“Çıplak arama” intiharında polisten çelişkili ifade

“Çıplak arama” intiharında polisten çelişkili ifade
İstanbul’da 12 yıl önce uyuşturucu aldığı iddiasıyla gözaltına alındığında emniyette çıplak aramaya maruz kalıp, şiddet gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can, yaşadıklarından dolayı intihar etti.Onur Yaser Can'ın yaşadığı...

İstanbul’da 12 yıl önce uyuşturucu aldığı iddiasıyla gözaltına alındığında emniyette çıplak aramaya maruz kalıp, şiddet gördüğü iddia edilen Onur Yaser Can, yaşadıklarından dolayı intihar etti.

Onur Yaser Can'ın yaşadığı işkence ile ilgili 4 polis ve bir bilirkişi hakkında evrakta sahtecilik, resmi belgeyi bozma, gerçeğe aykırı bilirkişi suçlamasıyla açılan davanın ikinci duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Sanık polis amiri Hakan Aydın duruşmaya SEGBİS yoluyla katıldı. Aydın, savunmasında şunları söyledi:

KAMERA GÖRÜNTÜLERİ POLİSİ YALANLADI

“Suçlamayı kabul etmiyorum. Onur Yaser Can’ın fiziki takibini yapıyordum. Yakalama sırasında yanlarında değildim. Üzerinde uyuşturucu bulunduğunda orada değildim. Fiziki takip sonrası teknik takip görev yerinde çalışmaya devam ettim. Emniyete getirildiğini biliyorum ancak detaylara vakıf değilim.”

Avukat Çiğdem Şat, Onur Yaser Can'ın karakola getirilirken yanında Aydın'ın da bulunduğuna ilişkin kamera kayıtlarından alınan görüntüleri ekrandan Aydın'a göstererek bu kişinin kendisi olup olmadığını sordu. Aydın bu soruyu “Hatırlamıyorum. Olabilir, benim böyle bir tişörtüm vardı” diye yanıtladı.

Şat, polisler hakkında takipsizlik kararını firari savcı Muammer Akkaş'ın verdiğini, Hakan Aydın'ın da FETÖ suçlamasıyla ihraç edildiğini hatırlattı.

Duruşmada ayrıca tanıklar da konuştu. Tanık Yavuz Koç, kendisine de aynı dönemde Emniyet'te çıplak arama yapıldığını söyledi. Onur Yaser Can'ın ifadeden sonra ulaştığı avukat Candan Kaplan da tanık olarak dinlendi. Kaplan, “Onur Yaser Can çok korkuyordu. Ailesine ulaşılmasından çekiniyordu. Sakinleştirmeye çalıştım. Onur Yaser Can ‘Anlatmadığım bazı şeyler var size” demişti. Ertesi gün ifadeye gidecektik; intihar haberi geldi” dedi.

YARGILAMA İŞKENCE SUÇUYLA DEVAM ETMELİ

Sanık avukatı Ayşe Ay Acar da yargılamanın artık şüpheye yer vermeksizin işkence suçlamasıyla devam etmesi gerektiğini söyledi.

Mahkeme heyeti, tanıkların dinlenmeye devam etmesine, işkenceden suç duyurusunda bulunulma talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine karar vererek duruşmayı ertelendi.