‘Biz artık laik değiliz’ mesajı

Bu dünyanın geri kalanına ‘Biz artık laik değiliz’ mesajı
Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Ayasofya’nın ibadete açılmasını, “Ayasofya’yı yeniden camiye dönüştürmek, ne yazık ki dünyanın geri kalanına ‘Biz artık laik değiliz’ demek anlamına geliyor” sözleriyle eleştirdi....

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Ayasofya’nın ibadete açılmasını, “Ayasofya’yı yeniden camiye dönüştürmek, ne yazık ki dünyanın geri kalanına ‘Biz artık laik değiliz’ demek anlamına geliyor” sözleriyle eleştirdi. BBC News’a konuşan Pamuk, “Benim gibi buna karşı çıkan ama sesleri duyulmayan milyonlarca laik Türk var” dedi ve bu adımın birçok Türkiyelinin ‘laik bir Müslüman ulus olmaktan duyduğu gururu ellerinden aldığını’ söyledi.

Karara tepki yağdı

Ayasofya’nın ibadete açılmasına tepki gösteren İlahiyatçı Cemil Kılıç twitter hesabından “Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed, Yahudi ya da Hıristiyanlara ait hiçbir mabedi camiye / mescide çevirmiş değildir. Biz Muhammedî yolda yürümeye devam edeceğiz.” İfadelerini kullandı.
Tarihçi Sinan Meydan da karara tepkisini twitter hesabından şu sözlerle tepkisini dile getirdi: “Atatürk›ün kurduğu fabrikalar kapatıldı. Atatürk’ün kapattığı tarikat, cemaatler ardına kadar açıldı. Laik eğitim bitirildi. Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet fiilen meşrutiyete çevrildi. Şimdi de Atatürk’ün imzaladığı 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi iptal edildi.

Rus Ortodoks Kilisesi: “Karar, daha büyük bölünmelere yol açabilir”

Rus Ortodoks Kilisesi, Ayasofya’yı camiye çeviren kararın ‘daha büyük bölünmelere yol açabileceğini’ duyurdu. Kilisenin basın ilişkilerinden sorumlu yetkilisi Vladimir Legoyda, “Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil” ifadelerini kullandı.
Rus Ortodoks Kilisesi ile diğer kiliselerin endişelerine kulak verilmemiş olmasını çok üzücü bulduğunu söyleyen Vladimir Legoyda, “Söz konusu karar, çok yazık ki, mevcut anlaşmazlıkları gidermeye yönelik değil. Tam tersine, daha büyük parçalanmalar ile anlaşmazlıklara yol açabilir” dedi.