Cumhur’dan güneydoğu’Ya Hüda-Par’lı çözüm

Cumhur’dan güneydoğu’Ya Hüda-Par’lı çözüm
14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yaklaşık 100 gün kala, Hizbullah'ın siyasi kanadı olduğu öne sürülen Hüda-Par'ın Cumhur İttifakı'na katılacağına ilişkin her iki taraftan da art arda...

14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine yaklaşık 100 gün kala, Hizbullah'ın siyasi kanadı olduğu öne sürülen Hüda-Par'ın Cumhur İttifakı'na katılacağına ilişkin her iki taraftan da art arda mesajlar geldi.

İktidara yakın Haber7'de yer alan habere göre, Hüda-Par Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Aslan, ittifak görüşmelerine ilişkin "Görüşmeler olumlu devam ediyor. İnşallah olumlu sonuçlanacak. Ön mutabakat sağlandığı için kısa sürede neticelenmesi bekleniyor. Ama henüz son nokta konmuş değil" diye konuştu. "Cumhur İttifakı'na yeni bir partinin katılması an meselesi!" başlığıyla yayımlanan habere göre Aslan, "Komisyonlar kendi aralarında görüşüyorlar. Hangi şartların konuşulduğu anlaşma sağlandığında açıklanacaktır" dedi.

KURTULMUŞ: UMUT EDİYORUM İTTİFAKA KATILIR

AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da önceki gün katıldığı Habertürk canlı yayınında “Cumhur İttifakı olarak temel yaklaşımlarımızın ne olduğu konusunda ortak bir zeminde, ortak bir mutabakatla yürüyoruz. Büyük Birlik Partisi ittifakın üçüncü unsuru. Umut ediyorum ki Hüda-Par da bu ittifakın içine katılır” demişti.

HÜDA-PAR'IN 2018 SEÇİM BEYANNAMESİ'NDEN

Cumhur İttifakı ile anlaşma sağlanması halinde Hüda-Par; AKP, MHP ve BBP ile ortak olacak.

Özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde seçmen kitlesi olduğu bilinen Hüda-Par, 2018 seçimlerinde 157 bin 612 oy almıştı. Açıkça şeriat ve hilafet savunuculuğu yapan bir parti olarak öne çıkan Hüda-Par, 1990'lı yıllarda uyguladığı şiddet yöntemleri ve faili meçhul cinayetlerle bölgede korku saçan terör örgütü Hizbullah'ın devamcısı olarak kabul ediliyor.

Hüda-Par'ın 2018'deki seçim beyannamesinde öne çıkan bölümler şöyle:

"ANADİLDE EĞİTİM VERİLMELİ"

-Yarardan çok zarar getirdiği tespit edilen

zorunlu karma eğitim dayatmasından ve bu yönde ebeveynlerin iradesine ipotek konulmasından vazgeçilmelidir.

-Eğitimde tek dil zorunluluğu ortadan kaldırılarak başta Kürtçe ve Arapça olmak üzere eğitim devlet tarafından verilmeli, yeterli talep gelmesi halinde vatandaşların konuştuğu diğer farklı dillerde de eğitim yapılabilmesinin önü açılmalıdır.

-Dil üzerindeki baskılar son bulmalıdır. Herkese anadilinde eğitim hakkı tanınmalı ve Kürtçenin de resmi dil olabilmesinin yolu açılmalıdır.

"KÜRTLER ASLİ KURUCU SAYILSIN"

- Kürt meselesi halen çözüm bekleyen en önemli meselelerden biri olmaya devam etmektedir. Meselenin çözümü diğer sorunlarımızın çözümüne de katkı sunacaktır.

- Çözüm için ulus devlet paradigmasının terki, Kürtlerin de asli kurucu halk olarak kimliklerinin anayasal olarak tanınması, temel haklar konusunda şartsız adımlar atılması gereklidir.

- Ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel ayrıcalık ve ayrımcılıklara son verilmelidir.