AB ülkelerinin bakanları göçmen ve mülteciler konusunda anlaşmaya vardı

AB ülkelerinin bakanları göçmen ve mülteciler konusunda anlaşmaya vardı
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bakanları, son yıllarda sayıları artan mülteci ve göçmenlere yönelik politikaları konusundaki dün uzlaşıya vardılar.AB'nin 27 üye ülkesinin göçmen ve mülteci politikaları, çoğu Suriye'deki...

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bakanları, son yıllarda sayıları artan mülteci ve göçmenlere yönelik politikaları konusundaki dün uzlaşıya vardılar.

AB'nin 27 üye ülkesinin göçmen ve mülteci politikaları, çoğu Suriye'deki iç savaştan kaçan bir milyondan fazla insanın 2015 yılında ağırlıklı olarak Akdeniz üzerinden AB ülkelerine ulaşmasıyla birlikte açmaza girdi.

AB ülkelerinin içişleri bakanları uzun müzakerelerin ardından yaklaşık 10 yıldan bu yana devam eden göçmenlere nasıl ev sahipliği yapılacağı konusundaki fikir ayrılıklarını giderdiler.

AB ülkeleri birkaç ülkeye yığılan göçmenlerin sorumluluğunu paylaşamadıkları için birliğe gelmek isteyenlerin yol üzerinde durduracak önlemler almışlardı. Birleşmiş Milletler verilerine göre yaklaşık yarım milyar nüfuslu AB'ye geçen yıl sadece 160,000 göçmen ulaşabildi.

Geçen 10 yılda Avrupa'nın güney sınırlarını oluşturan İtalya ve Yunanistan, göçmen ve mültecilere bakabilmek için kuzey ülkelerinden yardım istemiş, Almanya, İsveç gibi varlıklı ülkeler ise güneyden ülkelerine çok sayıda göçmen geldiğinden şikayet etmişlerdi.

Doğu Avrupa'da ise Polonya ve Macaristan, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan gelen ağırlıklı olarak Müslüman nüfuslu göçmenleri ülkelerine kabul etmeyeceklerini açıklamış, göçmen sayısının artmasının yarattığı rahatsızlık aşırı sağ ve popülist partilerin oylarını artırmalarını sağlamıştı.

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir AB diplomatı, "Herhangi bir AB ülkesinde göçmen konusunu gündeme getirerek seçimleri kaybedebilirsiniz. Konunun ne kadar sorunlu olduğunu bu örnekle anlayabilirsiniz" dedi.

Varılan anlaşmaya göre her AB ülkesi belirli bir sayıda göçmen veya mültecinin bakımından sorumlu olacak, ancak söz konusu göçmenleri ülkelerine kabul etmek zorunda olmayacaklar.

Göçmen veya mültecileri kabul etmek istemeyen ülkeler, ev sahibi olan ülkelere her yıl 20,000 euro veya eş değeri yardımda bulunabilecek.

Ayrıca sınırı geçen, fakat mülteci statüsü başvurusunun kabul edilmesi olasılığı düşük olan göçmenler için "hızlandırılmış sınır prosedürleri" uygulanacak. Böylece göçmenlerin mültecilik başvurusu sonuçlanana kadar AB içinde uzun süre kalmaları engellenecek.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, anlaşmayı "tarihi" olarak niteledi. Avrupa Komisyonu'nun göçten sorumlu üyesi Ylva Johansson, anlaşmanın tüm AB üye ülkeleri için "kazan-kazan" anlamına geldiğini söyledi.(REUTERS)