Çavuşoğlu: Suç ortağı Frontex koordinatları değişirdi

Çavuşoğlu: Suç ortağı Frontex koordinatları değişirdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın "Türkiye'nin mültecilere kötü muamele yaptığı" iddiasının asılsız olduğunu belirterek, suç ortağı olan Frontex’in koordinatları değiştirerek mültecileri Türk karasularında...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın "Türkiye'nin mültecilere kötü muamele yaptığı" iddiasının asılsız olduğunu belirterek, suç ortağı olan Frontex’in koordinatları değiştirerek mültecileri Türk karasularında gösterdiğini savundu.

Çavuşoğlu, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisi'nde yapılan Türk Devletleri Topluluğu Dışişleri Bakanları Konseyi Olağanüstü Toplantısı’nın ardından basın mensuplarına konuştu.

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis’in, Twitter’dan, “Türkiye’nin, sınırda kurtardığımız 92 göçmene karşı tavrı medeniyet adına bir utançtır” paylaşımını yapmıştı. Bu paylaşıma ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, şunları söyledi:

UTANMAZ VE AYMAZ
“Yunanistan gibi en haksız durumda bile haklı görünmeye çalışmak için gerçekten utanmaz ve aymaz olmak gerekiyor. Zaten bunu ancak Yunanistan başarır. Tabii Güney Kıbrıs Rum kesiminin de hakkını yememek lazım. Onlar da bu konuda az değiller. Yunanistan ve onun destekçisi Frontex’in karnesi ortada. Tüm uluslararası kuruluşlar, Uluslararası Göç Örgütü, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, sivil toplum örgütleri ve basın, Frontex’in desteğiyle bu göçmenlere, mültecilere yönelik bu insanlık dışı muamelesini mercek altına aldılar.

FRONTEX SUÇ ORTAĞI
Bu konu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) ve Avrupa Parlamentosunun (AP) gündemindedir. Frontex suç ortaklığı yapıyor. En son Türk kara sularında gerçekleşmiş gibi göstermek için koordinatları nasıl değiştirdiği de ortaya çıktı. Bunlar şöyle düşünüyor, ‘Biz her şey yaparız, bunu da Türkiye’nin üzerine atarız. Ya da transit ülkelere atarız ve buna da herkes inanır.’ Ama gerçekler ortada, biz de gerçekleri ortaya koymaya devam edeceğiz.”

Son bir hafta içinde 4 göçmenin cesedinin Ege’den çıkarıldığını kaydeden Çavuşoğlu, bunların hepsinin Yunanistan’ın botları şişlemesi ve insanları denizin ortasında ölüme terk etmesiyle meydana geldiğini söyledi.