Devlet Hermes işçilerinin yanında, Bimeks işçilerinin karşısında

Devlet Hermes işçilerinin yanında, Bimeks işçilerinin karşısında
Ünlü Fransız markası Hermes’in, Türkiye ile Fransa arasında yaşanan boykot gerilimi nedeniyle Türk işçilerine mobbing uyguladığı gündeme geldi. Ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın devreye girdiği...

Ünlü Fransız markası Hermes’in, Türkiye ile Fransa arasında yaşanan boykot gerilimi nedeniyle Türk işçilerine mobbing uyguladığı gündeme geldi. Ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın devreye girdiği ve bakanlığa bağlı müfettişlerin mağazaya giderek işçilerle görüştüğü öğrenildi. Ancak bakanlık, aylardır eylemde olan Bimeks işçilerinin taleplerine karşı sessiz.

Fransa'da 16 Ekim'de Samuel Paty adlı bir öğretmen, Muhammed Peygamber'in tartışmalı karikatürlerini öğrencilerine göstermesinin ardından başı kesilerek öldürülmüştü. Sonrasında Montpellier ve Toulouse kentlerindeki belediye binalarına, Charlie Hebdo dergisinde yayımlanan karikatürler yansıtılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İslam düşmanlığının Türk düşmanlığı olduğunu da akıllarımızdan çıkarmamalıyız" eleştirisinde bulunmuş, Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapmıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, bu protestolar üzerine "Asla boyun eğmeyeceğiz" demişti.

Habertürk’te yer alan habere göre; bu gelişmelerin ardından Hermes, Türkiye'deki işçilerine mobbing uygulamaya başladı. İstanbul Çalışma Müdürlüğü'ne başvuran işçiler, işten çıkarılma tehdidiyle karşı karşıya olduklarını ifade etti. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın müfettişleri devreye girdi.

Müfettişler, İstanbul'da söz konusu mağazaya giderek işçilerle görüşmeye başladı. Soruşturmanın sonucunda ikale sözleşmesi ve mobbing iddialarıyla ilgili bir rapor hazırlanacak. Bu raporda yer verilen unsurlara göre, Hermes hakkında işlem tesis edilecek.

DÜNYA SENDİKALARINA YAZI

İşçilerin iddiası üzerine TÜRK-İŞ de devreye girdi. TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay, sendikanın hukukçularına talimat verdi. Yapılan inceleme sonucunda Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'na (ETUC) ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'na (ITUC) birer yazı gönderilmesine karar verildi.

2018’de birikmiş maaşları ve tazminatlarını alamadan işten çıkarılan yaklaşık bin 500 Bimeks işçisi ise mücadelesini sürdürüyor. Haklarını almak için eyleme başlayan işçiler, sık sık şirket sahiplerinin öğretim görevlisi olarak çalıştığı Özyeğin ve Boğaziçi üniversitelerinin önüne giderek, taleplerinin karşılanmasını istiyor.

2 Kasım’da şirket sahibi Vedat Akgiray’ın ders verdiği Boğaziçi Üniversitesi önünde eylem yapmaya başlayan Bimeks işçileri, her eylemlerinde polis müdahalesi ve gözaltıyla karşılaşıyor. Üstelik, geçen Eylül ayında Boğaziçi Üniversitesi önündeki protestoda gözaltına alınan 8 Bimeks işçisi hakkında dava açıldı. İşçiler, haklarını alana kadar eyleme devam edeceklerini belirtiyor.