CHP’li Gürer, Cevdet Yılmaz’a sordu: TCMB’nin deprem riski düşük olan Ankara’ya geri taşınması düşünülmekte midir?

CHP’li Gürer, Cevdet Yılmaz’a sordu: TCMB’nin deprem riski düşük olan Ankara’ya geri taşınması düşünülmekte midir?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş'taki deprem felaketi sonrasında, deprem riski göz önüne alınarak alınan önlemleri ve kamu kurumlarının durumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Cevdet Yılmaz’a sordu. Gürer,...
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kahramanmaraş'taki deprem felaketi sonrasında, deprem riski göz önüne alınarak alınan önlemleri ve kamu kurumlarının durumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı  Cevdet Yılmaz’a sordu. Gürer, “İstanbul'a taşınan Merkez Bankası gibi kuruluşların deprem riski düşük olan Ankara'ya  geri taşınması düşünülmekte midir?” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinde gerekli derslerin çıkarılmadığını söyledi.

Gürer, deprem sonrası görülen yaşanan acılar dahi yönetenlerin bu bağlamda eksikleri için “özeleştiri yapmalarına vesile olmadı” dedi.

Resmi rakamlara göre 53 bine yakın vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremlerde 110 bin vatandaşımızın da yaralandığını anımsatan Gürer, can kaybının bu kadar fazla olmasında depreme karşı duyarsızlığın ve gerekli tedbirlerin alınmamış olmasının etkisi olduğunu belirtti.

“Depremler için gereken önlemlerde yetersiz olunduğu görülüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki meydana gelen depremlerin yıldönümünde her deprem bir öğreti olmasına karşın olası depremler için gereken önlemlerde yetersiz olunduğu görülüyor” dedi

Depremin şakası yok

11 ilde büyük yıkımlara neden olan ve depremlerde 400 bine yakın konut, 40 binden fazla işyeri ve 12 bin civarında ahırın yıkıldığını hatırlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Depremde yıkılan binaların bir bölümü imar affı kapsamına alınan binalardan oluştu. “Deprem öldürmez. Bina öldürür” ifadesi bir kez daha acı biçimde ders verdi. Ülkeyi yönetenler bu durumdan yeterince ders çıkardı mı? Olası büyük bir deprem için bu büyük depremden sonra ne gibi önlem alındı? En azından kurtarma çalışmaları için olsun yeterince programlama yapıldı mı? Toplum bu bağlamda bilinçli ve eğitimli kılındı mı? Bu konularda dahi evet denecek bir gelişme görülmüyor. Halen binlerce yapı risk altında kullanılmaya devam ediyor.2000 öncesi depremlerden bu yana 23 yılda bir yol alınmadığı Kahramanmaraş ve 10 ilde yaşanan depremde görüldü. Bir yıl geçen bu deprem sonrası da deprem öncesi önceliklenen tek konu. Depremle ilgili demeçler, ondan ötesi daha yok” diye konuştu.

Zor koşullarda yaşam mücadelesi veriyor

Depremin meydana geldiği ilk andan itibaren afete müdahale ekiplerinin organize olamamasının da can kayıplarının artmasına yol açtığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Deprem öncesinde, deprem anında ve sonrasındaki yönetim sorunlarıyla birlikte, depremzedelerin barınma, sağlık ve gıdaya erişim başta olmak üzere önemli problemlerle karşı karşıya kaldığını bir süreç yaşanıyor. Yüzbinlerce depremzede kış ortasında çadırlarda ve konteyner kentlerde zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor” ifadelerini kullandı.

Siyasi iktidar sorumludur

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yaşadığımız büyük deprem öncesi ve sonrası oluşan durum öncelikle siyasi iktidar sorumluluğundadır. Bu bağlamda kapsamlı bir özeleştiri ve geleceğe dönük bir gerçekçi çözüm yol haritası dahi kamuoyuna sunulmamıştır. Deprem sonrası acıları yaşamamanın yolu öncesinde gerekli önlemleri sağlamaktır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz 20 Aralık 2023 tarihinde verdiği soru önergesinde yanıt beklediğini söyledi. Gürer soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“Ülkemizde deprem riski varlığı bilinmektedir. Bilim insanları yüksek riskli bölgeleri sürekli gündeme getirmektedir. Bu bağlamda İstanbul İli yüksek riskli bölgedir. Gerçekleşmemesini temenni ettiğimiz depremin gerçekleşmesi halinde önemli sorunlar ortaya çıkabileceği de ifade edilmektedir. Yapılar sağlam olsa dahi başta ulaşım, haberleşme ve personel olarak çalışanların yaşayacağı olası sorunlar dikkate alınarak en azından kamu kurum ve kuruluşları için önlemler alınmasının ihtiyaç olacağı anlaşılmaktadır.

Deprem riskine karşı incelemesi yapılmış mı?

1- Bu bağlamda bir öngörü ve önlem çalışması var mıdır?

2- İstanbul'a taşınan Merkez Bankası ile başta Kamu Bankalarının genel müdürlüğü gibi kuruluşların deprem riski düşük olan Ankara'ya geri taşınması düşünülmekte midir?

3- Hali hazırda İstanbul'da merkezi bulunan kamu kurum ve kuruluş sayısı kaçtır?

4- İstanbul'daki tüm kamu kurum ve kuruluşları, okul, üniversite, müze, otel, konuk evi, öğretmen evi gibi sosyal tesislerin deprem riskine karşı incelemesi yapılmış mıdır?

5- Kaç kamu kurum kuruluş ve diğer devletin denetim kontrol ve kullanımında olan yerlerle ilgili deprem riskine karşın inceleme yapılmıştır?

6- Belediye hizmet binaları, cezaevleri, yurtlar bu bağlamda risksiz yapılar mıdır?

7- İstanbul'daki yol, köprü, viyadük, üst ve alt geçitler tamamının deprem riski için incelemesi yapılmış mıdır? Sorun saptanmış mıdır?

8- 6 Şubat depremlerini yaşayan ve ağır hasar gören yerlerde toplanma konaklama ve ihtiyaç giderme ile yol kullanımında çok ciddi sorunlar yaşanmıştır. Bu bağlamda gerekli dersler alınarak İstanbul için olası bir depreme karşı bir çalışma var mıdır?

9- Örneğin okul içinde binalarında yer alan tuvaletlerin, bahçe bulunan yerlerde bahçe duvarlarının düzenlenmesi ve depremde ilk anda kullanılabilecek alet edevat ve malzeme gibi acil ihtiyaçların yer alacağı küçük malzeme depoları tanzim edilip hizmetli, muhtar ve de okul yöneticisine ayrı ayrı anahtar tesliminin sağlanabileceği gibi basit ancak deprem sonrası çok önem arz eden ayrıntılar için bir planlama ve çalışma yapılmakta mıdır? sorularına Cumhurbaşkanı yardımcısı 45 gündür yanıt vermedi.