Bu kez kriz, adaların egemenliği

Bu kez kriz, adaların egemenliği
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, ABD gezisi sırasında Türkiye aleyhine yaptığı konuşma ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Artık benim için Miçotakis diye biri yok” açıklamasıyla iki ülke arasında başlayan...

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in, ABD gezisi sırasında Türkiye aleyhine yaptığı konuşma ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Artık benim için Miçotakis diye biri yok” açıklamasıyla iki ülke arasında başlayan kriz giderek büyüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Yunanistan’ın silahlandırmama şartıyla verilen adaların statüsünü ihlal ettiğini belirterek, “Adaların egemenliğini” tartışmaya açtı.

Çavuşoğlu, Kuzey Makedonya Dışişleri Bakanı Bujar Osmani ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Yunanistan ile ilişkiler konusundaki soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Miçotakis›in mart ayında İstanbul›da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan›la yaptığı görüşmede ilişkileri geliştirme teklifinde bulunduğunu kaydetti.

Bu görüşmeye rağmen Yunanistan’ın her platformda Türkiye karşıtlığı yaptığını savunan Çavuşoğlu, “Özelikle de Türkiye’nin ABD’den almak istediği F16’ları Türkiye’ye vermeyin diye lobi yapacaksın. Aslında bu NATO müttefikliğine de sığmayan bir hareket” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında zaman zaman görüş ayrılıkları bulunduğuna, ilişkilerde iniş ve çıkışlar olduğuna işaret ederek, şunları söyledi:

ADALARIN EGEMENLİĞİ TARTIŞILIR
“Peki Yunanistan’ın agresif olmasının başka bir sebebi nedir? Yunanistan’ın 1923 Lozan ve 1947 Paris anlaşmalarında silahlandırmama koşuluyla kendisine verilen adaların statüsünü ihlal etmesi ve bizim de bu ihlali uluslararası hukuk çerçevesinde gündeme getirmemiz. Biz BM’ye 2 tane mektup yazdık. Bu adalar Yunanistan’a bu şartlarla verildi. Anlaşmalar ortada ama Yunanistan bunları ihlal ediyor ve adaları silahlandırıyor. Eğer Yunanistan bu ihlalden vazgeçmezse bu adaların egemenliği tartışılır. Bu kadar açık, net. Anlaşmalara uyacaksın. Bizim gönderdiğimiz mektuplara hukuki çerçevede cevap veremediği için agresifleşiyorlar, Türkiye’ye ithamlarda bulunuyorlar.”

Yunanistan’ın Türkiye’nin iddialarına cevap veremediği gibi demagoji yaptığını da belirten Çavuşoğlu, Yunan siyasetçilerinin her gün Türkiye’ye saldırmazsa halklarını memnun edemeyeceği yönünde bir kompleksi olduğunu öne sürdü.

Yunanistan’ın karşılıklı iş insanlarının ekonomik ilişkileri geliştirmesi yönünde ifadelerin de yer aldığı 25 maddelik bir teklifle geldiğini belirten Çavuşoğlu, “Biz başka ülkelerle de diplomatik ve siyasi ilişkilerimizde sorunlar yaşadık. Ama hiçbir zaman gidip de iş insanlarımıza ‘Bizim ilişkilerimiz kötü, sen de ticaretini, yatırımını, oradaki projeni durdur.’ demedik. Başka platformlarda birbirimizi eleştiririz de (Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos) Dendias’ın iş insanlarına Türkiye’yi şikayet etmesi çok saçma olmuş” dedi.

AĞLAMADA ÇOK BAŞARILILAR
“En haksız durumda bile ne kadar haklı olduğunu anlatmada ve ağlamada çok başarılılar” diyen Çavuşoğlu, Yunan siyasetçilerin tavırlarındaki farklılıklara değinerek, “Bunlar siyasetçilere ve ülkelere yakışan tavırlar değil” ifadesini kullandı.

MİÇOTAKİS: MANTIKSIZ ARGÜMANLARLA GÜNDEM YARATIYORLAR
Yunanistan ve Türkiye arasındaki gergin ilişkiler sürerken Başbakan Kiryakos Miçotakis, Atina’da bir konferansta konuştu. Miçotakis, Türkiye’nin Yunan adaları üzerinde ‘hak ihlal eden’ uçuşlar yaptığını savunurken, “Mantıksız argümanlarla gündem yaratıyorlar. Böyle bir söylem hiçbir yere varmaz… Türkiye’yi bu söylemleri sahada daha fazla gerginliğe çevirmemeye çağırıyorum. Dilerim ve umuyorum ki bunu uygularlar” açıklamasını yaptı.

Miçotakis, geçen yıl iki ülke arasında ılıman bir iklim hakim olduğuna vurgu yaparak, “2020 yazından çok uzaktayız” dedi. Yunanistan Başbakanı, bugünkü koşulların  komşular arasındaki önceki gerilim dönemlerine göre ‘çok daha endişe verici’ olarak ele alındığını belirtti.