DEM Parti'den emekli aylıkları için araştırma önergesi

DEM Parti'den emekli aylıkları için araştırma önergesi
DEM Parti, emeklilerin aylıkları ve yaşam koşullarıyla ilgili sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırma önergesi verdi.DEM Parti’nin önergesinde, “İnsan yaşamının huzura, esenliğe, sosyal...
DEM Parti, emeklilerin aylıkları ve yaşam koşullarıyla ilgili sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na Meclis Araştırma önergesi verdi.

DEM Parti’nin önergesinde, “İnsan yaşamının huzura, esenliğe, sosyal desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bu evresinde iktidarın, milyonlarca emekliyi açlığa, yoksulluğa, sefalete, dışlanmaya, yalnızlığa ve mutsuzluğa terk eden politikalarına karşı insana yaraşır, onurlu bir yaşam için TBMM’nin bu sorunlara yanıt üretmesi, emeklilerin haklı taleplerinin yanında durmak amacıyla bir araştırma komisyonu kurması elzemdir” denildi.

DEM Parti, emekli aylıkları ve emeklilerin sorunlarına çözüm üretilmesi amacıyla TBMM’ye Meclis Araştırması önergesi verdi. DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli imzasıyla verilen önergede “Emeklilerin haklı taleplerinin yanında durmak amacıyla bir araştırma komisyonu kurması elzemdir” denildi.

Anka'nın aktardığına göre DEM Parti’nin Meclis Araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Emekliler 2000’li yılların başından itibaren hak kayıpları yaşamaya devam ediyor"

“Emeklilik hem çalışmaya bağlı bir hak hem de çalışma hakkının devamı niteliğindedir. Tam da bu sebeple emeklilerin sorunları çalışma hayatı ve sorunlarının önemli bir parçasıdır. Ömürlerinin verimli zamanlarını çalışarak geçirmiş olan vatandaşların emekliliklerini huzur ve refah içinde geçirmeleri sağlamak devletin asli temel yükümlülüklerindendir. Ancak günümüzde emeklilerin büyük bir kısmı asgari ücretin dahi çok altında bir ücretle, açlık sınırının da altında, zorlu yaşam koşullarında yaşamaya mahkum edilmişlerdir. Emekli maaşlarına yapılan zamlar yüksek enflasyon ve derinleşen ekonomik kriz karşısında bir anlam ifade etmemektedir. Emekliler 2000’li yılların başından itibaren hak kayıpları yaşamaya devam etmektedirler. Bu mağduriyetlerin temel kaynağı ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’dur. 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile emekliliğe erişim hakkı zorlaşmış, emeklilik yaşı yükseltilmiş, emekli aylığı elde etme koşulları değişmiş ve emekli aylıkları düşmeye başlamıştır.

"Emeklilerin enflasyona ezdirilmediği, bir de üstüne refahtan pay almış olduklarına toplumun hiçbir kesiminin inanmıyor"

Geçen hafta, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanacak maaş zammı oranı, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan tarafından yüzde 42,6 olarak açıklanırken en düşük emekli maaşı alay edercesine 10 bin TL’ye çıkarılmıştır. Bu zam, çarşı pazardaki gerçek rakamları, temel ihtiyaçlardaki fahiş fiyat artışlarını görmezden gelen, artık hiçbir güvenilirliği kalmamış TÜİK rakamlarına dayanılarak yapılmıştır. TÜİK tarafından yüzde 37,6 olarak açıklanan altı aylık enflasyon rakamlarına yüzde 5’lik refah payı eklenerek ulaşılan yüzde 42,6 oranı ile emeklilerin enflasyona ezdirilmemesi bir de üstüne refahtan pay almış olacakları ifadesine toplumun hiçbir kesiminin inanmadığı bilinmektedir.

"Emeklilere yapılan zamlar, maaşlarının yoksulluk sınırının çok altında kalmasına sebep oldu"

2023 yıllık enflasyon oranı TÜİK tarafından yüzde 64,77 olarak açıklanırken iktidardan bağımsız akademisyenler, bilim insanları ve ekonomi uzmanlarından oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından yüzde 127,21 olarak hesaplanmıştır. Enflasyonun bu kadar yükseldiği günümüzde asgari ücret 17 bin TL, açlık sınırı 15 bin TL, yoksulluk sınırı 47 bin TL olarak hesaplanmıştır. Bu sebeple emeklilere yapılan zamlar emekli maaşlarını yoksulluk sınırının çok altında, kahir ekseriyeti ise asgari ücret ve yoksulluk sınırının altında kalmasına sebep olmuştur. Ne var ki, emekliler için açlık ve yoksulluk dışında hiçbir şey vadetmeyen bu tabloya rağmen iktidar, bu yılı ironik bir şekilde ‘Emekliler Yılı’ ilan etti.

"Emeklilerin haklı taleplerinin yanında durmak amacıyla bir araştırma komisyonu kurması elzem"

İnsan yaşamının huzura, esenliğe, sosyal desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bu evresinde iktidarın, milyonlarca emekliyi açlığa, yoksulluğa, sefalete, dışlanmaya, yalnızlığa ve mutsuzluğa terk eden politikalarına karşı insana yaraşır, onurlu bir yaşam için TBMM’nin bu sorunlara yanıt üretmesi, emeklilerin haklı taleplerinin yanında durmak amacıyla bir araştırma komisyonu kurması elzemdir.”