DİRENDİLER, BEDEL ÖDEDİLER, KAZANDILAR

DİRENDİLER, BEDEL ÖDEDİLER, KAZANDILAR
İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan protestolar ile birlikte uygulamaları eleştirilerin merkezinde olan ‘ahlak polisi’ biriminin lağvedildiği bildirildi. Amini’nin ölümünün sorumlusu olarak da görülen...

İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından başlayan protestolar ile birlikte uygulamaları eleştirilerin merkezinde olan ‘ahlak polisi’ biriminin lağvedildiği bildirildi. Amini’nin ölümünün sorumlusu olarak da görülen ahlak polisine ve ülkedeki baskıya karşı düzenlenen protestolarda bugüne kadar 450’ye yakın insan hayatını kaybetti. Ölümlere ve polisin sert müdahalelerine rağmen göstericiler geri adım atmadı. Dün AFP’nin, ‘ahlak polisi’ olarak bilinen İrşad Devriyeleri’nin lağvedildiği haberi dünya kamuoyunda yankı uyandırdı. Bu gelişme, mollaların yönetimindeki İran’da göstericilerin, canları karşılığında özgürlük için bir kazanım elde ettikleri şeklinde yorumlandı. AFP, haberini ISNA haber ajansına dayandırdı.

AÇIKLAMAYI BAŞSAVCI YAPTI
BBC Farsça servisinin haberine göre Başsavcı Muhammed Cafer Montazeri, ülkedeki İslami kıyafet yönetmeliğini uygulamakla görevli ahlak polisinin dağıtıldığını söyledi.

Montazeri, henüz diğer kurumlar tarafından teyit edilmeyen yorumlarını dün düzenlenen bir etkinlikte yaptı. Montazeri, kendisine ahlâk polisinin lağvedilip lağvedilmediği sorulduğunda dini bir konferanstaydı. Montazeri, “Ahlâk polisinin yargıyla hiçbir ilgisi yoktur ve kurulduğu yer tarafından kapatılmıştır” dedi.



BAŞÖRTÜSÜ YASASI DA DEĞİŞİYOR
İran’da ahlâk polisi bürosu yargıya değil, İçişleri Bakanlığı’na bağlı.

Montazeri, cumartesi günü de İran parlamentosunda kadınların başörtüsü takmasını zorunlu kılan yasanın da görüşüleceğini söyledi.

Ahlâk polisi lağvedilse bile bu onlarca yıllık yasanın değişeceği anlamına gelmiyor.

Yetkililer tarafından “isyan” olarak adlandırılan kadınların önderliğindeki protestolar, 22 yaşındaki Amini’nin Tahran’da ahlâk polisi tarafından gözaltına alınmasından üç gün sonra, 16 Eylül’de, ölmesinden bu yana İran’ı kasıp kavuruyor.

Ölümü protestoların patlak vermesine neden oldu ama aynı zamanda yoksulluk, işsizlik, eşitsizlik, adaletsizlik ve yolsuzluktan duyulan hoşnutsuzluğun ardından geliyor.

Doğrulanırsa, ahlâk polisinin tasfiyesi yönetimin verdiği bir taviz olacak. Ancak göstericilerin başörtülerini yaktığı protestoları durdurmak için yeterli olacağının garantisi yok.