DANANIN KUYRUĞU 26 OCAK’TA KOPUYOR

DANANIN KUYRUĞU 26 OCAK’TA KOPUYOR
"Güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasını yürüten CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oluşturduğu "Altılı Masa" 10. Toplantısında “ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti...

"Güçlendirilmiş parlamenter sistem" çalışmasını yürüten CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi'nin oluşturduğu "Altılı Masa" 10. Toplantısında “ortak cumhurbaşkanı adayının tespiti için istişarelere başlanması” kararı aldı.

Altılı Masa’nın dokuz saati aşan en uzun toplantısında, “güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin yol haritası” ve “seçim bildirgesi, hükümet programı” olarak da nitelendirilen “ortak politikalar metni”nin 30 Ocak’ta yapılacak tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanacağı bildirildi. Bir sonraki toplantının ise İYİ Parti'nin ev sahipliğinde 26 Ocak tarihinde yapılacağı belirtildi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıdan sonra yapılan 4 sayfalık açıklamada, ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunda bir kez daha kararlılık vurgusu yapıldı ve aday belirlemek için istişarelere başlanacağı belirtildi.

SEÇİM GÜVENLİĞİ VE PARLAMENTO ÇOĞUNLUĞU VURGUSU
Açıklamada ortak aday, ortak liste ve seçim güvenliği ile ilgili şu ifadeler yer aldı:
“Çetin siyasi şartlar altında bir yıllık yoğun bir çaba ile ortaya koyduğumuz bu vizyonun hayata geçirilmesinin iki gerekli şarta bağlı olduğunun da bilincindeyiz: Ortak Adayımızın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve TBMM’de Anayasa reformu için gerekli çoğunluğun elde edilmesi. Bu temel şartların sağlanabilmesi için, seçim güvenliği için oluşturulan komisyonun aralıksız çalışarak sandıkların tamamındaki her oyun korunmasını temin edecek tedbirlere yoğunlaşmasına,

-Ortak bir komisyon tarafından genel başkanların kararlarına baz teşkil etmek üzere TBMM’de anayasal çoğunluğu elde edebilmek için milletvekili seçimlerinde uygulanabilecek alternatiflerin çalışılmasına ve nihai kararı vermek üzere genel başkanlara sunulmasına,

-Genel Başkanlar arasında ortak Cumhurbaşkanı adayının tespiti ile ilgili istişarelerin başlatılmasına, karar verdik.
Cumhurbaşkanı adayı ve Milletvekili seçimleri konusunda tam bir uzlaşı kültürüyle hareket edecek ve seçimlerden sonra hem yürütmede hem yasamada yeni bir dönemi başlatacağız.”

YENİ SİSTEMLE YAPILACAK ERKEN SEÇİME DESTEK YOK
Öte yandan açıklamada 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek, 6 Nisan'dan önce yapılacak bir erken seçime destek vermeye hazır oldukları ancak yeni sistemle yapılacak bir erken seçime destek vermeyecekleri ifade edildi.

İMAMOĞLU’NA ÖZEL PARAGRAF
Açıklamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na verilen hapis cezası ve siyasi yasak kararı “yargının siyasallaşmasının örneği” olarak değerlendirildi. Saraçhane’de 6 liderin düzenlediği mitinge vurgu yapıldı, dayanışmanın süreceği bildirildi.

BAŞÖRTÜSÜ TEKLİFİNE ‘SAMİMİYET’ TESTİ
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “başörtüsüne yasal güvence” önerisine başlayan, AK Parti ve MHP’nin “Anayasa değişikliği” teklifiyle devam eden tartışmaya da değinilen açıklamada, “hukuki bir teminat” konusunda mutabakat sağlandığı açıklandı. İktidarın konuyu “gollük pas” olarak gördüğü belirtilen açıklamada “İktidar samimi ise, bu düzenlemeler konusunda muhalefetten gelecek önerilere önyargısız şekilde yaklaşarak metinlerin uzlaşı ile çıkmasını desteklemelidir” denildi.