CHP'li Gürer: Tarım ülkesi olan 85 milyonluk Türkiye’de, çiftçi sayısı 2 milyon 177 bine düştü

CHP'li Gürer: Tarım ülkesi olan 85 milyonluk Türkiye’de, çiftçi sayısı 2 milyon 177 bine düştü
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 177 bin 880 kişi...
CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman Köyişleri Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülkemizde ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 177 bin 880 kişi olduğunu açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizdeki çiftçi sayısı, organik tarım yapan çiftçiler ile sözleşmeli tarım yapan çiftçilerin sayısının açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Gürer, “Ülkemizdeki çiftçi sayısı kaçtır?, Sözleşmeli üretim yapan çiftçi sayısı kaçtır?, Sözleşmeli şeker pancarı ve haşhaş üretimi yapan çiftçi üretici sayısı kaçtır?, Serbest piyasada sözleşmeli tarım yapan çiftçi sayısı kaçtır?, Organik tarım yapan çiftçi sayısı kaçtır? Ülkemizde kaç organik pazar kurulmaktadır?, Ülkemizde her hafta açılan semt pazar sayısı kaçtır?” sorularını yöneltti.

Çiftçi sayısı 2 milyon 177 bin

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2022 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 177 bin 880 kişi olduğunu, bunlardan 167 bin 547 çiftçinin sözleşmeli bitkisel üretim yaptığını açıkladı.

Pancar üretici sayısı 28 bine geriledi

2022 yılında 77 bin 000 çiftçinin şeker pancarı üretimi gerçekleştirdiğini belirten Bakanı Yumaklı, “Türk şeker tarafından 2022 yılında 1.241 köyde 28.427 üretici ile 1.037.470 dekar alanda, pancar ekimi gerçekleştirilmiştir” açıklamasında bulundu. Bakan Türk şeker için ekim yapan çiftçi sayısı veriyor. Özel sektörden ise söz etmedi.

Organik tarım yapan çiftçi sayısı 48 binde kaldı

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, ülkemizde 21 adet organik pazar bulunduğunu da belirterek, 2022 yılında organik tarım yapan çiftçi sayısı 48 bin 244 olarak açıkladı. Önceki dönem Bakan Pakdemir’li Ömer Fethi Gürer soru önergesi verdiği yanıtta "2020 yılında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçi sayısı 14 bin 051’dir. 2020 üretim yılı organik tarım yapan çiftçi sayısı 52 bin 590, organik yem bitkisi üretimi yapan çiftçi sayısı ise 7 bin 672’dir” yanıtı vermişti. Gürer” Görünen o ki organik tarımdan vazgeçen çiftçi sayısı da 4 bin geçmiş durumda’ diye konuştu.

Nereden nereye

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bir tarım ülkesi konumundaki Türkiye’de AKP hükümetleri döneminde uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle çiftçi sayısında belirgin bir azalmanın görüldüğüne dikkat çekti.

Ziraat Odası’na kayıtlı çitçi sayısının 5 milyon civarında olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ÇKS’ye kaydını yaptıranların ise 2 milyona kadar düştüğünün görüldüğünü vurguladı. Destekleme alabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemine dahil olmak gerektiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer başta ithalat ve girdi maliyetleri düşürülmesi gerektiğini ve çiftçi tarım kanuna uygun desteklenmesi gerektiği ifade etti.

AKP tarımı da bitirdi

AKP hükümetleri döneminde hem tarım alanlarının hem de çiftçi sayısının belirgin bir şekilde azaldığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bunun tek nedeni AKP’nin iş bilmez yöneticilerinin hatalı tarım politikalarıdır. Üretici başta gübre ve yem olmak üzere girdi maliyetlerindeki artış karşısında tarım yapamaz duruma gelirken, siyasi iktidar çözümü ithalatta bulmaya çalıştı ama bu kez de artan ürün fiyatları tüketiciyi mağdur etti. Böylece bir tarım ülkesi olan Türkiye, ne yazık ki tarımsal ürünlerde de ithalatçı konusuna düştü. Ürününe değer bulamayan üretici ise üretimden uzaklaşmak zorunda kaldı” değerlendirmesinde bulundu.