CHP'li Tanrıkulu, AKP'nin dış politikasını eleştirdi: Barış odaklı siyaset esas alınmalıdır

CHP'li Tanrıkulu, AKP'nin dış politikasını eleştirdi: Barış odaklı siyaset esas alınmalıdır
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada AKP'nin dış politikasını eleştirerek, Türkiye'nin barış odaklı siyaseti esas alması gerektiğini vurguladı.CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin...
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada AKP'nin dış politikasını eleştirerek, Türkiye'nin barış odaklı siyaseti esas alması gerektiğini vurguladı.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Türk Silahlı Kuvvetleri deniz unsurlarının Aden Körfezi'ndeki görev süresinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi'nin görüşmeleri sırasında söz alarak AKP'nin dış politikasını eleştirdi.

Türkiye'nin barış odaklı siyaseti esas alması gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, "Türkiye'de barış odaklı siyasetlerden vazgeçmişseniz ve sadece çatışmayı, silahı, şiddeti esas alan güvenlik politikalarını esas alan bir politika izlemişseniz o zaman bunun maliyeti Türkiye'de var. Türkiye, içeride ve dışarıda muhalefetiyle iktidarıyla barış odaklı siyaseti esas almak zorundadır, yurtta barış, dünyada barış idealini temel felsefesi yapmalıdır, bunu öne almalıdır; sorunumuz bu olmalıdır" dedi.

"Suriye denen bir yer kalmadı"

Sezgin Tanrıkulu, konuşmasının devamında sözlerini şöyle sürdürdü:

Suriye denen bir devlet neredeyse kalmadı, Şam'daki rejim kendi ülkesini idare edemiyor maalesef, İdlib'te başka bir konu var, Suriye'nin kuzeyinde, doğusunda başka bir oluşum var dünyanın bütün müdahalelerine açık. Yine, Suriye rejiminin idare ettiği diğer yerlerde de sonuçta rejimin kendisi yok. Oysa Türkiye, yanı başındaki Suriye noktasında barış odaklı bir siyaset izleseydi, Suriye'deki halkların iradesine uygun demokratik bir rejimin inşası için bir politika içerisinde olsaydı ve buradaki muhalefeti dinleseydi bugün Suriye'nin maliyeti hem Suriye halklarına bu kadar ağır olmayacaktı hem de Türkiye'ye bu kadar ağır olmayacaktı.

"Kasım ayında İsrail ile ithalat 600 milyon dolar artmış"

7 Ekimden bu yana İsrail'in soykırım suçuna varan davranışlarıyla ve hepsi uluslararası hukuka göre insanlığa karşı suç olan, savaş suçu olan eylemleriyle bugün itibarıyla yaklaşık 25 bine yakın insan yaşamını yitirdi Gazze'de, maalesef 25 bine yakın. Peki, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin bu savaşın sonlanmasına dair gerçekten aldığı doğru bir tutum var mı, bu savaşın sonlanmasına ve maliyetinin bu kadar ağır olmaması noktasında bir maliyeti var mı? Yok. Sadece kasım ayında ithalat 600 milyon dolar artmış İsrail'e. Demek ki her ne kadar başka bir söz kuruluyorsa da Adalet ve Kalkınma Partisi savaştan yana politikalarını orada da sürdürüyor.

 

Tanrıkulu'nun yaptığı açıklama şöyle: