Cumhurbaşkanı Avrupa’da durum vahim dedi ama tablo tersini söylüyor

Cumhurbaşkanı Avrupa’da durum vahim dedi ama tablo tersini söylüyor
AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Erdoğan, çarşıda-pazarda-sokakta yaşananlardan bambaşka bir tablo çizdi. Erdoğan’ın konuşmasından ekonomide öne çıkan başlıklar...

AKP lideri Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle bir araya geldi. Erdoğan, çarşıda-pazarda-sokakta yaşananlardan bambaşka bir tablo çizdi. Erdoğan’ın konuşmasından ekonomide öne çıkan başlıklar şöyle:

ÇOK ÇOK ÖNEMLİ BAŞARI
“Gelişmiş ülkelerin dahi sarsıntılar yaşadığı dönemden Türkiye’nin güçlenerek çıkması çok çok önemli başarıdır. Hamdolsun salgın tehdidini büyük ölçüde geride bıraktık. İnşallah yakında tüm izlerini sileceğiz.

PİYASA İSTİKRARA KAVUŞTU!
Geçtiğimiz yılın son aylarında ekonomimiz döviz kurundaki rasyonel gerekçesi olmayan yükselişin yol açtığı sarsıntıya maruz kaldı. Aldığımız önlemlerle 20 Aralık’tan itibaren piyasaları yeniden istikrara kavuşturduk. Küresel emtia fiyatlarının ülkemize yansımaları, döviz kurundaki artışın da etkisiyle ağır oldu.

FIRSATÇILAR YÜZÜNDEN…
Küresel düzeyde yaşanan her gelişme bizi de yakından ilgilendiriyor. Bir de buna gözünü para hırsı bürümüş fırsatçıları eklediğimiz milletimiz yüksek fiyatlarla karşılaşmaktadır. Yüksek enflasyon ve fahiş fiyat artışları sadece bizim sorunumuz değildir. Avrupa ülkelerinin çoğu bizden vahim tablolarla karşı karşıyadır. En gelişmiş ülkelerin yöneticileri bile vatandaşlarına refah seviyelerinin düşeceğini söylemektedir.

FAİZİ, ENFLASYONU BIRAKTIK
Karşımıza çıkan tabloya bakarak tarihi karar verdik. Ya ekonomimizi klasik anlamda faiz enflasyon sarmalına sokup yatırım ve harcamaları kısarak işsizliği arttıracaktık, ya da yeni paradigmayı ortaya koyacaktık. Biz ikincisini tercih ettik. Faiz enflasyonu bir kenara bırakarak yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazla yoluyla büyütecek yeni bir programı hayata geçirdik. Sanayimizin, yolların ve limanların çalışıyor olması, ihracatımızın rekorlar kırarak artmayı sürdürmesi hedeflerimize ilerlediğimizin işareti.

ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ
Allah’ın izniyle vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyecek bir yöntemle bu işin içinden çıkacağız. Eskiler sabırla koruk helva olur derler. Biz de milletimizle birlikte sabredecek, azmedecek, mücadele edecek ve mutlaka neticeye ulaşacağız.

Vesayet, terör örgütleri, darbe ile elde edemedikleri neticeyi ekonomiyle hesap yapanların hesaplarını bozmak hepimizin namus borcudur.”

T24 yazarı ekonomist Uğur Gürses "Tüm dünyada enflasyon var, bizde de…" notuyla dünya ülkeleri ve Türkiye'nin OECD tarafından hazırlanan enflasyon grafiğini paylaştı. Aradaki uçurumu gösteren grafik hayli çarpıcı. Cumhur İttifakı üyeleri, Türkiye'deki hayat pahalılığını anlatırken "Gelişmiş ülkeler bizden kötü durumda" yorumları bile yapıyorlar… Erdoğan da dün gece “Avrupa ülkelerinin Türkiye’den daha vahim durumda olduğu”nu söyledi.