Cumhuriyet’in 100. yılına eşsiz bir armağan: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi

Cumhuriyet’in 100. yılına eşsiz bir armağan: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi
’’Cumhuriyet’in küçük kardeşi’’ İş Bankası, Türkiye’nin kültür sanat dünyasına bir asırdır yaptığı katkıları, Cumhuriyet’in 100. yaşında Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi ile taçlandırdı.İş Bankası...

’’Cumhuriyet’in küçük kardeşi’’ İş Bankası, Türkiye’nin kültür sanat dünyasına bir asırdır yaptığı katkıları, Cumhuriyet’in 100. yaşında Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi ile taçlandırdı.

İş Bankası yönetimi ve müze için uzun süredir gece gündüz çalışan İş Sanat ekibi, 25-26 Ekim’de müzede davetlileri haklı gurur ve mutlulukla ağırladı. Müzenin kurucu küratörü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu, Türk resim heykelciliğinde iz bırakan birçok sanatının eşsiz eserlerini anlatarak davetlilere müzeyi gezdirdi.

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, 29 Ekim'de kapılarını sanatseverlere açacak

Kültür sanat dünyasına yeni bir soluk getirecek, İstiklal Caddesi'nde yeni bir uğrak noktası olacak Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla 29 Ekim'de ziyaretçilere açılacak.

İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi'nde, bankanın Beyoğlu Şubesi olarak 63 yıl hizmet veren tarihi binada düzenlenen açılış törenine İstanbul Valisi Davut Gül, İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Kara, Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, İş Sanat Genel Müdürü Zuhal Üreten, İş Bankası Kurumsal İlişkiler Müdürü Meltem Atılgan, banka yönetici ve çalışanları ile medya mensupları ve davetliler katıldı.

Hakan Aran: Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzemiz gerçekleştirdiğimiz pek çok proje içerisinde en kalıcısı olacak

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, açılış töreni sunum konuşmasına, İş Bankası'nın da kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ten yaptığı alıntı ile başladı. Aran, Ata'nın 'Bir millet ki resim yapmaz, bir millet ki heykel yapmaz, bir millet ki fennin gerektirdiği şeyleri yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda yeri yoktur' sözlerinin kendilerine bir asırdır ışık tuttuğunu söyledi. Hakan Aran, ''100 yıllık yolculuğumuzda koleksiyonumuzu oluşturan eserlerin edinilip biriktirilmesi, belgelenmesi, sergilenmesi, saklanması ve bakımının yapılmasında geçmişten bugüne gönül ve emek veren herkese ama özellikle de müzemizin kurucu küratörlüğünü üstlenen kıymetli hocamız Prof. Dr. Gül İrepoğlu'na gönülden teşekkürlerimizi sunuyoruz'' dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, banka olarak Cumhuriyet'in 100. yılında pek çok proje gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam ettiklerini söyledi, ''Hepsi çok anlamlı, hepsi çok değerli ama Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzemiz bu projeler içerisinde en kalıcısı olacak. Ne mutlu ki Cumhuriyetimizle aynı doğum gününü paylaşacak ve kültür sanat dünyamıza önemli katkılar sunacak'' sözleriyle gurur ve mutluluğunu davetlilerle paylaştı.

Adnan Bali: Hepsi birbirinden değerli eserleri barındıran bir kültürel mirası İş Bankası olarak Cumhuriyetimize armağan ediyoruz

İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ileride, toplumda kalıcı değerler yaratanların anılacağına dikkati çekti. Bali, "Cumhuriyetimizin 100. yılı adına çok önemli, bizi çok mutlu eden etkinlikte bir aradayız. Hepsi birbirinden değerli eserleri barındıran bir kültürel mirası İş Bankası olarak Cumhuriyetimize, Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan ediyoruz. İş Bankası bu ülkeye Cumhuriyet'in armağanıdır. Biz de şimdi o bilinç ve sorumlulukla bu armağanın hakkını verecek işlere imza atıyoruz. Bunlardan en kıymetlilerinden birisi için bir aradayız'' dedi.

Adnan Bali, İş Bankası'nın çok özel bir konumu olduğunu, Atatürk'ün direktifleriyle Cumhuriyet'ten bir yıl sonra 26 Ağustos 1924 tarihinde kurulduğunu, 'iktisadi bağımsızlığın siyasi bağımsızlığın payidar olması için şart olduğu vizyonuyla kurulduğunu' hatırlattı, ''Ve biz de o tarihten bu yana bu ülküyle bu ülkeye hizmet etmeye çalıştık. Sadece finans alanında değil, iştiraklerimizle birçok alanda aynı zamanda da kültür sanat dahil, çevre dahil bu ülkeye sahip çıkacağımız her ne inisiyatif varsa onun içinde olduk çünkü bu ülkeyi var eden mücadelenin bir ürünüyüz biz” dedi. 

Bali, büyük heyecanla yaptığı açılış konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Kuruluş tarihimiz 26 Ağustos tesadüfen seçilmiş bir tarih değildir. Büyük Taarruz'un başladığı harekettir, buna denk getirilerek kurulmuştur İş Bankası. İşte bu bilinçle ve şuurla nesilden nesile aktarılarak geliyoruz. Bugün bu kültür hafızasını ülkemize armağan ediyoruz. İş Bankası olarak kültür varlığı tescili bulunan bu binayı bütün koşulları ve zorluklarıyla aslına tamamen uygun şekilde gelecek yüz yıla hazırlayacak sağlamlıkta Cumhuriyetimizin ikinci yüz yılına bırakıyoruz. Bu binayı kalıcı bir esere dönüştürmek, Türk sanatına da çok önemli katkılar sağlayacak bir içerikle oluşturmak son derece gurur verici bir hadise. Toplumun ortak geçmişini yansıtan kültürel mirasını gelecek nesillere aktarmaya dair bu büyük sorumlulukta maddi bir hesaplama içerisinde olmadık. Böylesine değerli bir çalışma için ne gerekiyorsa onun yapılmasını sağladık."

“Türk resim sanatının gelişimini izleyebileceğiniz bu müzede 83 yıllık bir birikim var”

Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonu'nun ilk kez sergileneceğini kaydeden Bali, şöyle devam etti:

"Türk resim sanatının gelişimini izleyebileceğiniz bu müzede 83 yıllık bir birikim var. 9 Aralık 1940 tarihinden itibaren biriktirdiğimiz ve gözümüz gibi baktığımız resim koleksiyonunu bugün bir müze açacak zenginliğe ulaştırabilmişiz. Böyle bir eseri vücuda getirmekle hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhunu şad ediyoruz hem bu değerli eserleri yaratan sanatçıların ruhlarını hem de bankamızın bunları bir araya getirip muhafaza eden büyüklerimizin ruhlarını şad ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yaşında bu müzeyi Türkiye'ye ve sanatseverlere aktarmaktan gurur duyuyoruz."

İstanbul Valisi: İş Bankası'nın kültür ve sanata olan desteğini, Türk sanayisine olan katkısından çok daha değerli görüyorum

İstanbul Valisi Davut Gül, İş Bankası'nın neredeyse Cumhuriyet ile yaşıt olduğuna değindi, "Cumhuriyet'in yaşadığı iyilikleri de zorlukları da yaşadı, bu milletten, bu toplumdan kopmadı. İş Bankası'nı bizlere kazandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere emeği geçen herkesi şükranla anıyoruz." diye konuştu.

Gül, İş Bankası'nın kültür ve sanata olan desteğini, Türk sanayisine olan katkısından çok daha değerli gördüğünü söyledi, böylesi önemli bir müzenin açılmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Pek çoğu ilk kez görülebilecek birbirinden değerli eserler

Müzenin kurucu küratörlüğünü mimar, sanat tarihçisi ve yazar Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstlendi. Burçak Madran ise müzeolojik danışman olarak katkı sağladı.

Müzedeki ilk sergide, Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya birçok sanatçının 2 bin 700 civarında eserinin bulunduğu Türkiye İş Bankası Sanat Eserleri Koleksiyonundan seçilen 600'e yakın eser görülebilecek.   

Beyoğlu'nun kültürel kimliğinin kıymetli öğelerinden biri olan, 1900'lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras, 6 kattan oluşuyor. Prof. Dr. Gül İrepoğlu tarafından kronolojik ve tematik sınıflamalarla binanın dört katına yerleştirilmiş. İki kat kalıcı koleksiyon, iki kat ise geçici sergiler için kullanılacak.

Pek çoğu ilk kez görülebilecek birbirinden değerli eserlerden oluşan açılış sergisi tam anlamıyla Türk sanat tarihinde bir yolculuk imkanı sunuyor. 1940’lı yıllardan itibaren oluşturulmaya başlanmış koleksiyon Osman Hamdi Bey’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Hoca Ali Rıza’dan İbrahim Çallı’ya, Feyhaman Duran’dan Hikmet Onat’a, Şeref Akdik’ten Hasan Vecihi Bereketoğlu’na, Fahrünnisa Zeid’den Abidin Dino’ya, Komet’ten Ömer Uluç’a, Hüsamettin Koçan’a kadar pek çok sanatçının en önemli eserlerini barındırıyor.

Müze binası, korunması gerekli kültür varlığı; restorasyon 3 yıl sürdü

63 yıl boyunca İş Bankası’nın Beyoğlu Şubesi olarak hizmet veren İstiklal Caddesi No:144 adresindeki binada 2020 yılında restorasyona başlandı.

1900’lü yılların başında zemin katı ticari amaçlı, diğer katları konut olarak inşa edilen tarihi bina, bodrum ve zemin katların yanı sıra biri teras 6 kattan oluşuyor.

Korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmiş yapı, gerek konum gerekse mimari açıdan Beyoğlu’ndaki 20. yüzyıl başlarından kalan binalar arasında dikkat çeken örneklerden birini oluşturuyor.

Restorasyon projesini Teğet Mimarlık’ın hazırladığı Resim Heykel Müzesi, mimari yapıların kent belleğinin korunmasında ve geleceğe aktarılmasında önemli bir yeri olduğunun bilinciyle uzun soluklu, yoğun ve titizlikle yürütülen bir hazırlık döneminden geçti.

Tarihi yapının merdivenleri ve asansör kısmı aynen korunarak yeni yapıyla entegre edilmiş. Eski ve yeninin iç içe geçtiği başarılı bir restorasyon örneği çıkmış ortaya.

Binadaki tarihi kapılar da bu sürece dahil edilip onarılarak ressam Fevzi Karakoç tarafından bir sanat eserine dönüştürülmüş.