Dedelerinin kemikleriyle kahve keyfi yaptılar

Dedelerinin kemikleriyle kahve keyfi yaptılar
Dünya tarihinin en kanlı savaşlarında olan ve on binlerce askerin öldüğü Waterloo savaşına ilişkin çok önemli bir keşif yapıldı. Araştırmacılar, 1815 yılında Fransa ile İngiltere ve Prusya'nın karşı karşıya geldiği...

Dünya tarihinin en kanlı savaşlarında olan ve on binlerce askerin öldüğü Waterloo savaşına ilişkin çok önemli bir keşif yapıldı. Araştırmacılar, 1815 yılında Fransa ile İngiltere ve Prusya'nın karşı karşıya geldiği savaşta ölen askerlerin kemiklerinin, şeker beyazlamak amacıyla muharebe alanının yanındaki şeker fabrikalarında öğütüldüğünü ortaya çıkardı. Askerlerin cesetleri 200 yıl boyunca bulunamamış ve bir gizem olarak kalmıştı.

NTV’nin haberine göre, Waterloo Savaşı'nda öldürülen 20 binden fazla askerin cesetlerine ne olduğunun gizemi, onlarca yıldır tarihçilerin peşini bırakmadı. İngiliz Wellington Dükü Arthur Wellesley’in 1815'te Napolyon'un kuvvetlerine karşı kazandığı zaferin üzerinden 200 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, geçen ay yapılan son keşifte, yalnızca iki askerin iskeleti bulunmuştu.


ONLARCA YAZILI BELGE BULUNDU
İngiltere’de yapılan yeni araştırma, Dr. Bernard Wilkin ve Robin Schäfer ile Glasgow Üniversitesi'nden arkeolog Profesör Tony Pollard tarafından yapıldı. Bilim insanları, Belçika, Alman ve Fransız arşivlerinde, kemiklerin 1834'ten itibaren yağmalandığını ve Belçika'da gelişen şeker endüstrisi için kullanıldığını öne süren onlarca yazılı belgeyi ortaya çıkardı. Uzmanlar, üretiminde askerlerin kemiklerinin öğütülerek kullanıldığı bu şekerin bir kısmının, tatlı ikramlarda veya çay ve kahveyi tatlandırmak için İngiltere'de de kullanılmış olabileceğini aktardı.

"DEDENİZİN ATOMLARI KAHVENİZDE ÇÖZÜLMESİN"
Bilim insanları, 1879'da Alman Prager Tagblatt gazetesinde yayımlanan bir haberde, “Yiyecekleri ve içecekleri tatlandırmak için şeker yerine bal kullanarak dedenizin atomlarının kahvenizde çözünmesi riskini önleyebilirsiniz” denildiğine dikkat çekildi.