CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın: Elektrik zammı enflasyonu daha da artıracak

CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın: Elektrik zammı enflasyonu daha da artıracak
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, sanayi ve tarımsal sulama abonelerinde yüzde 20 oranındaki elektrik zammının iğnede ipliğe her ürünün maliyetini artıracağı için enflasyonu daha da yükselteceğini belirtti. CHP’li...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, sanayi ve tarımsal sulama abonelerinde yüzde 20 oranındaki elektrik zammının iğnede ipliğe her ürünün maliyetini artıracağı için enflasyonu daha da yükselteceğini belirtti. CHP’li Akın, “Sanayi ve tarımsal sulama abonelerinde elektriğe zam yaparsanız hem gıda fiyatlarını hem de üretim maliyetlerini artırırsınız. Bunu yapan iktidar enflasyonla mücadele ediyorum demesin. Bu, vatandaşı daha fazla enflasyonun altında ezmek anlamına gelir” değerlendirmesinde bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın yaptığı yazılı açıklamada 1 Ekim 2023 itibarıyla sanayi ve tarımsal sulama abonelerinde elektriğe yapılan yüzde 20 oranındaki zammın enflasyonu daha da artıracağına işaret etti. CHP’li Akın, açıklamasında özetle şunları dile getirdi:

“Üretim maliyetini artırarak enflasyonla mücadele edilmez”

"Türkiye dünya üzerinde en yüksek enflasyon yaşanan ülkeler arasında yer alırken; AK Parti iktidarın enflasyonu düşürmek yerine daha da artırmaya yönelik adımlar atması tam bir akıl tutulmasıdır. Yanlış ekonomi politikaları nedeniyle orta gelirli vatandaşları yoksullaştıran; düşük gelirli vatandaşları ise kaderine terk eden iktidar; enflasyonla mücadele edileceği söylemine karşın enflasyonu daha da yükseltecek kararlar almaktadır. Üretim maliyetlerini artırarak enflasyonla mücadele edildiğini söylemek vatandaşın aklıyla alay etmektir.

“Zamlar sonbahar ve kışta enflasyonu daha da artıracak”

Mayıs ayından bu yana geçen 5 aylık dönemde akaryakıt fiyatlarının yüzde 100’ün üzerinde artması; başta ulaşım ve nakliye olmak üzere bütün sektörlerde temel bir girdi olduğu için üretim maliyetlerinin de artmasına neden olmaktadır. Üretim maliyetlerinin artması da çarşı, pazar ve raf fiyatlarına da zam olarak yansımaktadır. Akaryakıt zamlarının üretim fiyatları üzerindeki etkisi tam olarak yansımamışken bu kez sanayide ve tarımsal sulamada elektrik tarifelerine yüzde 20 oranında zam yapılması enflasyonu önümüzdeki sonbahar ve kış döneminde çok daha fazla artıracaktır.

“Enerji zamları enflasyonda domino etkisi yaratacak”

AK Parti iktidarının enflasyonla mücadele ederken; enerji kalemlerine art arda zam yapması enflasyonda domino etkisi yaratacaktır. Bu kapsamda sanayide ve tarımsal sulamada yapılan elektrik zamlarını vatandaşlarımız dolaylı olarak çarşı, pazar ve market raflarında alışveriş yaparken fiyatların artmasıyla ödemek zorunda kalacaktır.”