Danimarka Başbakan Yardımcısı Ellemann-Jensen siyaseti bıraktı

Danimarka Başbakan Yardımcısı Ellemann-Jensen siyaseti bıraktı
Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Jakob Ellemann-Jensen siyaseti tamamen bıraktığını açıkladı.Danimarka kabinesinde Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten merkez sağ Liberal Parti...

Danimarka Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Jakob Ellemann-Jensen siyaseti tamamen bıraktığını açıkladı.

Danimarka kabinesinde Başbakan Yardımcılığı ve Ekonomi Bakanlığı görevini yürüten merkez sağ Liberal Parti lideri Ellemann-Jensen, kendisine yönelik parti içi eleştiriler sonrası siyaseti bıraktığını ve parti liderliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Ellemann-Jensen, Danimarka Kraliçesi 2. Margrethe'ye istifa mektubunu sunmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu, Danimarka siyasetine kesin bir vedadır." İfadelerini kullandı.

Liberal Parti içerisinden kendisine desteğin azalmasına yönelik eleştirileri kabul ettiğini dile getiren Ellemann-Jensen, partisinin yeniden ayağa kalkmasının önünde engel olarak durmak istemediğini belirtti.

"Bu kararı alıyorum çünkü Liberal Parti için doğru olan bu"

Bu yılın başlarında geçtiği sağlık kontrolünün ardından 5 aylık "hastalık izni"ne ayrılmış olmasının siyaseti bırakma kararıyla bir ilişkisinin olmadığını vurgulayan Ellemann-Jensen, "Bu kararı alıyorum çünkü Liberal Parti için doğru olan bu." açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki ay yapılacak parti kongresine kadar parti başkanlığı görevini Stephanie Lose'un üstleneceği belirtilirken, Elleman-Jensen'in kabinedeki görevlerini, Savunma Bakanı Troels Lund Poulsen'in devralacağı açıklandı.

Parti içi eleştirilere maruz kalmıştı

Elleman-Jensen, kabinede zayıf bir görüntü çizdiği ve Başbakan Mette Frederiksen ve Dışişleri Bakanı Lars Lokke Rasmussen'in gölgesinde kaldığı gerekçesiyle parti içi eleştirilere maruz kalmıştı.

Danimarka'da 44 yıl sonra ilk defa sağ ve sol partilerin bir araya gelmesiyle kurulan "orta yol koalisyon" hükümetinde Başbakan Yardımcısı olan 50 yaşındaki siyasetçi sırasıyla Savunma, Ekonomi Bakanlığı görevlerini de yürütmüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin 21 Ağustos'ta F-16’ların teslimatını onaylanmasının ardından gerçekleştirdiği teşekkür ziyaretinden bir gün sonra Ellemann-Jensen Savunma Bakanlığı görevini eski Ekonomi Bakanı Lund Poulsen'e devretmiş ve Ekonomi Bakanlığı görevini üstlenmişti.

Bu ay yapılan bir kamuoyu yoklamasında, Liberal Parti'ye desteğin 8.7'ye düştüğünü öne sürüldü. Ellemann-Jensen'in liderliğe geldiği dönemde Liberal Parti'ye destek yüzde 24.6 olarak ölçülmüştü.