Çin’den Tayvan’a: Askeri güç kullanabiliriz

Çin’den Tayvan’a: Askeri güç kullanabiliriz
Çin, Tayvan konusunda tırmanan gerilimle ilgili olarak, dış müdahale ve ayrılıkçı eylemler durumunda askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.DW Türkçe’nin haberine göre, Çin hükümetine bağlı Tayvan İşleri...

Çin, Tayvan konusunda tırmanan gerilimle ilgili olarak, dış müdahale ve ayrılıkçı eylemler durumunda askeri güç kullanmaktan çekinmeyeceğini açıkladı.

DW Türkçe’nin haberine göre, Çin hükümetine bağlı Tayvan İşleri Ofisinin yayımladığı açıklamada, Pekin’in Tayvan ile “barışçıl bir yeniden birleşme”yi sağlamak için “büyük samimiyetle elden gelen tüm çabayı göstereceği” belirtildi. Açıklamada, “Ancak dış müdahale ve ayrılıkçı her tür eylem karşısında güç kullanmaktan kaçınmayacağız ve gerekli tüm önlemleri alma seçeneğini saklı tutmaktayız” denildi.

“Barışçıl bir yeniden birleşme için devasa bir alan yaratmaya hazırız ancak ayrılıkçı faaliyetlere hiçbir şekilde izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada Pekin, Çin ile “yeniden birleşmesinin” ardından Tayvan’ın ekonomik refaha erişeceğini taahhüt etti.

Çin’in açıklamasında, ‘’Kırmızı çizgilerimiz geçildiği takdirde, ayrılıkçı unsurlar veya dış güçlerin provokasyonuna yanıt verme noktasında sert önlemler almak zorunda kalacağız’’ ifadesi kullanıldı.

Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, geçen salı günü Çin’in işgale hazırlandığını savunmuştu. Çin’in Tayvanlıların manevi gücünü zayıflatmayı amaçladığını
kaydeden Wu, Pekin’in jeostratejik hedeflerinin ‘’Tayvan’ı aştığını’’ ifade etmişti.

Çin, tatbikatlarını tamamladı
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Şi Yi, Tayvan çevresindeki sularda ve hava sahasında yürütülen tatbikatların sona erdiğini duyurdu. Tatbikatlardaki görevlerin başarıyla tamamlandığı, ordunun müşterek muharebe kabiliyetinin etkin şekilde test edildiğini aktaran Sözcü Şi, Tayvan Boğazı’ndaki durumu izleyeceklerini ve muharebeye hazırlık tatbikatları düzenli olarak icra edeceklerini belirtti.