CHP ‘Hedef İktidar’ kadrolarını seçti 6 İSİM LİSTEYİ DELDİ

CHP ‘Hedef İktidar’ kadrolarını seçti 6 İSİM LİSTEYİ DELDİ
CHP'nin “Hedef İktidar” sloganıyla Ankra Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen 37. Olağan Kurultayı Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimlerinin yapıldığı ikinci gün çalışmasıyla sona erdi.Oy...

CHP'nin “Hedef İktidar” sloganıyla Ankra Bilkent Odeon Gösteri Merkezi’nde gerçekleştirilen 37. Olağan Kurultayı Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) seçimlerinin yapıldığı ikinci gün çalışmasıyla sona erdi.

Oy verme işlemi saat 21.45'te biten seçimlerde oy sayımı 3 saat sürdü.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 37. Olağan Kurultayı'nda, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) kontenjanından Parti Meclisi'ne (PM) seçilenler belli oldu. Yunus Emre en yüksek oyla (1021) seçilirken; onu sırasıyla Aylin Yaman (964), Fethi Açıkel (959), Burhan Şenatalar (905), Ali Rıza Erbay (887), Lale Karabıyık (871), Yüksel Taşkın (780) ve Ayşe Eser Dınışoğlu (756) izledi.

Gazeteci Örsan Öymen'in oğlu Prof. Örsan Kunter Öymen, Prof. Hüseyin Tarık Şengül ve Baran Seyhan da PM'ye giremedi.

Yeni tüzük gereği, yüzde 33 cinsiyet, yüzde 20 gençlik kotası ilk kez uygulanıyor. Bu nedenle PM'nin en az yarısı kadın ve gençlerden oluşacak.

Parti Meclisi seçiminde en yüksek oyu Faik Öztrak (982) aldı. Öztrak’ı sırasıyla, Bülent Kuşoğlu, Ali Öztunç ve Rıfat Nalbantoğlu izledi.

Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan ise 447 delegenin oy alarak. PM’ye girme şansını zora soktu. Özkan’ın durumu kotaların uygulanmasının ardından belli olacak. PM’nin 20 yaşındaki genç adayı Esra Dirican ise 234 oy aldı.

Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini 6 kişi deldi

CHP'nin 37. Olağan Kurultayı’nda Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesinde yer almayan 6 isim delege oyuyla Parti Meclisi'ne seçildi. Eren Erdem, Gökhan Günaydın, Gaye Usluer, Aylin Nazlıaka, Gürsel Erol ve Müslüm Sarı, Kılıçdaroğlu'nun anahtar listesini delerek Parti Meclisi'ne girdiler. Seçim sonucuna göre Eren Erdem 637, Gökhan Günaydın 641, Gaye Usluer 661, Aylin Nazlıaka 515, Gürsel Erol 824, Müslüm Sarı 592 oy aldı.

Onur Akın kotaya takıldı

CHP'nin 37. Olağan Kurultayı'nda Bilim Yönetim ve Kültür Platformu'ndan Parti Meclisi'ne seçilecek 8 kişi belirlenirken, son ismi kadın kotası belirledi.777 oy alan Onur Akın 8. sırada olmasına karşın, kadın kotası sebebiyle onun yerine 756 oy alan Ayşe Eser Danışoğlu Parti Meclisi'ne seçildi.

Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi kontenjanı olan BYKP kontenjanından 12, çarşaf liste için ise 80 ismi aday gösterdi. MYK'nın tamamı ve bölge milletvekilleri anahtar listede yer alırken, Anadolu ağırlığı dikkat çekti.

Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı, Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu, Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç listede yer alan isimler oldu.

Kemal Kılıçdaroğlu mevcut PM'den Bülent Tezcan, Erdoğan Toprak, Tekin Bingöl, Akif Hamzaçebi'nin yanı sıra, geçen kurultayda Cihaner'le birlikte hareket eden ancak daha sonra "Gelecek için Biz" grubundan ayrılan İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke'yi de yeniden listesine aldı.

2018 Kurultayı'nda Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer alan ancak delege tarafından çizildiği için PM'ye giremeyen İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yeniden Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer buldu.

Milletvekillerinden Murat Emir, Özgür Karabat, Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Aysu Bankoğlu, Ali Mahir Başarır, Tahsin Tarhan da ilk kez Kılıçdaroğlu'nun PM'ye aday gösterdiği isimler oldu.

25 isim listeye giremedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi kontenjanı olan BYKP kontenjanından 12, çarşaf liste için ise 80 ismi aday gösterdi.

MYK üyelerinin tamamının koruyan Kılıçdaroğlu; "FETÖ'ye yardım" suçlamasıyla cezaevinde yatan ve daha sonra tahliye olan Eren Erdem, eski İzmir Milletvekili Erdal Akgünger ve Cihaner'i destekleyen İstanbul Milletvekili Ali Şeker'in de bulunduğu 25 PM üyesini ise liste dışı bıraktı.

Listeye giremeyen PM üyeleri şöyle:

Ahmet Haluk Koç, Ali Haydar Hakverdi, Ali Şeker, Bülent Ecevit Tatlıdil, Çetin Osman Budak, Ekrem Kerem, Emine Gülizar Emecan, Emre Çam, Erbil Aydınlık, Erdal Aksünger, Eren Erdem, Fatma Güner, Gaye Usluer, Gamze Pamuk Ateşli, Gökhan Günaydın, Gülçin Timur, Haluk Pekşen, Mehmet Ali Çelebi, İlhan Cihaner, Meryem Gül Çiftçi, Müslim Sarı, Semra Dinçer, Sera Kadıgil, Umut Tekin ve Zeki Kılıçarslan.

Parti Meclisi'ne ilk türbanlı aday

37. Olağan Kurultayın ikinci gününde 80 kişilik anahtar liste açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, listesinde pek çok gencin yanı sıra 27 yaşındaki türbanlı İstanbul delegesi Sevgi Kılıç'a da yer verdi. Böylece Kılıç, CHP tarihinde Parti Meclisi'ne aday gösterilen ilk türbanlı kadın oldu. Kılıç 365 delegenin oyunu aldı. PM’ye girip girmeyeceği kotalar uygulandıktan sonra belli olacak.

İstanbul'da avukatlık yapan Sevgi Kılıç, CHP'nin Beykoz İlçe yönetiminde de yer aldı. Kılıç'ın Parti Meclisi'ne adaylığını CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, "31 Mart seçimlerinde meclis üyesi adayımız olmuş ve iyi bir çalışma yürütmüştür. Şu an CHP Beykoz İlçe yönetiminde görev almaktadır. Parti Meclisi'ne aday seçilmesi başörtülü olmasından dolayı değildir" ifadeleriyle yorumladı.