Demokrasi ve hukuk yerlerde

Demokrasi ve hukuk yerlerde
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.Mahkeme,...

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada karar açıklandı. İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, İmamoğlu’nun, siyasi yasak içeren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesinde belirtilen belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılmasına da karar verdi.

İmamoğlu kararla ilgili “Benim için yok hükmündedir” yorumunu yaptı ve “Bizim 2023 ideallerimiz var. Milletimizi aydınlık günlere taşımak adına 2023 yılında seçimlerde bu ülkenin üstüne çökmeye çalışan zihniyeti hep birlikte göndereceğiz. İstanbul’da başardık, Türkiye’de başaracağız” diye konuştu.

DURUŞMADA NELER OLDU?
Davanın son duruşması, İstanbul Kartal’daki Anadolu Adliyesi’nde gerçekleştirildi. Adliye çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmayı çok sayıda milletvekili izledi.

Savcı, İmamoğlu’na 4 yıl 1 aya kadar hapis cezası verilmesini ve TCK’nın 53. maddesinin de uygulanmasını istedi.

Bazı tanıkların dinlenmesine devam edilen duruşmada, İmamoğlu’nun avukatlarının reddi hâkim talebi de savunma için ek süre talepleri de kabul edilmedi.
Duruşmada ilk olarak İmamoğlu’nun basın danışmanı Murat Ongun ile Kampanya Direktörü Necati Özkan dinlendi. Ongun ve Özkan ifadelerinde sözlerin Soylu’ya yönelik olduğunu söyledi.

Savunma avukatlarının Soylu’nun da dinlenmesi talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Kemal Polat esasa ilişkin yaptığı savunmada, “Şu aşamaya kadar verdiğimiz beyanları tekrar ediyoruz. Seçimi iptal edepleri kim olduğunu dair ilişkin iki hususu sunuyorum. Birisi Abdülkadir Selvi’nin yazısı. Diğeri ise Süleyman Soylu’nun seçim yenilenmeli söylemi ile ilgili haber metni. Ben sözlerimi daha fazla uzatmayacağım. Umarım beni mahcup edersiniz” dedi.

Mahkeme heyeti kararını, akşam saatlerinde açıkladı.

İMAMOĞLU SARAÇHANE’YE ÇAĞIRDI
Duruşmaya katılmayan İmamoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Karar ne olursa olsun, kâh sevincimizi kâh irademizi göstermek adına herkesi saat 16.00’da Saraçhane’ye davet ediyorum” ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da Saraçhane’de buluşma çağrısı yaptı.

İYİ Parti Genel Başkanı Genel Başkanı Meral Akşener ise yine Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ankara’dan yola çıktım, Saraçhane’de görüşürüz” dedi.

Bu açıklamaların ardından İBB’nin Saraçhane’deki Başkanlık Binası önünde binlerce kişi toplandı.

Akşam saatlerinde İmamoğlu ve Akşener burada birer konuşma yaptı.


KILIÇDAROĞLU, ALMANYA GEZİSİNİ YARIDA KESTİ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Almanya gezisini sonlandırarak Türkiye’ye dönme kararı aldı.

CHP’den yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu ile ikinci kez telefonda görüştüğü belirtildi. Kılıçdaroğlu’nun İmamoğlu’na, İstanbul’a doğru yola çıktığını, asla moralini bozmaması gerektiğini söylediği aktarıldı.

Kılıçdaroğlu, gün içinde de İmamoğlu ile telefonda konuşarak duruşması hakkında bilgi aldı.

Kılıçdaroğlu’nun uçağı İstanbul Havalimanı’na iniş yaptı. İBB Başkanı İmamoğlu, Kılıçdaroğlu’nu karşılamak için İstanbul Havalimanı’na geldi. Kılıçdaroğlu’nu karşılamak için havalimanına gelem isimler arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yer aldı.


Kılıçdaroğlu’nun parti yöneticileriyle birlikte Saraçhane’ye geçti.

Altılı Masa liderleri, İmamoğlu’na verilen hapis cezası sonrası bugün saat 16.00’da İstanbul’da ortak miting yapma kararı aldı.

AHMAK SÖZÜ KİME YÖNELİK?
İmamoğlu, 30 Ekim 2019’da Fransa’nın Strasbourg kentinde düzenlenen kongrede 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesini eleştirmiş, Soylu buna karşı yaptığı açıklamada, “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikayet eden ahmağa söylüyorum; bunun bedelini bu millet sana ödetecek” demişti. Gazetecilerin Soylu’nun bu sözlerini soruğu İmamoğlu da, “Ben lafa bakarım laf mı diye, bir de söyleyene bakarım adam mı diye. Tam da 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” yanıtı vermişti.

İDDİANAMEDE NELER VAR?
İmamoğlu’nun, “açıklama sırasında kullandığı söylemle YSK üyelerine alenen hakaret ettiğinin anlaşıldığı” belirtilen iddianamede, “bu sözün, kurul üyelerinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte olduğu” ifade edildi.

İddianamede yer alan yazılı savunmasında İmamoğlu ise söz konusu açıklamasında YSK üyelerine yönelik bir ifadesi olmadığını, bu söylemin kimse tarafından da Kurul üyelerine yönelik algılanmadığını ifade etti.

TÜRKİYE YARGISI ADINA UTANÇ VESİKASIDIR
İmamoğlu, Saraçhane’de yaptığı konuşmada kararın “hukuk dışı olduğunu” savundu:
“Bugün alınan karar işte bu hukuk dışı ve akıl dışı durumun ifadesidir. Bu dava, Türkiye’de yargının içine düşürüldüğü durumun bir özetidir. Bu karar, Türkiye yargısı adına utanç vesikasıdır. Bu karar, Türkiye’de adaletin kalmadığının ispatıdır. Bu karar, yargının muhalifleri cezalandırmaya dönük bir aygıta dönüştürüldüğünün en somut ifadesidir.”

İBB Başkanı, “kararın kendisi için yok hükmünde olduğunu” söyledi:
“Benim açımdan kesin olan şudur:. Bu bozuk düzenin verdirdiği mahkumiyet kararı, benim vicdanımda, hem aklımda hem de aklımda yok hükümdedir” diye konuştu.

ANADOLU EFES MAÇINA UĞRAYIP BAŞARILAR DİLEDİ
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, mahkeme kararı sonrası Saraçhane’de yaptığı konuşmanın ardından, bu akşam oynanan Anadolu Efes - Baskonia maçına uğrayıp “başarılar diledi”.

Pek çok izleyicinin İmamoğlu’nu alkışladığı görüldü.


ASIL MAHKEME BURASI
Akşener, “Dünün korkakları nasıl kaçarak gittilerse, bugünün korkakları da kaçarak gidecekler. İradenize güvenin. Birinci turda, 2019, 31 Mart’ı hatırlayın. Ne yaptılar? Haksızlık yaptılar. Ne oldu 800 bin fark attınız. Korkunun ecele faydası yok. Bugün burada bir irade var. Bugün bu irade bir mahkeme kurdu. Bugün başkana verilen cezanın karşılığı bir mahkeme kurdu. Asıl mahkeme burası. Saraçhane’de kurulan mahkeme. Şimdi, çok korkuyorlar, yarın altı genel başkan olarak burada olacağız ve bu haksızlığın karşısında duracağız. Bu millet hiçbir zaman istibdata boyun eğmedir, ne diyoruz; kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet” dedi.

İmamoğlu’na Meral Akşener’in yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, BTP Genel Başkanı Hüseyin Baş, Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt, Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ile CHP’li ve İYİ Partili milletvekilleri eşlik etti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Dünkü karar kesinleşmiş karar değil. Bunun için, istinaf mahkemesi ve Yargıtay süreçlerinin de tamamlanması gerekiyor.

İmamoğlu’nun avukatları, ilk aşamada 7 gün içinde istinaf yoluna başvuracak. Hapis cezası kararı, İstinaf Mahkemesi’nde onanırsa Yargıtay’a gidecek.

Yargıtay’ın da kararı onaması durumunda İmamoğlu siyasi yasaklı olacak ve belediye başkanlığı görevine devam edemeyecek.