Darüşşafaka ve İş Bankası Kültür Yayınları'nın Sait Faik gururu...

Darüşşafaka ve İş Bankası Kültür Yayınları'nın Sait Faik gururu...
Sait Faik Hikâye Armağanı Ayşegül Devecioğlu’nun…69. Sait Faik Hikâye Armağanı’na bu yıl Ayşegül Devecioğlu’nun “Anatomi Dersi” adlı kitabı oy birliğiyle ödüle layık görüldü. Doğan Hızlan’ın başkanlığını...

Sait Faik Hikâye Armağanı Ayşegül Devecioğlu’nun…

69. Sait Faik Hikâye Armağanı’na bu yıl Ayşegül Devecioğlu’nun “Anatomi Dersi” adlı kitabı oy birliğiyle ödüle layık görüldü. Doğan Hızlan’ın başkanlığını üstlendiği, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Beşir Özmen (Darüşşafaka Cemiyeti Temsilcisi), Metin Celal ve Jale Özata Dirlikyapan’dan oluşan Seçici Kurul, 69. Sait Faik Hikâye Armağanı’nın verilme gerekçesini şöyle açıkladı:


“Dünyaya, insan ilişkilerine, toplumsal uzlaşımlara bakmanın farklı yollarını gösterdiği, duyguların kolayca gösterişe varabilecek patlamalarından uzak durarak, soğukkanlı, ince ayarlı cümlelerle yazdığı öyküleriyle Ayşegül Devecioğlu'nun Anatomi Dersi adlı kitabına oy birliğiyle vermeyi kararlaştırdı.”


Ödül, dün akşam Türkiye İş Bankası’nın Levent’teki merkezinde düzenlenen törenle yazar Ayşegül Devecioğlu’na jüri başkanı Doğan Hızlan tarafından takdim edildi. Edebiyat dünyasından, üniversitelerden isimler, Darüşşafaka Cemiyeti ve İş Bankası, İş Sanat, İş Kültür Yayınları yöneticileri ödül törenine katıldı.

ADNAN BALİ: DARÜŞŞAFAKA İLE YOL ARKADAŞLIĞIMIZ ÇOK UZUN YILLARA DAYANIR


Türkiye İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali ödül töreninde yaptığı konuşmada, edebiyat camiasından isimlerle bir arada olmaktan duyduğu heyecanı paylaştı, şunları söyledi:


“Geçmişi çok uzun yıllara dayanan yol arkadaşlığıyla Darüşşafaka Cemiyeti ile birlikte bu organizasyonu gerçekleştiriyoruz. İş Bankası’nın Darüşşafaka ile yol arkadaşlığı 1939 depreminde yaşanan Erzincan depremi ile başladı. Depremin ardından 83 çocuğumuz Darüşşafaka’ya kabul ediliyor ve İş Bankası eğitim giderlerini karşılıyor. Bugün de bu işbirliği 81 ilden 81 öğrenci ile devam ediyor. Son depremin ardından bu işbirliğini artırarak devam ettiriyoruz. Bu zorlu koşullar içinde de olsa bugün edebiyatımız için çok özel bir yeri olan Sait Faik Abasıyanık anısına verilen hikâye ödülü için bir aradayız. Sait Faik Hikâye Armağanı, değerli edebiyatçılarımıza, sanatçılarımıza minnettarlığımızı sunmak adına sürdürdüğümüz çok güzel bir gelenek.”


“BU ÜLKEDEN KAZANDIĞIMIZI BU ÜLKEYE GERİ SUNACAK BİR BİLİNÇLE ÇALIŞIYORUZ”


Adnan Bali, İş Bankası’nın kuruluş felsefesine de değinirken eğitimin, kültürün, sanatın, bilimin önemine vurgu yaptı, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kültür yayınlarının bizim için çok özel bir yeri var. İş Bankası kuruluş felsefesi olarak bir finansal kurum olmanın ötesinde kendisini konumlandırıyor. Bu ülkeden kazandığımız kaynakları bu ülkeye her alanda geri sunacak bir bilinçle, sorumlulukla hareket ediyoruz. Sadece finansal konular değil eğitimin, kitabın, okumanın, edebiyatın, bilimin, kültürün, sanatın, sporun her alanında bu ülkeye kalkınma için topyekün destek sunacak şekilde çalışıyoruz.”

İŞ KÜLTÜR YAYINLARI 2022’DE 20 MİLYON KİTABI OKURLA BULUŞTURDU”


“Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları da 1956 yılında bu vizyonla Hasan Âli Yücel tarafından kurulmuştur. Ve hemen her alanda 5 bin 500 eser yayınladı bugüne kadar İş Bankası Kültür Yayınları. Yılda ortalama 2 bin 200 ilk baskı ya da tekrar baskı gerçekleştiriliyor. Çok kıymetli bir şey bu. 2022 yılında yaklaşık 20 milyon kitap çocuklar dahil okurla buluşturuldu. Adetler değildir önemli olan aslında her yazar, her kitap hayatlarımıza dokunur. Saik Faik de böyle çok özel bir yer tutar edebiyat hayatımızda. Bir röportajında ‘Hikâyeci olmasaydınız, ne olmak isterdiniz’ sorusuna ‘Kahveci olmak isterdim’ yanıtı vermiş, ‘Şöyle deniz kenarında bir kahvem olsa, oraya kim bilir ne çeşitli insanlar gelip gidecek, ben de onları tanıyacak, seveceğim’ diyerek yanıtlamış. Öyküleri de tam böyle zaten sıcacık, o insanların hayatlarını hissediyoruz okudukça… Bu yıl Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülen Sayın Ayşegül Devecioğlu, geleceğe huzmesini çoktan bırakmış bir yazarımız. İnşallah yolu daima açık olur, bizleri eserlerinden mahrum bırakmaz. Biz okur olarak yazarlardan daima daha fazlasını isteriz.”


Darüşşafaka’nın bağışçısı Sait Faik


Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Güleç, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Darüşşafaka bağışçısı Sait Faik’in Darüşşafaka ile buluşmasını anlattı:
“Geriye dönüp baktığımızda Sait Faik Hikâye Armağanı’na değer görülmüş her bir yazarın edebiyatımız için ayrı bir kilometre taşı, ayrı bir değer olduğunu görmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Darüşşafaka için Sait Faik ne kadar önemliyse Sait Faik de Darüşşafaka için o kadar önemliydi. ‘Bir görseydin o çocukları’ demişti, Fazıl Hüsnü Dağlarca ile Darüşşafaka’daki edebiyat sohbetlerinden dönerken… ‘Hepsi birer ateş parçası. Gözlerinde umut, yüzlerinde onlara tanınan fırsatın mahcup tebessümü. Bu çocuklara destek olmak gerek, onlara ve onlar gibi yüzlercesine. Ne dersin?’ demişti annesine. Bugün, onun dokunduğu çocukların hamisi olarak karşınızda bulunmanın gururunu yaşıyor, bizlere bıraktığı manevi emaneti layıkıyla korumaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Öncelikle usta yazarımız izin bu özel töreni organize eden İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ertuğrul Senem’e Sayın Doğan Hızlan başkanlığındaki değerli jürimize teşekkür ediyorum. Sayın Ayşegül Devecioğlu’nu gönülden kutluyorum.”


Doğan Hızlan: Bu ödülün edebiyatta önemli bir yeri var


Juri başkanı Doğan Hızlan, tanıdığı Sait Faik’i anlattı:
“Bu ödüllerle ve yazarlarla konuşmalar insanın tarihini güzelleştiriyor. Sait Faik’i edebiyat matinelerinden tanırım. Çok konuşmazdı. Uzun laf etmezdi ve biraz konuşur inerdi kürsüden. Her yazarın mekânı vardır. Sait Faik İstanbul’u, Beyoğlu’nu, Adaları yazdı. Buraları yazarken insan unsurunu hiç unutmadı. Bu ödülün tarihine baktığınızda Türk edebiyatında önemli bir yeri var, önemli kişilere ödüller vermiştir. Sayın Devecioğlu’na bize böyle bir eser kazandırdığı için özellikle teşekkür ediyorum.”


Yazar Devecioğlu: Edebiyat her zaman yoldaşımız


Yazar Ayşegül Devecioğlu, ödül için teşekkür etti, “Edebiyatın susmayacağı, kimsenin ayrımcılığa uğramayacağı, kadınların şiddete uğrayıp öldürülmediği, doğanın yıkıma uğramadığı bir ülke hayalimiz hiç bitmedi. Edebiyat bizim bu mücadelede her zaman yoldaşımızdır” dedi. Devecioğlu, ödülünü Gezi direnişi tutuklularına ve Boğaziçi Üniversitesi’nde protestolarını sürdüren öğretim görevlileri ile demokrasi mücadelesi veren herkese adadı, “Ama ödülü azıcık da kendime ayırıyorum” dedi.


Ayşegül Devecioğlu kimdir?


1956 doğumlu. İstanbul'da yaşıyor. 1977 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden öğrenimini tamamlayamadan ayrıldı. 1986'dan sonra gazete, dergi ve televizyonlarda çalıştı. Çeşitli dergilerde makaleleri, denemeleri yayımlandı. Ağlayan Dağ Susan Nehir romanıyla 2008 Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazandı.