Cemevlerine elektrik faturası iş yeri tarifesinden kesiliyor

Cemevlerine elektrik faturası iş yeri tarifesinden kesiliyor
İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, sosyal medya hesabından cemevine gelen elektrik faturasını paylaştı. Faturanın 30 bin liralık tutarından çok cemevinin abonelik türünün...

İstanbul Küçükçekmece’deki Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat, sosyal medya hesabından cemevine gelen elektrik faturasını paylaştı. Faturanın 30 bin liralık tutarından çok cemevinin abonelik türünün “ticarethane” olarak gösterilmesi tepki topladı. Başkan Fırat, “Cemevlerimizi ticarethane olarak gören zihniyeti kınıyoruz. Bu ay Dergahımıza 30.000 TL elektrik faturası geldi. Ne yazık ki bu ülkede sadece biz Alevilere inançlarının bedelini hem maddi hem manevi olarak ödetmeye çalışıyorlar. Verdiğimiz vergilerin her kuruşu size haram olsun…” açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu.

CHP İstanbul Milletvekili ve PM üyesi Yunus Emre de sosyal medyadan tepki gösterdi. Emre, “Garip Dede Cemevi’ni ticarethane olarak görmüşler, fahiş bir elektrik faturası kesmişler. Alevi yurttaşlarımıza yönelik bu saygısızlığı ve ayrımcılığı kınıyorum.Cemevleri ibadethanedir. Masrafları da tüm ibadethaneler gibi bütçeden karşılanmalıdır” diyerek çağrı yaptı.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan da aynı şekilde Ankara’dan bir cemevinin faturasını paylaştı. Ankara’daki cemevi de elektrik dağıtım şirketi tarafından “ticarethane” olarak tarifelendirildi. Özkan, “Ankara’da ticarethane tarifesinden cemevine gelen fatura 11 bin 615 TL. İbadethaneyi ticarethane olarak gören zihniyeti kınıyorum. İktidar bu tutumdan vazgeçmelidir” diyerek tepki gösterdi.