Demokrasi aşıklarının adayı cumhurbaşkanı olacak

Demokrasi aşıklarının adayı cumhurbaşkanı olacak
Altılı masa beşinci toplantısını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde yaptı. Yaklaşık beş saat süren toplantıdan sonra, Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu ve Akşener imzalı bir açıklama...

Altılı masa beşinci toplantısını İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in ev sahipliğinde yaptı. Yaklaşık beş saat süren toplantıdan sonra, Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu, Babacan, Davutoğlu ve Akşener imzalı bir açıklama yayınlandı, kararlılık mesajı verildi.

Liderler açıklamada iktidarı kutuplaştırma siyaseti uygulayarak çıkar düzenini sürdürmeye çalışmakla suçladı, ‘Yarının Türkiyesi’ni’ inşa etmeye kararlıyız” ifadesine yer verdi.

Bugünkü toplantımızda, iş birliğimizin geldiği aşamayı, milletimizin gündemindeki sıkıntıları ve o sıkıntıları çözmek üzere atılacak yeni adımları ele aldık.

Muhalefet liderlerine göre hükümetin son dönemde aldığı kararlar, özellikle BDDK’nın uyguladığı politika Türkiye’yi dünyaya kapatma ve otoriterliği kalıcılaştırma amacı taşıyor. Altı liderin imzasını taşıyan açıklamada buna karşı, “Genel başkanlar olarak bizler, iktidarın ülkemizi geçen yüzyılda kalan, kapalı bir ekonomi-politik sisteme yöneltme çabalarına karşı mücadele etme kararlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada sansür yasasına da özel bir yer verildi. Liderler, “TBMM gündemindeki, özünde sansür niteliği taşıyan dezenformasyon yasa teklifi, siyasal ve toplumsal muhalefeti suçlu ilan ederek cezalandırmaya ve demokratik seçim ortamını zedelemeye odaklanmıştır. Dezenformasyon yasasının ertelenmesi bizi asla rehavete sürüklemeyecektir. Basın ve ifade özgürlüğünü savunma konusundaki kararlı tutumumuzu sürdüreceğiz” mesajı verdiler.

Altılı masa Madrid zirvesini, “Türk dış politikasında son yıllarda kişisel ve tepkisel tercihlere bağlı olarak yaşanan; savrulma, hedefsizlik ve vizyonsuzluğun son örneği” olarak nitelendirdi, mütabakat metninin içi siyaset malzemesi olarak kullanılmasının dışında bir değer taşımadığı vurgulandı.

Liderler Türkiye’deki bozulmayı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne bağladılar Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile sorunların aşılacağını dile getirdiler. Açıklamada iktidar ittifakının, “adayınız kim” sorusuna yanıt da vardı:

“Altı siyasi partinin ortak akıl ve makulde buluşmak üzere oluşturduğu istişare mekanizmasını, adaylık tartışmasına indirgemeye çalışanlar, milletimizin ve ülkemizin geleceğine dair büyük bir kazanım olarak gördüğümüz çalışmalarımızı asla sekteye uğratamayacaktır. Bir kez daha ilan ediyoruz ki; Türkiye’nin 13. Cumhurbaşkanı, Güçlendirilmiş Parlamenter sistemden yana olan, demokrasi âşıklarının adayı olacaktır.”