CHP’den dezenformasyon yasasına muhalefet şerhi

CHP’den dezenformasyon yasasına muhalefet şerhi
CHP, Basın Kanunu ile bazı kanunlarda önemli değişiklikler öngören kanun teklifine yönelik muhalefet şerhini TBMM’ye sundu. CHP’li vekiller Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan ve Burak Erbay imzasıyla sunulan muhalefet şerhinde...

CHP, Basın Kanunu ile bazı kanunlarda önemli değişiklikler öngören kanun teklifine yönelik muhalefet şerhini TBMM’ye sundu. CHP’li vekiller Onursal Adıgüzel, Tuncay Özkan ve Burak Erbay imzasıyla sunulan muhalefet şerhinde özellikle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenleyen ve hapis cezası öngören 29. maddeye yönelik eleştiriler dikkat çekti. CHP’nin şerhinde kanun teklifi “toplumsal muhalefeti bastırma yasası” olarak adlandırıldı.

29. MADDEYE YÖNELİK ELEŞTİRİLER
Düzenlemede suçun manevi unsuru olarak “halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saiki”nin öngörüldüğü hatırlatılarak, “Kişiden kişiye, dönemden döneme değişmesi mümkün olan bu duygu durumlarının ölçülmesi, saikin ortaya koyulması son derece subjektif değerlendirmelere bağlıdır” denildi. Teklifte yer alan suç tipinin tamamen muğlak kavramlarla kaleme alındığı da ifade edilerek, “Bu suç, iktidarın tesiri altındaki yargının keyfi uygulamalarına neden olacaktır” denildi.

DEZENFORMASYON TANIMI DOLAYLI ŞEKİLDE YAPILIYOR
Muhalefet şerhinde “Teklif, sansür ve oto sansüre yol açacak, ifade ve basın özgürlüğünü daha da daraltacak düzenlemeler barındırmaktadır” denilerek, dezenformasyon tanımının dolaylı bir şekilde yapıldığı kaydedildi. Teklifle ilgili “toplumsal muhalefeti bastırma yasası” ve “sansür yasası” ifadelerinin kullanıldığı muhalefet şerhinde, “Ülkemizde dezenformasyonun tüm kesimlerin ortaklaştığı bir sorun olduğu açıktır. Ancak bu konunun düzenlenmesinde, ifade ve haber alma özgürlüklerinin zedelenmemesi öncelikli hedeflerden biri olmalıdır” denildi.