Çin’de karantina gerilimi büyüyor

Çin’de karantina gerilimi büyüyor
Pekin yönetiminin, Covid-19 salgınında ‘sıfır vaka’ politikası kapsamında karantina dahil aldığı sert önlemler ülke genelinde tepkilere ve gösterilere neden oluyor. Şanghay’da düzenlenen eylemlerde, Devlet Başkanı Şi...

Pekin yönetiminin, Covid-19 salgınında ‘sıfır vaka’ politikası kapsamında karantina dahil aldığı sert önlemler ülke genelinde tepkilere ve gösterilere neden oluyor. Şanghay’da düzenlenen eylemlerde, Devlet Başkanı Şi Cinping’e karşı sloganlar atıldı. “Kahrolsun Şi Cinping” diyen protestocular, sansüre karşı bir protesto sembolü olan boş kağıtları kaldırdı. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, eylemcilerin “Özgürlük istiyoruz” dediği kaydedildi.

Urumçi’de 10 kişinin hayatını kaybettiği apartman yangınında insanların karantina nedeniyle evlerini terk edemediği, itfaiye ekiplerinin metal bariyer ve engellerle çevrili komplekse giremedikleri için yangına zamanında müdahale edemediğine ilişkin iddialar, protestolara dönüşen tepkilere yol açtı. Yangının ardından sokağa çıkan eylemciler “Karantinayı kaldırın”, “Halka hizmet edin” sloganlarıyla hükümetin ‘sıfır vaka’ politikasını protesto etti. Sosyal paylaşım sitesi Weibo’daki çok sayıda kullanıcı, karantina tedbirlerinin yol açtığı önceki insani felaketleri hatırlatan yorumlar yaptı. Bir kullanıcı, “Önce Guicou’daki otobüs kazası, şimdi de Urumçi’de yangın. Tarih tekerrür ediyor ve bedelini sıradan yoksul insanlar ödüyor” ifadelerini kullandı. Guicou eyaletinde, 18 Eylül’de zorunlu karantina için başka şehre sevk edilen yolcuları taşıyan otobüsün yaptığı kazada 27 kişi hayatını kaybetmişti.


‘SIFIR VAKA’ POLİTİKASI NEDİR?
Covid-19 vakalarını ortaya çıktığı yerde bastırmayı ve bulaşma zincirini kesmeyi hedefleyen strateji, karantina, seyahat kısıtlamaları, toplu testler, imalat, ticaret ve hizmetler sektöründeki işletmelerin faaliyetlerinin kısıtlanması veya kapalı devre sürdürülmesi gibi katı ve geniş ölçekli tedbirleri gerektiriyor. Tedbirler, hayatın olağan akışına müdahalenin yanında ekonomik maliyeti açısından da tartışmalara yol açıyor.