CHP'li Ocaklı, Dünya Anadil Günü'ne özel Lazca mesaj

CHP'li Ocaklı, Dünya Anadil Günü'ne özel Lazca mesaj
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün 1999 yılında aldığı kararla her 21 Şubat günü “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul ediliyor. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ise bugüne özel ana dilinde...
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün 1999 yılında aldığı kararla her 21 Şubat günü “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul ediliyor. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı ise bugüne özel ana dilinde konuştu. Ocaklı, ''Kalbiniz iyilikle dolsun'' dedi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü'ne özel CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, ana dilinde konuştu. Ocaklı sosyal medya paylaşımında ''21 Şubat Dünya Ana Dil Gününde, anneme ve bütün Lazlara ithafen...'' diyerek iyi dileklerde bulundu.

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı'nın paylaşımına yorum ve beğeni geldi.

21 Şubat Dünya Anadil Günü nedir?

Dünya Anadil Günü olarak 21 Şubat'ın seçilmesi 68 yıl önce Pakistan'ın resmi dili olarak Urduca'yı dayattığı Bangladeş halkının protestolarına dayanıyor. 1952'de Pakistan’ın ‘tek dil’ dayatmasına karşı 'Bengal Dil Hareketi'nin 21 Şubat 1952'de yaptığı yürüyüşe güvenlik güçleri tarafından açılan ateş sonucu çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 1999 yılında aldığı kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul edildi.

Bangladeş halkı bugünü hem “Uluslararası Ana Dil Günü” hem de “Şehitler Günü” olarak anıyor.

“21 Şubat Dünya Anadili Günü” ilk kez 2000 yılında, dünya çapında çok dilli yaşamı ve kültürel çeşitliliği desteklemek amacıyla kutlanmaya başlandı.

UNESCO verilerine göre, dünyada 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dil konuşulmakta. Bu dillerin sadece 106’sı resmi dil statüsünde.

Ana dille ilgili BM’nin paylaştığı verilerine göre dünyada 7 binden fazla dil konuşulsa da her 2 haftada bir dil yok oluyor. Yok olan dille beraber dilin ait olduğu kültür ve toplumsal hafıza da yitip gidiyor.

UNESCO’nun ‘Tehlike Altındaki Dünya Dilleri Atlası’na göre; Türkiye’de 18 dil veya lehçe yer alıyor, 15 dil ise yok olma tehlikesi altında. Tehlike altında olan diller arasında Kürtçe'nin Kirmancki/Zazaki lehçesi de bulunuyor. Genel anlamda Kürtçe tüm yasaklamalara ve baskılara rağmen yok olmasa dahi anadilde eğitim seçmeli dışında eğitimin yapılmaması ve resmi statüsünün olmaması nedeniyle risk altında olduğu dilbilimcilerle sık sık dile getiriliyor.