Dedikoduları geride bırakalım

Dedikoduları geride bırakalım
Cumhurbaşkanı Erdoğan belki de tarihindeki en kritik Türkiye – ABD zirvesi için Brüksel’e gitti. Göreve geldiğinden buyana kendisine mesafeli duran Biden’e Erdoğan ılımlı mesaj verdi, “İçeride, dışarıda birçok dedikodu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan belki de tarihindeki en kritik Türkiye – ABD zirvesi için Brüksel’e gitti. Göreve geldiğinden buyana kendisine mesafeli duran Biden’e Erdoğan ılımlı mesaj verdi, “İçeride, dışarıda birçok dedikodu oldu. Bunları geride bırakıp neler yapabileceğimizi konuşmamız gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel’deki NATO Liderler Zirvesi’ne katılmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan hareket etmeden önce açıklamalarda bulundu.
Erdoğan, ABD Başkanı Biden ile yapacağı görüşmeye ilişkin olarak, şunları söyledi:
· Sayın Biden göreve geldikten sonraki bu yüz yüze ilk görüşmemiz olacak. Birinci derecede Türkiye-Amerika ilişkilerini bir masaya yatırmamız gerekiyor. Birçok dedikodular vs. içeride dışarıda oldu. Bunları geride bırakıp neler yapabiliriz bunları konuşmamız lazım. Görüşme alanımız çok geniş.
· En önemlisi F-35 konusu. Bu konuda Türkiye maalesef ahdini yerine getirdiği halde, ahdini yerine getirmeyen bir Amerika vardır. Ödemelerini yapmış bir Türkiye var.
· Bundan sonraki sürece yönelik neler yaparız, yapamayız bunları da yine ikili görüşmede masaya yatırmamızda fayda var.
· Biz NATO ve ittifak üyelerinden ülkemizin güvenlik hassasiyetlerinin dikkate alınmasını, söylem ve eylemde müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesini bekliyoruz.

‘AFGANİSTAN KARARIMIZ ABD’Yİ MUTLU ETTİ’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ABD sonrası Afganistan’da görev alması konusunda ABD’nin mutlu olduğunu da söyledi, “Amerika yakın zamanda Afganistan’ı terk etme hazırlığı içinde. Burayı terk ettiği andan itibaren orada süreci devam ettirecek tek ülke malum Türkiye. Bu konuda arkadaşlarımız muhataplarına gerekli cevapları da verdiler. Onlar da bundan mutlular” ifadesini kullandı.
Erdoğan Biden ile tanışıklıklarının eskiye dayandığını da hatırlattı, ABD Başkanı’ndan ‘dostum’ diye bahsetti, “Obama'nın yardımcısı olduğu dönemde de sık sık görüştüğümüz bir dostumuz. Şu anda da temenni ederim ki bu görüşmelerimizi aynı hassasiyet içerisinde yaparak 24 Nisan'ı unutturacak adımları atmış oluruz” diye konuştu.

İNCİRLİK FORMULÜ MASADA MI

Türkiye ile ABD arasındaki en kritik anlaşmazlık başlığı S-400’lerin akıbeti. Zirve öncesindeki hızlı diplomasi trafiği bu sorunun çözümünde mesafe kaydedildiğine ilişkin Ankara’yı umutlandırdı. Kulislerde S-400’lerin İncirlik üssüne taşınması, ABD’li askerlerin denetiminde bir depoya kilitlenmesi üzerinde anlaşma sağlandığı iddia edildi. Bunun karşılığında F-35 programına katılım talebinin masada olduğu da belirtiliyor. Türkiye’nin ABD askerleri ayrıldıktan sonra Afganistan’da görev almayı kabul etmesi de bu denklem içinde dile getiriliyor.