Çocuk kitabında 'Tecavüz' tavsiyesi

Çocuk kitabında 'Tecavüz' tavsiyesi
Devlet kütüphanelerinde bulunan 'Gül ve Düşün' adlı çocuk kitabındaki tecavüz tavsiyesi tepki topladı. Yazar Musa Dinç, kitabını imha ettiğini öne sürerken, kitabın devlet kütüphanelerinde bulunması sebebiyle eleştirilerin...

Devlet kütüphanelerinde bulunan 'Gül ve Düşün' adlı çocuk kitabındaki tecavüz tavsiyesi tepki topladı. Yazar Musa Dinç, kitabını imha ettiğini öne sürerken, kitabın devlet kütüphanelerinde bulunması sebebiyle eleştirilerin hedefi olan Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı açıklamada, "Bakanlığımız yayın ve kontrol alanında değildir" ifadelerini kullandı.

Musa Dinç’in kaleme aldığı ve Arı Sanat Yayınevi tarafından yayımlanan ‘Gül ve Düşün’ isimli çocuk kitabında, bir tilkinin sinirlendiği boz ayıya, tecavüzde bulunması detaylarıyla anlatılıyor. Cinsel saldırıyı gerçekleştiren tilki olaydan sonra mutlu ve gururlu, saldırıya uğrayan boz ayı ise insanların yüzüne bakamayacak şekilde tasvir ediliyor.

Aykırı’dan Berat Temiz’in haberine göre, ‘Gül ve Düşün’ isimli kitapta, boz ayıya sinirlenen bir tilki ona en uygun cezanın tecavüz olduğunu söylüyor. “Boz Ayı’dan çok çektim, öyle bir şey başına getireyim ki ömrü boyunca unutmasın. En iyisi tecavüz! Namusunu beş paralık edeyim” diyen tilki, çocuklara tecavüzü bir cezalandırma aracı olarak gösteriyor, tavsiye ediyor.

Tecavüze uğrayan ayı ise “Hangi yüzle ayı alemine çıkacağım (?) Damgayı yedim bir kere!”

ifadeleriyle, Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tarif edilen tecavüzü değil, tecavüze uğrayan mağduru suçluymuş gibi gösteriyor.

Dört baskı yapan kitabın yeni baskıları için matbaada basılmaya devam ettiği ortaya çıkarken, Yazar Musa Dinç’in kitap için çocuklarla imza günleri düzenlediği görüldü.

Tepkiler üzerine sosyal medya hesabından açıklamada bulunan Dinç, “Erdemli bir davranış sergileyerek özür diledim, yayınevi ve benim elimde olanları imha ettik. Hakaret ve küfürler suç teşkil ediyor. Beni tanıyan ve bilenler nasıl bir insan olduğumu herkes biliyor” ifadelerini kullandı.

Tepki çeken kitabın devlet kütüphanelerinde bulunmasının ardından eleştirilerin hedefindeki Milli Eğitim Bakanlığı da bir açıklama yaparak, “Milli Eğitim Bakanlığı yalnızca bünyesindeki ders kitaplarının onayını vermektedir. Medyaya yansıyan söz konusu içerik, ‘hikaye kitabı’ kategorisindedir, Bakanlığımız yayın ve kontrol alanında değildir” ifadelerini kullandı.