Çözümde değil yol haritasında uzlaştılar

Çözümde değil yol haritasında uzlaştılar
Avrupa Birliği liderleri, yükselen enerji fiyatlarını durdurmaya yönelik önlemleri önümüzdeki haftalarda uygulamaya yönelik bir "yol haritası" üzerinde anlaştı.VAO’dan Arzu Çakır’ın haberine göre AB liderleri, Ukrayna savaşı...

Avrupa Birliği liderleri, yükselen enerji fiyatlarını durdurmaya yönelik önlemleri önümüzdeki haftalarda uygulamaya yönelik bir "yol haritası" üzerinde anlaştı.

VAO’dan Arzu Çakır’ın haberine göre AB liderleri, Ukrayna savaşı ve enerji krizinin yarattığı bölünmeler ve görüş ayrılıklarının gölgesinde, enerji fiyatlarındaki artışı durdurmaya yönelik önlemleri belirlemek üzere önceki gün Brüksel'de toplandı. Toplantıya AB'nin itici gücü olarak tanımlanan "Almanya-Fransa çifti" arasındaki anlaşmazlıklar eşliğinde giren AB liderleri, 12 saati aşan ve sabah saatlerine kadar süren toplantının ardından, "ortak çözüm aramak için bir yol haritası belirlenmesi" üzerinde anlaştı.

Zorlu tartışmaların yaşandığı zirvenin ilk günkü oturumlarının ardından AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, konular üzerinde değil, yol haritası üzerinde anlaşıldığını, "Artık çok iyi bir yol haritamız var" sözleriyle doğruladı. Ancak zirvenin ardından açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, "Enerji bakanları nihai bir versiyon üzerinde anlaşamazlarsa, yeni bir liderler zirvesine ihtiyaç duyulacağını" söylemesi, uzlaşmanın henüz sağlanamadığını gözler önüne serdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise liderlerin piyasalara kararlı ve açık bir mesaj gönderdiğini belirterek, "Tartışmamız gerçek bir yakınlaşma yarattı. Bana göre, bu Konsey hedeflerine ulaşmıştır. Önlem için kurulacak mekanizmalar ekim sonu, kasım başında hayata geçirilebilir" açıklamasını yaptı.

Zirve sonuç bildirgesinde varılan uzlaşma, "AB Devlet ve Hükümet Başkanları, Komisyon'dan değişken gaz fiyatlarını kontrol altına almaya yönelik müdahaleler de dahil olmak üzere bir dizi önlemle ilgili somut kararları acilen kendilerine sunmasını talep eder" ifadesiyle yer buldu.

Sonuç bildirgesinde, liderlerin AB düzeyinde "2023 kışı stokları için ortak gaz alımlarını teşvik etmeyi de" kabul ettikleri de belirtildi.

Ancak alımların AB stok dolum hedeflerinin en az yüzde 15'i seviyesinde "zorunlu" geri kalan bölümünde ise "gönüllü" bir yöntemle yapılması ilkesi benimsendi.

Liderler, dünya pazarında fiyatları körükleyen risklerle rekabet etmek yerine, AB'nin "toplam ekonomik ağırlığından yararlanacağı, Norveç ve ABD gibi "güvenilir" üretici ülkelerle "müzakerelerini hızlandırma" çağrısında bulundu.

Macron, Scholz ile görüşmesi öncesinde, "Almanya yalnız oynamayı seçerek kendisini tecrit ediyor. Bu hem Almanya hem de AB için iyi bir durum değil " diyerek, gerginliğin Almanya'dan kaynaklandığını ima etti. Zirvenin ardından ise Macron, "Scholz ile görüşmemiz pek çok konunun açıklığa kavuşmasına yardım etti" dedi.

Enerji bakanları 25 Ekim Salı gününden itibaren biraraya gelerek, yol haritasında belirlenen konular üzerinde uzlaşma sağlamaya çalışacak.

Uzlaşma sağlanamazsa, yeni bir AB liderler zirvesi toplantıya çağırılacak.

Scholz ve Macron da aralarındaki anlaşmazlıkların giderilmesi için 26 Ekim Salı günü yeniden görüşecek.