DEVA Partili Şahin'den Can Atalay tepkisi: Bu ayıp TBMM'ye yeter

DEVA Partili Şahin'den Can Atalay tepkisi: Bu ayıp TBMM'ye yeter
Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın AYM kararına rağmen hala tahliye edilmemesine tepki gösteren DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin "Bugün Can Atalay’a reva görülen hadiselerin yarın herhangi birimizin başına gelmeyeceğine...

Tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay'ın AYM kararına rağmen hala tahliye edilmemesine tepki gösteren DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin "Bugün Can Atalay’a reva görülen hadiselerin yarın herhangi birimizin başına gelmeyeceğine dair en ufak bir garantimiz yok arkadaşlar" ifadelerini kullandı.

TBMM Genel Kurulu’nda, 12. Kalkınma Planı’nın görüşmelerinde DEVA Partisi adına söz alan Ankara Milletvekili İdris Şahin, hukuk ve özgürlükler konularındaki sorunlar sürdükçe kalkınmanın mümkün olmayacağını belirtti.

Şahin yaptığı konuşmada AYM'nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay dosyasında “seçilme hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı” yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmetmesine rağmen hala tahliye edilmemesine tepki gösterdi. Şahin şunları söyledi:

"TBMM Başkanı'nın da buradan iyi bir ders çıkarması lazım"

"Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi bir milletvekilinin onurunu koruyamıyorsa, Anayasa Mahkemesinin açıkça yol gösterici olmasına rağmen Can Atalay için hâlâ ilk derece mahkemesi ve yüksek yargı arasında top çevriliyorsa bu ayıp Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeter ve başta onu idare eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’nın da buradan iyi bir ders çıkarması lazım. Bugün Can Atalay’a reva görülen hadiselerin yarın herhangi birimizin başına gelmeyeceğine dair en ufak bir garantimiz yok arkadaşlar."

Ne olmuştu?

Gezi Davası tutuklusu Can Atalay TİP’ten Hatay Milletvekili seçilmesinin ardından “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebi Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nce reddedilmişti.

Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

Süreç devam ederken, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davası kapsamında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.

25 Ekim'de Can Atalay başvurusunu inceleyen AYM Genel Kurulu, Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı" yönlerinden hak ihlali olduğuna hükmederek, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanmasına karar vermişti.