DEVA Partili Yeneroğlu'dan Erdoğan'a çağrı:Cuma günü Almanya'ya gideceksiniz, oradaki vatandaşlarımıza verdiğiniz sözleri yerine getirin

 DEVA Partili Yeneroğlu'dan Erdoğan'a çağrı:Cuma günü Almanya'ya gideceksiniz, oradaki vatandaşlarımıza verdiğiniz sözleri yerine getirin
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyorum: Cuma günü Almanya’ya gideceksiniz. Diasporamızın yarısı Almanya’da yaşıyor. Oradaki vatandaşlarımıza verdiğiniz, ikisi...

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyorum: Cuma günü Almanya’ya gideceksiniz. Diasporamızın yarısı Almanya’da yaşıyor. Oradaki vatandaşlarımıza verdiğiniz, ikisi bir talimatlık, imzalık, bu sözleri yerine getirin. Diğeriyle ilgili de kanuni düzenleme konusunda hemen Meclis’e getirin biz de her türlü desteği vereceğiz” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, bugün, TBMM’de basın toplantısı düzenledi.

Yeneroğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

 “Sayın Cumhurbaşkanı 17 Kasım Cuma günü, Berlin’i ziyaret edecek ve ziyareti kapsamında önce Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile ardından da Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşme gerçekleştirecektir. Bu, Sayın Cumhurbaşkanı’nın Almanya’ya beş yıl sonra yaptığı ilk resmi ziyarettir. Son iki-üç yıldır, iki ülke arasında özellikle siyasi ilişkilerin kötü olması sebebiyle karşılıklı ziyaretler, resmi düzeyde gerçekleştirilememiştir. Bu ilk resmi ziyarettir yıllardan sonra ancak bu ziyaret de aslında büyük bir krizin gölgesi altında ve bu noktada özellikle Türkiye’nin Gazze’deki zulme, Gazze’deki savaş suçlarını gerçekleştiren İsrail’in politikalarına karşı tutumu sebebiyle Almanya’nın da maalesef kayıtsız şartsız bir biçimde İsrail hükümetinin aşırı sağcı ve ırkçılarla birlikte yürütülen koalisyonun neticesinde, aslında İsrail’in menfaatleriyle bile uzaktan yakından alakası olmayan bir iktidarı, tek taraflı yaptığı bütün zulümlere, savaş suçlarına, insanlık suçlarına rağmen desteklediği bir ortamda gerçekleştirilmesi sebebiyle de elbette öncelikli gündem maddelerinin birisi, Orta Doğu meselesidir.

‘Almanya, Türkiye’nin en önemli ortaklarındandır’

"Bunun ötesinde elbette İsveç’in NATO üyeliği de gündem maddelerinden birisidir. Ancak Almanya tarafından yapılan açıklamalara baktığımız takdirde, aynı şekilde Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında var olan geri kabul anlaşması veyahut karşılıklı taahhüdüyle ilgili de bir dizi konular gündeme gelecektir. Türkiye’nin mülteci meselesiyle ilgili gündemi de yine Almanya tarafına baktığımız takdirde gündeme alınacak konulardan birisidir. Tabii Türkiye-Almanya ilişkileri, gerçekten çok köklü bir tarihe sahip. İki ülke için de çok önemli konular, gündem başlıkları olarak önümüzde duruyor. Yine hafta sonu aynı zamanda Türkiye-Almanya milli maçı var. Bu da Türkiye-Almanya ilişkilerinde aslında dostluğun nişanesi adına da yine önemli bir müsabaka. Yakışır bir biçimde gerçekleştirilmesini elbette arzu ediyoruz. Tabii Türkiye-Almanya ilişkileri dediğimiz zaman, ekonomik ilişkiler özellikle akla geliyor. Almanya, Türkiye açısından dış ticaret hacmi çerçevesinde baktığımız zaman 52 milyar euroyu aşan dış ticaret hacmiyle ilgili ihracatta birinci, ithalatta da üçüncü ülke olarak Türkiye’nin en önemli ortaklarındandır. Bu çerçevede de Almanya’nın önemi, özellikle Almanya’nın Türkiye’de doğrudan yatırım yapmış şirketleri, 8 binin üzerindeki işletmenin de faaliyetleri açısından yine hele şu ekonomik kriz ortamında bizim için çok önemli bir konu olsa gerek."

‘Almanya, Türkiye dışında yaşayan T.C. vatandaşlarının ikinci ülkesidir’

"Tabii Almanya dediğimiz zaman da bizim diasporamız ilk akla gelen gündem maddelerinden birisidir. Toplam 3 buçuk milyonu aşan vatandaşımız veyahut vatandaşlık bağı olmasa da Mavi Kart veya başka bağlarla Almanya’da yaşayan Türkiyeli göçmenler var. Bunlar da Almanya-Türkiye ilişkilerindeki bu ilişkiyi sarsılmaz ve bir köprü olarak değerlendirme noktasında en önemli başlıklardan birisidir."

“Hükümete, vatandaşlarımızın haklı beklentilerini tekrar hatırlatmak istiyorum”

"Bugün ben size, yurt dışındaki vatandaşlarımıza ilişkin olarak iktidarın kimisi birkaç seçim dönemi tekrarladığı ancak gerçekleştirmediği; kimisini de gündeminden dahi kaldırdığı sözlerin üzerinde durmak istiyorum. Ve hükümete, vatandaşlarımızın haklı beklentilerini tekrar hatırlatmak istiyorum. "Ve iktidarın yurt dışı vatandaşlarımıza yönelik politikalarının bir diğer adıyla diaspora politikalarıyla ilgili karnesini ortaya koymak istiyorum. 17 Kasım’da Berlin’e gidecek Sayın Cumhurbaşkanı da yurt dışı vatandaşlarımıza, genel seçimler öncesi verdiği vaatleri bu sayede hatırlamasını diliyorum. Hatta ve hatta yola çıkarken de bir-iki imza veyahut talimatla gerçekleştirilecek bazı sözlerin de yerine getirilmesini özellikle temenni ediyorum. Yurt dışındaki vatandaşlarımızın da beklentisi bu. Nitekim 28 Mayıs 2023 seçimleri sonrasında kurulan hükümet, altıncı ayına girmiş vaziyette. Dolayısıyla hükümetin söz verip de yerine getirmediği konuları, elbette yakından takip etmemiz gerekiyor ve neyi yapıp yapmadığını da kamuoyuna açıklamamız ve iktidarın da bu konuda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesini hatırlatmamız gerekiyor."

‘En ufak bir çalışma yapılmadığını görüyoruz’

"AK Parti tarafından yayınlanan ‘Türkiye Yüzyılı İçin Doğru Adımlar Seçim Beyannamesi 2023’ isimli metinde, ‘Yurt Dışında Yaşayan Vatandaşlarımızı Sahiplenme’ alt başlığında, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik birçok vaatte bulunulmuştur. Somut olarak 27 madde de özel olarak sayılmıştır. Bugüne itibarıyla bu 27 maddeden hangisinin gerçekleştirildiğine baktığımız takdirde -ki birçok madde sadece talimatlık, bir-iki imzalık yani kanun gerektirmeyen hususlar- en ufak bir çalışma yapılmadığını, bununla ilgili adım atılmadığını, bu konuyla ilgili verdiğimiz soru önergelerine de maalesef yeterince cevap verilmediğini görüyoruz."

‘Seçim beyannamelerinde kuşatıcı biçimde diaspora politikaları ortaya koymamıştır'

"Bu konuyla ilgili Türkiye’nin yurt dışıyla ilgili vizyon, kurumsal yapı, medya, ekonomi, hukuk, istihdam, aile, sosyal hizmetler, dini hizmetler vesaire Türkiye’de iddia ediyorum bu konuda eşi benzeri olmayan bir çalışmayı ben gelirken ortaya koydum. Adı da ‘Vatandaş Diasporası Eylem Planı 2016-2019.’ Bugün 2023 yılındayız. Maalesef bu çalışmaların o dönem itibarıyla hükümet programına koydurduğum, AK Parti’nin de seçim beyannamelerinde kuşatıcı biçimde Cumhuriyet tarihinde ilk defa koyulmuş maddelerin bir kısmının yapılması dışında, kuşatıcı biçimde Türkiye, diaspora politikaları ortaya koymamıştır, koymak istememiştir, koyamamıştır."

‘Türkiye, hukuk devleti ve demokrasi rotasından uzaklaştı’

“Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın sorunları ikinci, üçüncü plana atıldı. Buradaki otoriter popülizm de kısmen oralara da taşındı ve oradaki vatandaşlarımız ayrıştırıldı. Ve aynı zaman suni krizler çıkartıldı. Hollanda olayları, bu şekilde suni krizlerin çıkartıldığı ve özellikle Türkiye’de sözde milliyetçi seçmen ikna edilmemiş, milletçi seçmeni daha fazla ikna etmemiz için yurt dışında suni gündemler çıkartmamız lazım, bunu popülizmiyle de bu konuda iş yaparız diye düşünüldü. Birçok vatandaşımızın da bu olaylarda yaralanmasına ve Hollanda özelinde yüz binlerce insanımızın birçok noktada mağdur edilmesine, ötekileştirilmesine ve sorgulanmasına vesile olan bir durum ortaya çıktı.”

''Ekim ayında Türkler iltica başvurusunda birinci sıradı'

"Türkiye, yurt dışındaki insanlarını, yeterince ortak değer ve zenginlik olarak göremedi. Tüm farklılıklarıyla birlikte onları gerçekten birbirine eşit bir değer olarak göremedi. Son yıllarda özellikle yurt dışına yoğun bir biçimde yönelen iltica başvurularına baktığımız zaman da Türkiye'nin aynı zamanda gerçekten üzerinde ciddi manada durması gereken bir tablo ortaya çıkıyor. Bu insanları ötekileştirdikçe, bu insanlara hukuk devleti noktasında ümit vermedikçe bu insanların Türkiye karıştı olarak orada konumlanmasının önüne geçemezseniz. Bu da Türkiye için aklı başında bir iktidar olsa en önemli gündem maddelerinden birisi olması gerekiyor. Almanya’ya baktığımız zaman 2014’ten sonra Almanya’da ilk defa Suriyelilerin önüne geçen iltica taleplerinde başka bir millet var. 2014-2023, 9 yıldan beri Suriyeliler, Almanya’da iltica taleplerinde her ay çıkan istatistiklerde birinci sırada. Ekim ayında ilk defa Türkler birinci sırada."

'Ak Parti’nin çıkarcı yaklaşımını somut bir biçimde gözlemlemek mümkündür'

"AK Parti’nin 2018 ve 2023 seçim beyannamelerinde yer alan yurt dışındaki vatandaşlarımıza yönelik vaatleri ve buna yönelik çalışmaların mevcut durumunu incelediğimizde, iktidarın seçimlere odaklı, çıkarcı yaklaşımını somut bir biçimde gözlemlemek mümkündür."

'Artan yabancı düşmanlığı, Türkiye’nin önemli bir gündem maddesi'

"Bütün ileri demokrasilerde, mutlaka ve mutlaka yasama organının da önemli bir gündem maddesi olan göç komisyonu vardır, daimi ihtisas komisyonu. Bugün Türkiye’nin en önemli meselelerinden birisi göçtür. Düzensiz göç, başlı başına Türkiye için çok ciddi bir sorun. Sığınmacılar, Türkiye’nin önemli bir gündem maddesi. Ülkemizde hükümetin politikasızlığı neticesinde artan yabancı düşmanlığı, Türkiye’nin önemli bir gündem maddesi. En azından 15 milyonluk bir kitleyi doğrudan ilgilendiren bir konuyu, yasama ciddiye almıyor."

'Ülkemizde bir tane ciddiye alınacak nitelikte bir göç müzesi yok'

"Göç müzelerinin kurulması, yurt dışındaki vatandaşlar için çok önemli bir konu. Almanya’da bu konuda çalışmalar var fakat Türkiye’de bu konuda çalışmalar yok. Biz bir göç ülkesiyiz. Cumhuriyetin kuruluş dönemi, öncesi, sonrası devamlı göçlerle birlikte Türkiye büyümüş, gelişmiş, güçlenmiş. Yurt dışına 1960’lı yıllardan sonra çok yoğun bir işçi göçü vermişiz. Ülkemizde bir tane ciddiye alınacak nitelikte bir göç müzesi yok. Daha kötü bir tablo olabilir mi?"

'Ak Parti, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik 27 somut vaade yer verdi'

"Son genel seçim öncesi yayınlanan seçim beyannamesinde de AK Parti, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza yönelik 27 somut vaade yer verdi. Bu vaatlerin hiçbirisi yerine getirilmedi. Örneğin yurt dışından getirilen mobil telefonların kullanım süresinin 120 günden 180 güne çıkartılması sözü verilmişti. Bu vaat, kanuni bir düzenleme gerekmeksizin, yönetmelikte yapılacak basit bir değişiklikle anında hayata geçirilebilecek olmasına rağmen halen bu konuda bir adım atılmamıştır. Geçici ithalat kapsamındaki araçların Türkiye’ye getirilmesiyle ilgili olarak araçların Türkiye’de belli bir süre kaldıktan sonra yurt dışında kalma süresinin kısaltılması vaadi de kanuni bir düzenleme gerekmeksizin hayata geçirilebilir. Söz verdin, niye yerine getirmiyorsun? Sayın Cumhurbaşkanına çağrıda bulunuyorum: Cuma günü Almanya’ya gideceksiniz. Diasporamızın yarısı Almanya’da yaşıyor. Oradaki vatandaşlarımıza verdiğiniz, ikisi bir talimatlık, imzalık, bu sözleri yerine getirin. Diğeriyle ilgili de kanuni düzenleme konusunda hemen Meclis’e getirin biz de her türlü desteği vereceğiz."

'Çifte vatandaşlığı desteklemek, askerlikte ödenen döviz miktarını artırmakla mı olacak?'

"Çifte vatandaşlığı desteklemek, askerlikte ödenen döviz miktarını artırmakla mı olacak? 2016 yılında dövizli askerliği bin euroya düşürmüştük. Bir pasaport 3-5 bin eurodan çok daha değerlidir. Bu insanların T.C. ile bağını güçlü tutalım, muhafaza edelim, bunlar vatandaşlıktan çıkmak durumunda kalmasınlar dedik. 2019 yılında, 5 bin 200 euroya çıkartıldı. Gençlerin birçoğu da yüz binlerce insan, her yıl Türk vatandaşlığından çıkıyor. Bana göre tam bir geri zekalılık örneği. Türkiye'ye daha büyük zarar verilemez. Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın yurt dışında da teşkilatlanması ve yurt dışında YTB müşavirliklerinin açılmasına ilişkin vaat, çok gereksiz, çok yanlış ve çok anlamsız harcamalara yol açabileceği için ciddiyetten de uzaktır. Böyle bir adım kesinlikle atılmamalıdır."

“AYM başkanına bile terörist nitelemesi yapmaktan öte akıllarına ciddiye alınabilecek bir iş maalesef gelmiyor ki”

"Kapsamlı diaspora politikalarının nasıl olması gerektiğini biz ortaya koyduk. Yurt Dışı Vatandaşlar Eylem Planı hazırladım ben. DEVA Partisi olarak bunu biz, 19 Nisan 2023’te yayınladık. Mevcut politikaların eksikliğini bilerek özellikle yapısal dönüşümü önceleyerek yoğun bir çalışmayla hazırladık. ‘Türkiye Her Yerde Seninle’ başlığını taşıyan eylem plqnımızla 12 ana başlık ve 40 alt başlıkla toplam 106 somut çerçeve hedefi tek tek detaylandırdık. ‘Burun, uygulayın’ diyoruz hükümete ama çalışmak isteyen yok ki. Boş laftan, edebiyattan, polemikten, gelen geçeni terörist ilan etmekten, AYM başkanına bile terörist nitelemesi yapmaktan öte akıllarına ciddiye alınabilecek bir iş maalesef gelmiyor ki. DEVA Partisi olarak biz, her şeye rağmen günlük siyasi çekişmelerden uzak, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın kazanımlarını muhafaza eden, onları çekiştiren değil, yaşadıkları ülkelerle Türkiye arasındaki ilişkilerin en temel köprüsü olan, gören ve geliştiren, insanlarımızı günlük siyasete alet etmeyen bir diaspora politikamızın olması gerektiğine inanıyoruz. Bu çok acil, çok ivedi bir konu olarak Türkiye’nin önünde duruyor. Bu nedenle yurt dışında yerleşik olan tüm insanlarımızın sorunlarına deva olmak ve kazanımlarını artırmak adına kararlı bir şekilde çalışıp her zaman yanlarında olacağız.” (ANKA)