Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘Dere yataklarına inşaat’ı suçladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan da ‘Dere yataklarına inşaat’ı suçladı
Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Giresun’un Dereli ilçesini ziyaret etti. Muhalefet ve çevrecilerin dere yataklarına kontrolsüz inşaatla suçladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dere...

Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Giresun’un Dereli ilçesini ziyaret etti. Muhalefet ve çevrecilerin dere yataklarına kontrolsüz inşaatla suçladığı Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dere yataklarını işgal edersek, gün geldiğinde sel gelir, bunları da alır götürür” dedi.

Dereli’de halka seslenen Erdoğan, “Rabbimiz dünyayı bir düzen üzerine kurmuştur. Bu düzende tabiatın hakkı vardır. Tabiatın hakkına riayet etmediğinizde bunun sonuçlarıyla yüzleşmek zorunda kalırsınız” ifadelerini kullandı ve ekledi: “Tabiattaki dere yatakları, istisnai de olsa büyük yağışlar olduğunda kolayca akıp gidebilsin diye var. Biz tutup bu dere yataklarını evlerle, iş yerleriyle işgal edersek gün geldiğinde sel gelir bunları da alır götürür."

Erdoğan konuşmasında sel felaketine uğrayan esnafın 50 bin liraya kadar olan zararının tamamının karşılanacağını söyledi ve bu rakamı aşan zararların 50 bin liralık kısmının da TESKOMB tarafından hibe olarak verileceğini belirtti.

Afetten zarar gören KOBİ’ler için ise ayrıca 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğinin devreye sokulduğunu kaydeden Erdoğan, “TOKİ olarak yeni konut ve iş yerleri yapacağız. Ama bunları çok yüksek yapmayacağız. Zemin +3, bilemedin +4 yapacağız.” diye konuştu.

Harşit Çayı Vadisi’ndeki tüm kum, çakıl ocakları kapatılacağını, derelere yapılacak müdahalelerin kontrol altına alınacağını anlatan Erdoğan, “Dere yataklarını ıslah edeceğiz, oralardan da tehdit almak istemiyoruz. Yıkımsa yıkım, inşa ise inşa, ihya ise ihya, yapacağız”