CEO KARAKAŞ’A 10 SORUM VAR!

CEO KARAKAŞ’A 10 SORUM VAR!
Türkiye’nin merakla beklediği yerli ve elektrikli otomobil markası TOGG, 7 Aralık 2019’dan bu yana ikinci geniş çaplı basın toplantısını bugün Gemlik’te inşası süren fabrikasında gerçekleştirecek. TOGG’un Ocak başında...

Türkiye’nin merakla beklediği yerli ve elektrikli otomobil markası TOGG, 7 Aralık 2019’dan bu yana ikinci geniş çaplı basın toplantısını bugün Gemlik’te inşası süren fabrikasında gerçekleştirecek. TOGG’un Ocak başında Las Vegas’ta düzenlenecek CES fuarına katılımından önce CEO Gürcan Karakaş’ın ev sahipliği yapacağı basın toplantısına benim de aralarında olduğu 60’ın üzerinde gazeteci, influencer ve youtuber katılacakmış. Sonuçta Karakaş, 2 yıllık aranın içinde kendisine yakın hissettiği ve sorularından çekinmediği bazı gazetecilerle uzun uzun söyleşiler yapsa da kafalardaki soruların ne yazık ki hiç biri tam olarak cevap bulamadı. Bugün bulur mu, inanın bilemiyorum. Bu yüzden kendi kafamdaki 10 temel soruyu köşemde paylaşmak istedim ki bugünkü toplantıda belki hepsini sormaya fırsatım olmaz veya sorulmadan bazılarına cevap verilebilir. İşte TOGG CEO’su Gürcan Karakaş’tan cevap beklediğim sorular;

1- Arazi tahsisi, alım garantisi ve yatırıma yönelik teşvikler gibi şu ana kadar birçok devlet desteği aldınız ve almaya devam ediyorsunuz. Buna rağmen, “Devlet bizi yüksek vergi ile baş başa bırakmaz” diyerek satışta da destek beklediğinizi ortaya koydunuz. TOGG’a verilecek olası bir teşvikten diğer elektrikli ithal araçlar da faydalanacağı için bu sizi rekabetçi kılacak mı? Yoksa asıl teşviki üretim tarafında sağlayıp, baz fiyatı düşük tutarak mı rekabetçi olmayı planlıyorsunuz?

2- Dünyanın her yerinde yüzlerce farklı elektrikli otomobil geliştirilirken bununla nasıl rekabet etmeyi planlıyorsunuz? Müşteri neden sizi tercih edecek? Fiyattan dolayı mı yoksa ürüne ait özelliklerde mi farklı olmayı planlıyorsunuz?

3- Siz ilk etapta halkın alabileceği bir otomobilden çok, sahip olduğu özellikler ve teknolojilerle dünyaya neler yapabildiğimizi mi göstermek istiyorsunuz? Türk halkının alım gücüne uygun otomobiller ne zaman gelecek?

4- Üretilecek ilk otomobilin fiyatının şu an pazarda en çok satan içten yanmalı SUV araçlarla rekabet edecek düzeyde olduğunu defalarca söylediniz. Bugün o bahsettiğiniz araçların fiyatları 700-800 bin bandında. Hâlâ bu söylediğiniz mi geçerli?

5- Şu ana kadar yapılan toplam yatırım nedir, seri üretime kadar ne kadarlık bir yatırım yapacaksınız? Toplam yatırımda bir revizyon yaptınız mı?

6- Yapılan yatırımın geri dönüşü için kaç adet araç satmanız gerekecek ve bu rakama kaçıncı yılda ulaşacaksınız? Ne kadarı yerli ne kadarı ihracat olarak planlıyorsunuz?

7- Kısa ve ortada vadede kârlılık gibi bir hedefiniz olacak mı?

8- İlk etapta üretim adedi ne olacak, yıllara göre artış planı nedir?

9- İhracat planında bir değişiklik var mı, ne zaman başlayacaksınız? Yıllara göre ihracat hedefiniz nedir?

10- Yerlilik oranın ilk etapta yüzde 51 olacağını söylemiştiniz. Bundan bir değişiklik var mı, yüzde 65’e ne kadar bir sürede çıkacaksınız? İlk otomobilde hemen hemen tüm kritik parçaları yurtdışından temin ediyorsunuz, ne zaman bunlar ağırlıklı olarak yerliye dönecek?