Değişimin öncüsü olacağız!

Değişimin öncüsü olacağız!
Fransız Renault’un %100 iştiraki olarak kurulan Renault Group Otomotiv’in (RGO) CEO’su ve aynı zamanda Oyak Renault’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Hakan Doğu, “Oyak Renault Türkiye’de otomotiv sanayini kuran şirketlerden...

Fransız Renault’un %100 iştiraki olarak kurulan Renault Group Otomotiv’in (RGO) CEO’su ve aynı zamanda Oyak Renault’un Yönetim Kurulu Başkanı olan Hakan Doğu, “Oyak Renault Türkiye’de otomotiv sanayini kuran şirketlerden biri. Günümüzde tamamen bir dönüşüm içinde olan sektörün Türkiye’deki dönüşümünde yine öncü bir rol oynayacak” dedi.

SON yıllarda özellikle elektrifikasyon, mobilite ve teknoloji konularına ciddi kafa yoran, bu doğrultuda 2 yıl önce Türkiye’de ‘Sürdürülebilir Ulaşım İnisiyatifi’ni de kuran Renault Group Otomotiv A.Ş CEO’su Hakan Doğu, yeni oluşturulan yapıyla birlikte Renault’u Türkiye’de yeni bir döneme taşımayı planlıyor. Geçtiğimiz hafta bir araya geldiğimiz Hakan Doğu, yeni görevindeki ilk özel açıklamaları Gazete Pencere’ye yaptı.

YENİ FİKİRLER BAKIYORUZ
Yeni kurulan çatı şirketin Türkiye’de yeni yatırımların yönetimi ve özellikle yeni atılımlarla ilgileneceğini belirten Hakan Doğu, bunun için ekip kurmaya başladıklarını da belirtiyor. Yani sadece Oyak Renault’a yönelik yeni projeler ve yatırımlar değil, Renault’un dünyada yararlanacağı yeni girişimler ve fikirlere de odaklanacaklarını söylüyor.

DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM
Hakan Doğu’nun kısa vadede en büyük hedefi ise dünyada otomotiv endüstrisinde dönüşümünü Türkiye’de eş zamanlı ve hızlı bir şekilde devreye almak. Doğu şöyle devam etti: “Artık dünyada araç üreticileri kendilerini sadece araç üreticisi olarak tanımlamayı bıraktılar ve tüm ekosistemi entegre eden, insan ve eşyaların hareketliliği üzerine çözümler üreten teknoloji şirketine dönüşüm için çalışıyorlar. Biz de Türkiye’de bu değişim ve dönüşümün ana aktörlerinden olacağız.” Üretiminin büyük kısmı Avrupa’ya ihraç edildiği için Bursa fabrikasının dönüşüme ayak uydurmak zorunda olduğunu kaydeden Doğu, aslında bu açıklamasıyla yakın zamanda elektrikli model üretimlerinin devreye gireceği sinyalini de vermiş oldu.

TÜRKİYE'DE EN BÜYÜK HAYALİM OTOMOTİV KONSEYİ KURULMASI

HAKAN Doğu, Türkiye’nin en önemli sektörü olan otomotivin gelişmesi ve büyümesi için ortak paydada buluşması gerektiğini belirterek, “Sektörde birçok çatı örgüt var. Her örgüt kendi adına konuşup, temaslarda bulununca, ne yazık ki sorunlar çözülemiyor, sektör istendiği gibi gelişemiyor. Benim Türkiye’deki en büyük hayalim bir otomotiv konseyi kurulması. Yani sektörle ilgili her şey kurulan bu konsey tarafından kamu otoritelerine anlatılsın ve aktarılsın. Öte yandan otomotiv ve otomotiv çevresindeki gelişmekte olan ekosistemin sorunlarıyla bütüncül olarak ilgilenecek özel bir kamu kurumu, bir çatı organizasyonunun oluşturulmasının yararına ve gerekliliğine inanıyorum. Böyle olunca bu özel konsey muhatabı olan özel bir kamu kurumuyla, sınıf atlar çok hızlı gelişir” yorumunu yaptı.

52 YIL SONRA EN ETKİN TEMSİLİYET

EYLÜL ayında Münih otomobil fuarında görüştüğümüz Fransız Renault Grubu’nun CEO’su Luca De Meo, Türkiye’de yeni model yatırımlarına ilişkin sorumuza, “Bildiğiniz üzere Bursa’da Oyak Grubu ile bir ortaklığımız var. Yani buna tek karar verecek olan kişi ben değilim” cevabını vermişti. Ama Oyak Renault’u sistemde tutmak ve gelecek tutkularının önemli bir parçası olmasını sağlamak için çalıştıklarını söylemeyi de ihmal etmeyen Meo, Türkiye’nin gelecekte kendileri için önemli rol üstlenmeye devam edeceği mesajını da vermişti.

TÜRKİYE’DE ATILIM PLANI
Luca de Meo’nun yorumundan açıkçası Türkiye’deki yeni model veya marka yatırımlarına ilişkin ortağı Oyak Grubu ile aynı düşüncede olmadığı fikrine kapılmıştım. Yani sanki Meo, “Biz yatırım yapacağız ama siz asıl Oyak’a ikna edin” mesajı veriyor gibiydi. Tabi bunlar benim düşüncelerim. Ama çok kısa bir süre sonra Fransız Renault Grubu, Türkiye’ye yönelik ‘Yeni Atılım’ planının uygulanması için Renault Group Otomotiv A.Ş (RGO) ismiyle çatı bir şirket kurduğunu açıkladı. Türkiye’de %100 Renault Grubu iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan şirketin CEO’luk görevine ise Luca De Meo’nun Fransa’dan yakın çalışma arkadaşı Hakan Doğu atandı. Doğrudan CEO’ya bağlı çalışacak Doğu’nun eş zamanlı olarak Renault Grubu’ndaki Satış Sonrası Kıdemli Başkan Yardımcılığı görevini de yürüteceği açıklandı.

HİSSELERE GÖRE YÖNETİM
Renault’un Türkiye’deki bu çatı şirketi kısa sürede harekete geçerken, önce hisselere bağlı Renault ve Oyak Grubu’nun ortak olduğu şirketlerin yönetim yapıları değişti. Renault, Oyak Renault’da yüzde 51 ile çoğunluk hisseye sahip olduğu için kendisini temsilen Yönetim Kurulu Başkanı olarak hemen Hakan Doğu atandı. Satış ve Pazarlama şirketi Renault MAİS’te ise çoğunluk Oyak’ta olduğu için Hakan Doğu bu şirketin yönetimine başkan yardımcısı olarak girdi. Sonuç olarak Renault, 52 yıl sonra Türkiye’de ilk kez bu kadar etkin temsiliyete sahip oldu...

OTOMOBİLDE 22. KEZ LİDER

RENAULT, 2021 yılında 75 bin 561 adet satış ve %13,45 pazar payıyla 22’nci kez binek otomobil lideri oldu. B segmentinin 36 bin 438 adet satışla lideri olan Clio HB, bu başarıya önemli bir katkıda bulundu. Renault Zoe, 772 adet satışla Türkiye’de en çok tercih edilen elektrikli otomobil oldu. Türkiye’nin en çok satan SUV modeli ise Dacia Duster olmaya devam etti. Duster, 2021’de 19 bin 38 satış adedine ulaştı. Renault MAİS Genel Müdürü Berk Çağdaş, “2022 yılı da Renault ve Dacia ürün gamı açısından heyecan verici olacak. Elektrikli mobiliteyi farklı bir boyuta taşıyan yeni Megane E-TECH Electric modelini yeni yılda Türk tüketicisiyle buluşturmak için sabırsızlanıyoruz. Bu alanda Dacia tarafında da merakla beklenen %100 elektrikli Spring modelimizi de Türkiye’de satışa sunmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Hakan Doğu kimdir?

1966 yılında Bursa’da doğan Hakan Doğu, 1987’de İstanbul Teknik Üniversitesi Malzeme ve Metalurji Mühendisliği bölümünden mezun oldu. İş hayatına 1987 yılında atılan Doğu, 1998 yılında Valeo Transmission Türkiye’ye katıldı. Doğu, 4 senesi Fransa’da olmak üzere 15 yıl çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra, 2013 yılında Renault Group bünyesine Motor Aksamları Satın Alma Başkan Yardımcısı olarak katıldı, 2015 yılında Renault Group Satış sonrası Direktörü oldu. 2017 yılından itibaren Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance ortak girişiminde Global Kıdemli Satış Sonrası Başkan Yardımcılığını yürüten Doğu, aynı dönemde Renault Group Yönetim Komitesinde görev yaptı. Hakan Doğu, 1 Aralık 2020’de yeni grup organizasyonunda Renault Group tüm markalarının Satış Sonrası Ticari ve Kalite Hizmetlerini yöneten iş biriminin Kıdemli Başkan Yardımcılığına ve Kurumsal Yönetim Komitesi Üyeliği görevlerine atandı.  Hakan Doğu, son olarak 1 Aralık 2021’de Türkiye’de yüzde 100 Renault Grubu iştiraki olarak faaliyet gösterecek olan Renault Group Otomotiv A.Ş.’de CEO’luk görevini üstlendi.