BUGÜNÜN VAKA SAYISI 11 BİN

BUGÜNÜN VAKA SAYISI 11 BİN
Türkiye’de salgının 7.ayında verilerle ilgili gittikçe karmaşık hale gelen bir tablo ortaya çıktı. Belirtisi olmayan vakaların günlük tabloda yer almadığını açıklamasıyla eleştirilerin odağına oturan Sağlık Bakanı...

Türkiye’de salgının 7.ayında verilerle ilgili gittikçe karmaşık hale gelen bir tablo ortaya çıktı. Belirtisi olmayan vakaların günlük tabloda yer almadığını açıklamasıyla eleştirilerin odağına oturan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yeni açıklaması bir başka soru işaretini ortaya çıkardı. Bilim Kurulu sonrası ısrarla testi pozitif çıkanların sayısını vermeyen Koca, koronavirüs testlerinin pozitif çıkma oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Bu hesaba göre günlük testi pozitif çıkanların sayısı 10 binin üzerinde.

Türkiye’de son 1 haftadır turkuaz tablodaki değişiklik konuşuluyor. Çünkü geçen hafta yaptığı açıklamada “Her vaka hasta değildir” diyen Bakan Koca, 29 Temmuz tarihine kadar paylaşılan ‘vaka’ ifadesiyle, o tarihten sonra tabloda yerini alan ‘hasta’ ifadesinin aynı şeyi karşılamadığını açıkladı. ‘Hasta’ların yalnızca testi pozitif çıkan ve belirtisi olanları ifade ettiğini belirtti.
‘POZİTİF ÇIKMA ORANI YÜZDE 10’A DÜŞTÜ’
Önceki günlerde Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’ya konuşan Bakan Koca, bu kez de Türkiye’deki Covid-19 testlerinin pozitif çıkma oranını yüzde 10 olarak açıkladı. Koca açıklamasında, “Nisan ayında testlerden pozitif çıkma oranı %20 idi; yani 5 kişiye test yapılmışsa biri pozitif çıkıyordu, bu oran şimdi %10’a düştü” dedi.
18 NİSAN’DA 8 BİN VAKA
Örneğin 18 Nisan’da 40 bin 520 test yapıldı. Bakan Koca’nın yaptığı açıklamadan yola çıkarak yapılan hesaplamaya göre, 18 Nisan’da Türkiye’de 8 bin 104 vaka tespit edilmiş olması gerek. Ancak açıklanan vaka sayısı 3 bin 783.
ARTIK YALNIZCA HASTA BİLİNİYOR
Dün açıklanan 5 Ekim tablosunda ise 115 bin 632 test yapıldığı açıklandı. Bakan Koca’nın “Pozitif çıkma oranı yüzde 10” açıklamasına göre dün yapılan testler içinden 11 bin 563 vaka tespit edilmiş olması gerek. Ancak artık tabloda ‘vaka’ yerine ‘hasta’lar açıklandığı için sadece 1603 kişinin testinin pozitif çıktığı ve semptomu olduğu biliniyor. Bu hesaba göre, sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı Nisan-Mayıs aylarına göre bugün daha fazla vaka tespit edilmesi dikkat çekiyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine göre, testi pozitif çıkan herkesin resmi verilerde yer alması gerekiyor.