Deniz manzarası bozulmasın diye kiriş yerleştirilmedi, depremde 12 kişiye mezar oldu

Deniz manzarası bozulmasın diye kiriş yerleştirilmedi, depremde 12 kişiye mezar oldu
Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Hatay'ın İskenderun ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan MCG Tower isimli lüks yapının inşaatındaki usulsüzlükler zincirini anlattı.Hatay'ın İskenderun ilçesinde üç yıl önce açılışı...
Sözcü yazarı İsmail Saymaz, Hatay'ın İskenderun ilçesinde 6 Şubat depremlerinde yıkılan MCG Tower isimli lüks yapının inşaatındaki usulsüzlükler zincirini anlattı.

Hatay'ın İskenderun ilçesinde üç yıl önce açılışı yapılan MCG Tower isimli lüks yapı, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde asansör noktasından bölünerek yıkılmıştı. Gazeteci İsmail Saymaz, 12 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan binanın inşaatında göz göre göre yapılan ihmalleri yazdı.

Saymaz şunları aktardı:

"Binada can veren Cehide ve Rafi Sümbültepe’nin çocukları Süheyl ve Selin’in avukatı Bülent Akbay’ın mahkemeye sunduğu dilekçeye göre bina daha inşaat halindeyken olası bir deremde yıkılacağı belliydi.

Çünkü statik projenin hatalı olmasından kaynaklı döşemelerde eğilme oluştu ve sarkma meydana geldi.

"Deniz manzarası bozulmasın diye kiriş yerleştirilmedi"

Eksiklikleri hasıraltı etmek için tadilat projesi yapılmadan zeminin ve birinci katın üst kısmına statik projede olmayan çelik kirişler eklendi.

İkinci kattan sonra betonarme kirişler konuldu. Ancak kirişler binanın yola bakan tarafına yapıldı. Deniz tarafına manzara bozulmasın ve maliyet artmasın diye kiriş yerleştirilmedi. Haliyle binanın yükünün dağılmasını engelledi. Beşinci kattan itibaren ise havalandırma boşlukları daraltılarak, dairelere ve banyoya katıldı.

"Yapı denetim firması usulsüzlüğe ortak olmak istemedi"

İnşaat beşinci kata geldiğinde Hatay Yükseliş Yapı Denetim Limited Şirket’i usulsüzlüğe ortak olmak istemedi.

Depremden iki ay önce, 13 Aralık 2022’de, noter aracılığıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İskenderun Belediyesi’ne “Yapı denetim hizmet sözleşmemizi gördüğümüz lüzum üzerine feshettiğimizi bildiririz” diye ihtarda bulundu. Ancak ne müdürlük ne de belediye gereğini yaptı. Aileler binaya yerleşti. Halbuki binanın iskanı bile yoktu.

(Yazının tamamı)