Çavuşoğlu: Kısır döngüleri kırmamız lazım

Çavuşoğlu: Kısır döngüleri kırmamız lazım
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma için son “Eylem On Yılı”nda olduklarını kaydetti, “Kaybedecek vaktimiz yok. Son olarak, kalkınmayı engelleyen kısır döngüleri kırmamız...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma için son “Eylem On Yılı”nda olduklarını kaydetti, “Kaybedecek vaktimiz yok. Son olarak, kalkınmayı engelleyen kısır döngüleri kırmamız gerekiyor," dedi.

Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) En Az Gelişmiş Ülkeler 5’inci Konferansı’nın (EAGÜ-V) ilk gününe Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı temsilen katıldı.

Doha’daki bu toplantının uluslararası sistemin baş döndürücü bir hızla değiştiği döneme denk geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, “En az gelişmiş ülkeleri kendi kaderlerine terk edemeyiz. Gecikmeden, hemen şimdi eyleme geçmemiz gerekiyor,” dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye’nin BM ile hayata geçirdiği İstanbul Tahıl Girişimi’nin küresel gıda fiyatlarını düşürerek başta en az gelişmiş ülkeler olmak üzere bütün dünyada hane halklarına katkı sağladığını söyledi. Çavuşoğlu, bu girişimin kesintisiz şekilde uygulanması ve uzatılması için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtti.

Sürdürülebilir ve kapsayıcı toparlanma için son “Eylem On Yılı”nda olduklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Kaybedecek vaktimiz yok. Son olarak, kalkınmayı engelleyen kısır döngüleri kırmamız gerekiyor. Küresel ekonomik ve finans sistemi reforme edilmeli. İklim değişikliğiyle mücadele için de yeni yöntemler bulmamız lazım. En az gelişmiş ülkeler iklim değişikliğine sebep olmamalarına rağmen en çok etkilenen ülkeler haline geldi,” dedi.