Çavuşoğlu: ABD, Suriye ile normalleşmeyi istemiyor

Çavuşoğlu: ABD, Suriye ile normalleşmeyi istemiyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlarken Rusya-Suriye-Türkiye arasındaki 3’lü görüşmeyle ilgili olarak ABD’nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlarken Rusya-Suriye-Türkiye arasındaki 3’lü görüşmeyle ilgili olarak ABD’nin Suriye ile normalleşme adımına karşı olduğunu anladıklarını söyledi. Bakan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti:

“ABD’den bize “bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor” diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu.”

Rusya’nın dışişleri bakanları toplantısı için tarih belirlediğini ancak kendilerinin takviminin uygun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, “Bunlar değişik seviyelerde yapılan bir günlük toplantı ya da bir kerelik toplantılar olmayacak. Bir üçlü toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez. Bunların hepsi aslında, hem güvenin tesis edilmesi hem de önümüzdeki süreçte hassas konularda işbirliğinin somutlaştırılmasına yönelik adımlar” açıklamasını yaptı.

ABD’YE ZİYARET
17 Ocak’ta başlayacak ABD ziyaretinde çok sayıda resmi temasta bulunacağını belirten Çavuşoğlu, “Blinken ile görüşmemiz, ayın 18’i saat 13’de gerçekleşecek. Belki Houston’a gidip orada Başkonsolosluğumuzun yeni binasının açılışını da yapabiliriz” bilgisini verdi.

SURİYE MUHALİFLERİYLE GÖRÜŞTÜ
Çavuşoğlu, dün Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı El-Maslat, Suriye Müzakere Komisyonu Başkanı Camus ve Suriye Geçici Hükümeti Başbakanı Mustafa ile görüştü.