Diplomatik kriz dünya basınında: ‘10 ülkenin itici gücü Biden’

Diplomatik kriz dünya basınında: ‘10 ülkenin itici gücü Biden’
“10 büyükelçi” talimatı dünya basınında da geniş yer buldu. Birçok farklı haber sitesi Erdoğan’ın potansiyel bir diplomatik krize yol açabilecek ifadelerini öne çıkarırken, uluslararası ajanslar da haberi son dakika koduyla...

“10 büyükelçi” talimatı dünya basınında da geniş yer buldu. Birçok farklı haber sitesi Erdoğan’ın potansiyel bir diplomatik krize yol açabilecek ifadelerini öne çıkarırken, uluslararası ajanslar da haberi son dakika koduyla geçti.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times’da yer alan Carlotta Gall imzalı haberde, büyükelçilerin “serbest kalsın” çağrısının arkasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın olduğuna işaret edildi. Haberde, “Kavala çağrısı”nın Biden’ın “insan hakları ihlallerinden sorumlu ülkeleri açıkça işaret etme yönündeki yaklaşımının bir yansıması” olarak değerlendirildi. Ayrıca, “Bu çıkış, yorumcuların Erdoğan’ın sendeleyen ekonomiye dair endişesiyle ilişkilendirdiği kısa süreli yumuşamanın ardından Batı’yla soğuk ilişkilere dönüşü gösteriyor” ifadeleri kullanıldı.

FT: TL’YE DAHA DA ZARAR VERİR
Financial Times’ın haberinde “Cumhurbaşkanı’nın bu adımı ABD ve AB’yle gerilimleri alevlendirebilir, TL üzerindeki baskıyı artırabilir” denildi. Gazetenin görüşüne başvurduğu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü’nde kıdemli uzman ve Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü olan Soner Çağaptay ise büyükelçi kararını ‘Türkiye standartlarında bile çılgınca’ sözleriyle yorumladı. Çağatay, “Sanıyorum Erdoğan, Türkiye ekonomisinin onarılamaz noktaya vardığı gerçeğini idrak etti. İşleri düzeltmek yerine de, Batı’yı suçlamaya çalışıyor” dedi.

BBC: ÇOK CÜRETKÂR BİR HAMLE
İngiliz özerk yayın kuruluşu BBC haberinde, BBC Türkçe’den Ece Göksedef’in “Çok cüretkâr bir hamle” başlıklı analizi yer aldı. Analizde, “Bu çok cüretkâr bir hamle, muhtemelen bir güç gösterisi; özellikle de seçimlere bir buçuk yıl kala, iç politikaya yönelik” ifadeleri kullanıldı. Fransız Le Monde gazetesi, Erdoğan’ın açıklamasını “Erdoğan, Batı’yla bilek güreşinde 10 büyükelçinin sınır dışı edilmesini istiyor” başlıklı bir haberle aktardı.