CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 28. gün| İsrail'den Hamas hastanenin altında açıklaması

CANLI | İsrail-Filistin çatışmalarında 28. gün| İsrail'den Hamas hastanenin altında açıklaması
Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırı sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı ve kara hareketi 29 gündür devam ediyor. İsrail'in saldırılarında sivilleri ise hedef almaya devam ediyor. El Şifa Hastanesi'nde ambulans...

Hamas'ın 7 Ekim'de başlattığı saldırı sonrası İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanı ve kara hareketi 29 gündür devam ediyor. İsrail'in saldırılarında sivilleri ise hedef almaya devam ediyor. El Şifa Hastanesi'nde ambulans konvoyunun vurulmasına ilişkin yapılan açıklamada Hamas'ın hastene altında olduğu söylendi.

İşte gün içinde yaşananlar:

00.35| İsrail ordusu: 7 Ekim'den bu yana 345 asker öldü

İsrail ordusu, Gazze saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 345 askerinin öldüğünü duyurdu

00.03| Blinken Türkiye'ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 5-6 Kasım 2023 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret edecek.

Pazartesi günü yapılacak olan görüşmede, Gazze’deki durum, bölgesel meseleler ve ikili ilişkiler hakkında fikir alışverişinde bulunulması bekleniyor.

22.50| Can kaybı 9 bin 500'e yükseldi

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda can kaybı 9 bin 500'e yükseldi

21.50| Netanyahu'nun evinin önünde "İstifa" sesleri

Tel Aviv’de bulunan Müze Meydanı’nda toplanan protestocular, Gazze’deki yakınları serbest bırakılana kadar meydandan ayrılmayacaklarını açıkladı.

Kudüs’te de Netanyahu karşıtı gösteriler vardı. Burada, protestoların liderlerinden Yishai Hadas gözaltına alındı. İsrail basınında yer alan bilgiye göre; Kudüs’teki eylemler, Başbakan Netanyahu’nun evinin yakınında da devam etti. Protestocular, Netanyahu’nun istifasını istedi.

Avrupa başkentlerinde de Gazze'de ateşkes ilan edilmesi için büyük protesto gösterileri düzenleniyor: Roma, Berlin, Paris ve Londra sokaklarında Gazze'ye destek ve ateşkes talebiyle destek mitingleri düzenlendi.

İsrail Polis Şefi ise, 17 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Savaş durumundayız. Hiçbir olaya toleransımız olmayacak. Bunu da ‘demir yumrukla’ uygulayacağız. Her isteyenin gelip bizi sınayabileceği bir durumda değiliz. İsrail vatandaşı olmak isteyenlere kapımız açık ancak kendini Gazze ile özdeşleştirmek isteyen varsa otobüslere bindirim Gazze’ye yollarız” demişti.

16.45| BM Genel Sekreteri Guterres'ten açıklama: Bu durmalı

BM Genel Sekteri Guterres'ten açıklama:

"Gazze'de El Şifa hastanesinin önünde bir ambulans konvoyuna düzenlenen saldırı haberi beni dehşete düşürdü.

Şimdi neredeyse bir aydır Gazze'de aralarında çocuklar ve kadınların da bulunduğu siviller kuşatıldı, yardımları engellendi, öldürüldü ve evleri bombalandı. Bu artık durmalı."

15.50| Fransa: İsrail'de 39 Fransız vatandaşı öldü 9 kayıp

Fransa Dışişleri Bakanlığı'na göre, Hamas'ın İsrail yerleşim yerlerine saldırısı sırasında 39 Fransız vatandaşı öldü, 9 kişi ise kayboldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırılarda Fransa vatandaşlığına sahip ölü sayısının 39'a yükseldiği bildirilirken, bazıları Hamas tarafından esir tutulan 9 vatandaşın kayıp olduğu kaydedildi.

15.30| Gazze'nin kuzeyinde 400 bin kişi var

ABD'li Özel Temsilci David Satterfield, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde hala 400 bin kişinin kaldığını söyledi.

İsrail son haftalarda, Gazze sakinlerine bölgenin güneyine geçmeleri uyarısında bulunuyor. İsrail Ordusu, bölgenin kuzeyini havadan ve kara saldırısıyla bombardıman altında tutuyor. Ancak güvenli alan ilan edilen güneye de hava saldırıları yapıldı.

15.10| İsrail Lübnan'ı vuruyor

Lübnan resmi ajansı NNA'da yer alan haberde İsrail'in Lübnan topraklarındaki farklı bölgelere yönelik gerçekleştirdiği saldırılar hakkında bilgi verildi. İsrail'in topçu atışları ve hava saldırısı ile Lübnan'ın Raşya el-Fuhar ve Kefr Hammam beldesinin etrafındaki dağlık bölgeleri vurduğu kaydedildi.

14.10| Haniye'nin Gazze'deki evi vuruldu

Hamas Hareketi'ne bağlı El Aksa'nın Sesi radyosuna göre bugün (Cumartesi) İsrail'e ait bir insansız hava aracı, şu anda Gazze Şeridi dışında bulunan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniiyye'ni evini füzeyle hedef aldı.

Saldırı sırasında Heniyye'nin aile üyelerinden herhangi birinin evde olup olmadığı açıklanmazken, Reuters haber ajansı, Hamas yetkilisinin 2019'dan beri Türkiye ile Katar arasında seyahat ettiğini aktardı.

12.40| İsrail El Fuhara Okulu'nu bombaladı

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda yerinden edilmiş binlerce Filistinliyi barındıran El-Fahura Okulu'nu bombaladı, ölü ve yaralılar var.

11.20| İsrail saldırılarında 46 gazeteci hayatını kaybetti

Gazze Medya Ofisi’nin açıklamasına göre İsrail saldırılarında 46 gazeteci hayatını kaybettiğini açıkladı. Gazetecileri Koruma Komitesi tarafından yapılan açıklamada "İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşı, gazeteciler açısından son 30 yılın en kanlı savaşıdır" denildi

10.50| İsrail güçleri, Batı Şeria'nın farklı kentlerine baskınlar düzenledi

İsrail güçlerinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın farklı kentlerinde Filistinlilerin evlerine baskınlar düzenlediği ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı belirtildi.

İsrail güçlerinin gece saatlerinde düzenlediği baskınların adresi, Nablus, Cenin ve El-Halil kentleri oldu.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, El-Halil'in güneyindeki El-Fevvar Mülteci Kampı'na düzenlenen baskında en az 10 Filistinli gözaltına alındı.

09.20| Çocuk hastanesi vuruldu

İsrail çocuk hastanesini bombaladı. Nasr Çocuk Hastanesi'nin girişi vuruldu, ölü ve yaralılar var.

07.55| İsrail, Gazze'nin pek çok noktasına havadan ve karadan saldırı düzenledi

İsrail, gece boyunca karadan ve havadan Gazze'nin kuzeyi ile güneyindeki farklı kentlere saldırılarını sürdürdü.

Filistin haber ajansı WAFA'ya göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısındaki En-Nasr ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde sivillerin yaşadığı evleri bombaladı.

Gazze'nin batısı ile kuzeyindeki Eş-Şati ve Cebaliya mülteci kampları ile Beyt Lahiya ve Beyt Hanun kentlerinde, güneyde ise Han Yunus ve Refah kentlerinde çok sayıda ev bombalandı. Saldırılarda çok sayıda ölen ve yaralanan oldu.

Gazze'nin doğusundaki bölgeler de topçu ateşiyle vuruldu.

07.00 | "Gazze'de güvenli bir yer yok"

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'ndan (UNRWA) Thomas White, "Açık olalım, şu an Gazze'de güvenli hiçbir yer yok" dedi.

05.10 | İsrail'den "Hamas hastanenin altında" iddiası

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun danışmanlarından Marh Regev, Hamas'ın El Şifa saldırısının altına bir komuta merkezi kurduğunu ifade etti. Regev, bu tür yapıların sivil yapıları "meşru hedeflere çevirebileceğini" ifade etti.