OVP'de yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65'e yükseldi

OVP'de yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65'e yükseldi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) açıkladı. OVP'den 2023 yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 65'e yükseldi. Enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2 ve 2026 için yüzde...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) açıkladı. OVP'den 2023 yıl sonu için enflasyon beklentisi yüzde 65'e yükseldi. Enflasyon beklentisi 2024 için yüzde 33, 2025 için yüzde 15,2 ve 2026 için yüzde 8,5 olarak tahmin edildi. 2023 için bir önceki OVP döneminde enflasyon tahmini yüzde 38'di. Önceki dönemde enflasyon tahmini 2024 ve 2025 için ise sırasıyla yüzde 19 ve yüzde 8'di.

Dolar kuru tahminleri ise 2023,2024,2025 ve 2026 için sırasıyla 23,9, 36,8, 43,9, 47,8 lira olarak gerçekleşti. Büyüme hedefi ise 2023 için önceki program döneminde yüzde 5'ken bu programda yüzde 4,4'e düşürüldü. Büyüme 2024'te yüzde 4,0, 2025'te yüzde 4,5, 2026'da yüzde 5,0 olarak tahmin edildi.

İşsizlik oranının 2024'te yüzde 10,3, 2025'te yüzde 9,9, 2026'da yüzde 9,3 olarak gerçekleşmesi bekleniyor. Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre kişi başına gelirin 2024'te 12,875, 2025'te 13,717, 2026'da 14,855 dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiği vurgulandı.

Yılmaz diğer verilere ilişkin de şu öngörüleri paylaştı:

"Yıl sonunda cari işlemler açığının milli gelire oranının yüzde 4 olmasını öngörüyoruz.

Bu OVP döneminde 3 trilyona yakın bir kaynağın afetin yaralarının sarılmasına ayrılacağını öngörüyoruz.

2024'te bütçe açığının milli gelire oranı tahmini yüzde 6,4; 2025 için yüzde 3,4 ve 2026 için yüzde 2,9 olarak belirlendi."

Yılmaz'ın sunumunun ardından konuşan Erdoğan, OVP ile yüksek gelirli ülkeler statüsüne girileceğini ve enflasyonun gündemden çıkacağını belirtti. KKM için ise "KKM görevini yerine getirmiştir, TL mevduata dönüşmesinin yolunu açacağız" ifadelerini kullandı. Erdoğan ayrıca "Adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenleme yapacağız." dedi. Erdoğan açıklanan OVP'ye yönelik "Hükümet olarak desteğimiz tam" dedi.

Yapısal reformlar

"OVP'de yapısal reformları 7 başlıkta ele alacağız" diyen Yılmaz'ın açıkladığı 7 başlık şöyle:

  • Büyüme ve Ticaret
  • Beşeri Sermaye ve istihdam
  • Finansal istikrar fiyat istikrarı
  • Kamu maliyesi
  • Afet Yönetimi
  • Yeşil ve Dijital Dönüşüm
  • İş ve yatırım ortamı

Erdoğan'ın açıklamaları

Toplantıda konuşan Erdoğan'ın ifadeleri şöyle:

"OVP'nin ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ekonomi ile ilgili planlarımızda 6 Şubat'ta yaşanan depremi asla göz ardı etmiyoruz. Maliyeti 104 milyar dolar olarak öngörülen asrın felaketi ile Türkiye mücadele ediyor.

Büyüme performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. İhracatta yıllık bazda 253,5 milyar doları yakaladık. İstihdamda da herhangi bir kaybımız yok.

Tüm dünyada olduğu gibi enflasyon bizim de sorunumuzdur.

Fırsatçılara yönelik denetimlerimiz devam ediyor. Kimi sektörlerde oluşan fiyat köpüğünün indiğine ve piyasanın dengesini bulmaya başladığına şahit oluyoruz.

Merkez Bankası rezervlerimiz 117,3 milyar dolar seviyesindeki güçlü seyrini sürdürüyor.

Hedeflerimize ulaşma noktasında en küçük bir şüphemiz yok. Hükümet olarak OVP'ye desteğimizin tam olduğunu ifade etmek istiyorum. Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Yüksek katma değerli yatırımların önünü açarak ve finansmanını kolaylaştırarak, sağlıklı büyüme sağlayacağız. Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu tek haneli seviyelere düşüreceğiz, cari dengeyi iyileştireceğiz.

Yüksek gelir grubuna sahip ülkeler listesine girmeyi hedefliyoruz.

Ek bütçe ile bölgeye 762 milyar lirayı ayırmıştık. 2024 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız.

Deprem tahribatını ortadan kaldırıp dengeli ekonomik büyümeyle istihdamı artırmak, enflasyonu tek haneye düşürüp gelir dağılımını iyileştirmek önceliğimiz.

Mali disiplinle desteklenen süreç güven ortamını pekiştirecektir, tek haneli enflasyona ulaşmakta kararlıyız.

Dezenflasyon süreci sürdürülebilir büyüme iklimi sağlayacaktır. İhracatı 300 milyar doların, turizm gelirlerini 70 milyar doların üzerine çıkartarak, mal ve hizmet ihracatı gelirlerimizi tarihi seviyelere ulaştıracağız.

"KKM görevini yerine getirmiştir, TL mevduata dönüşmesinin yolunu açacağız"

Finans merkezimiz içinde enerji ürünlerinin pazarlaması da yer alacak. Bu kulelerden biri bu ürünlerin pazarlamasına ayrılacak. Son Soçi ziyaretinde Putin ile yaptığımız görüşmede Trakya doğalgaz hub'ı olarak planlaması sürecek.

Programın meyvesini vermesiyle ileride inşallah cari işlemler fazlasına da ulaşacağız.

Orta Vadeli Programda uygulayacağımız politika sepetiyle, enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız.

Rusya'ya sadece 500 bin ton domates göndermiş olduk.

KKM görevini yerine getirmiştir. Kur korumalı mevduatlarımızın kur istikrarının pekiştiği bir zeminde, Türk Lirası mevduatlara dönüşmesinin yolunu açacağız

İFM de meyvelerini vermeye başlayacaktır.

Dijital TL ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.

Adil bir vergi sistemi oluşturmaya yönelik düzenleme yapacağız.

Kamu harcamalarında periyodik gözden geçirmelerle verimsiz harcama programlarını tasfiye ederek, kaynakların öncelikli alanlara tahsisini sağlayacağız. Kamu yatırım projelerini gözden geçirerek, ekonomiye hızla kazandırılabilecek projelere öncelik vereceğiz.

Hedef odaklı ve seçici kredi yaklaşımı ile enflasyonist baskılara yol açabilecek uygulamalardan kaçınacağız. Özel kesim girişimlerinin önünü daha da açarak, yatırım, ticaret ve finans alanında hukuki süreçleri kolaylaştıracağız.

Sanayide ürün bazlı yatırım yol haritaları hazırlayacağız. Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.

Kuracağımız Aile ve Gençlik Bankası ile girişimcilik desteklenecek. Düşük karbonlu ulaşım sistemine geçiş kolaylaşacak."

Önceki tahminler şöyleydi: