CHP SORDU, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM YANITLADI: Kanal İstanbul çevresinde yabancılar 791 bin m2 yer aldı

CHP SORDU, ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI KURUM YANITLADI: Kanal İstanbul çevresinde yabancılar 791 bin m2 yer aldı
CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ,Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin toplam 791 bin...

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat ,Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Kanal İstanbul projesi çevresinde el değiştiren arazileri yazılı soru önergesi ile sordu. Verilen yanıtta yabancı şirketlerin toplam 791 bin metrekare arsa aldığı ortaya çıktı. Bu bin metrekareye bir binadan 791 binaya denk gelen bir rant ortaya çıkardı…Verilen yanıtta bir çok yabancı şirketin arsa aldığı ortaya da çıktı.
Karabat Bakan Kurum’a verdiği yazılı önergede Kanal İstanbul projesinde tapu kayıt sisteminde kapatmaların kamuoyunda oluşan kanal projesi ile oluşan hassasiyeterlerden oluşan tepkilerden kapatılıp kapatılmadığını sordu. Karabat ayrıca soru önergesinde Bakan Kurum’a şunları sordu;
“Tapu kayıtlarında mülkiyetler neden gizli?, İBB tapulara bakanlık izni olmadan neden bakamıyor?, Arap televizyonları 2015’ten bu yana neden Kanal İstanbul pazarlaması yapıyor.”
791 bin 370 metrekare
Soru önergesine yanıt veren Bakan Kurum , şu ifadeleri kullandı; “Tapu Kadastro Genel Müdürlüğümüz tarafından taşınmazların durum sorgulamasına imkan veren TAKPAS protokolünün kısıtlanmasına ve kapatılmasına ilişkin bir uygulama bulunmamaktadır. Kişisel verilerin korunması konunu uyarınca veri sorumlusu olan kurumumuz açısından özetlenen kararlar uyarınca tapu ve kadastro paylaşım sistemi TAKPAS revize edilmiştir. Belediyeler başta olmak üzere birçok kamu kurumu ile veri paylaşımı yapılmakta olup, tapu ve kadastro genel müdürlüğümüz tarafından ve web tapu sistemi kurum portalı hayata geçirilmiştir.
Türkiye’de kurulmuş olan yabancı sermaye şirketler Kanal İstanbul projesi güzergahında bulunan ilçelerden tapu ve kadastro bilgi sistemi kayıtlarına göre satış yoluyla 791 bin 370 metrekare ana taşınmaz edinmiştir. Veri paylaşımında herhangi bir sakınca görülmesi veya gizleme yapılması değil sadece hizmetin sunumunda platform değişikliği yapılması söz konusudur. Tapu ve kadastro verileri sadece belediyeler ile değil kamu hizmetlerinde kullanılmak üzere kamu kurumlarıyla paylaşılmakta olduğundan kayıtların gizlenmesi mümkün değildir”