Cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. Özgenç: Abdullah Öcalan 2024'te serbest kalabilir

Cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. Özgenç: Abdullah Öcalan 2024'te serbest kalabilir
Cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, Abdullah Öcalan'ın 2024 yılında yasa gereği tahliye olabileceğini ifade etti.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı ve Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından...
Cumhurbaşkanı eski danışmanı Prof. Dr. İzzet Özgenç, Abdullah Öcalan'ın 2024 yılında yasa gereği tahliye olabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski danışmanı ve Türk Ceza Kanunu'nun mimarlarından Prof. Dr. İzzet Özgenç, AİHM'in 2013 yılında verdiği karar doğrultusunda yasal düzenleme yapılmadığı için Abdullah Öcalan'ın bu yıl serbest bırakılmasının gündeme gelebileceğini ileri sürdü. Özgenç, 2013 yılındaki AİHM kararı doğrultusunda bir yasa çıkarılmasının ihmal edilmesinin bu sonucu doğurduğunu savundu.

AİHM, Abdullah Öcalan ile ilgili 18 Mart 2014 tarihinde verdiği kararda, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ömür boyu sürdürüleceğine dair düzenlemelerin işkence yasağına aykırı olduğuna hükmetmiş ve bu konuda yasal düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini bildirmişti.

Bu karardan sonra 3 ayrı başvuruda da benzer yönde kararlar çıkmıştı. Öcalan ve diğer başvurularla ilgili yasal düzenleme yapılmaması nedeniyle Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye'yi izleme sürecine almış ve Türkiye’nin kararların gereğini yerine getirmesi istenmişti.