Damat gitti, tartışması sürüyor

Damat gitti, tartışması sürüyor
CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan eski bakan Berat Albayrak’ın da yönetiminde olduğu belirtilen Powetrans şirketi yüzünden Türkiye’ye verilen tazminat cezasını TBMM gündemine...

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olan eski bakan Berat Albayrak’ın da yönetiminde olduğu belirtilen Powetrans şirketi yüzünden Türkiye’ye verilen tazminat cezasını TBMM gündemine taşıdı.

Aydın, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Paris Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin kararına göre Irak Merkezi Hükümeti’ne ülkemiz 1,5 milyar dolar civarında bir tazminat ödeyecek. Devam eden ikinci davada da haklı bulunursa ülkemiz toplam 3,5 milyar dolar ödemek zorunda kalacak. Peki bu işlemleri yapan Powertrans şirketinin yönetiminde kimler var? Çok tanıdık kişiler var. Sayın Cumhurbaşkanı’nın damadının Powertrans şirketinin yönetiminde olduğu anlaşılalı birkaç dakika oldu. Deprem bölgesinde 33 bin konut yapılabilecekken yönetimde nepotizm yapanların, akrabalarına aktarılan paralar yüzünden bir para ödenecek. Ve bunun içerisine faiz dahil değil. İktidarımızda bunların hesabını tek tek soracağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Irak, Türkiye ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) yönetimlerinin 9 yıl önce Kerkük-Ceyhan petrol boru hattından petrol sevkiyatı için yaptığı anlaşmaya tepki göstermişti.

Irak, Ankara’nın iki ülke arasındaki anlaşmayı ihlal ettiği gerekçesiyle 2014 yılında Türkiye aleyhine tahkim davası açmıştı.

Merkezi Bağdat yönetimini aradan çıkartarak Kuzey Irak petrolünün doğrudan dünyaya pazarlanması hakkında açılan davada tahkim kararına göre Türkiye, Irak’a yaklaşık 1,5 milyar dolar ödeyecek.

Bu ceza sadece 2014-2018 yılları arasını kapsıyor.

2018 yılından sonraki dönemi kapsayan başka bir dava daha görülmeye devam ediliyor. Bu davanın da iki yıl gibi bir süre içerisinde karara bağlanması bekleniyor.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Konu hakkında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan da bir açıklama geldi. Bakanlık mahkemenin Irak’ın 5 talebinden 4’ünü reddettiğini ifade etti. Açıklamada “Ülkemizin taleplerinin büyük çoğunluğunu kabul ederek Irak’ın bu ihlaller sebebiyle Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetmiştir” denildi.