İsrail-Filistin çatışmasında 67. gün: Gazze'de bulaşıcı hastalıklar yayılıyor

İsrail-Filistin çatışmasında 67. gün: Gazze'de bulaşıcı hastalıklar yayılıyor
Çatışmanın 67. gününde işgal altındaki Gazze'de insani koşullar gittikçe zorlaşıyor. İsrail drone saldırıları ile sivilleri hedef alırken 13 askerlerini de öldürdüklerini duyurdu. Filistin devlet haber ajansı WAFA Salı...

Çatışmanın 67. gününde işgal altındaki Gazze'de insani koşullar gittikçe zorlaşıyor. İsrail drone saldırıları ile sivilleri hedef alırken 13 askerlerini de öldürdüklerini duyurdu.

Filistin devlet haber ajansı WAFA Salı günü yaptığı açıklamada, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria kenti Cenin'e düzenlediği saldırıda dört Filistinlinin öldürüldüğünü söyledi. Filistin Kızılayı Derneği'nin (FKD), saldırının Cenin'in eski kentindeki Al-Sabat bölgesini vurduğunu ve ölenlerin Cenin Hastanesi'ne nakledildiğini söyledi. 

WAFA, İsrail güçlerinin bölgedeki üç hastaneyi "kuşattığını" söyledi. Cenin'deki FKD direktörü Mahmud Al-Saadi, İsrail güçlerinin ambulansların saldırı alanına girişini geciktirdiğini söyledi. Sosyal medyada dolaşan videolar İsrail zırhlı araçlarını ve buldozerlerini Cenin'in farklı bölgelerinde gösteriyordu. Al-Saadi, İsrail ordusunun hâlâ Cenin'deki mülteci kampında olduğunu söyledi.

İsrail Savunma Kuvvetleri: Yanlışlıkla 13 askerimizi hedef aldık

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Pazartesi günü bir askerin daha öldüğünü duyurdu ve kara birliklerinin 27 Ekim'deki işgalinden bu yana Gazze'de öldürüldüğü bildirilen toplam IDF askeri sayısını 104'e çıkardı. IDF Pazartesi günü yaptığı açıklamada, askerin üç hafta önce aldığı yaralar nedeniyle öldüğünü söyledi. Bu, üç İsrail askerinin daha öldüğüne dair daha önce yapılan bir duyurunun ardından geldi. Ayrıca

Hamas yönetimindeki sağlık bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Gazze'de İsrail saldırılarında en az 18.205 kişinin öldüğünü söyledi.

Bulaşıcı hastalıklar yayılıyor

Sağlık yetkilileri ve yardım kuruluşları Pazartesi günü yaptığı açıklamada, soğuk ve yağışlı havayı gerekçe göstererek bulaşıcı hastalıkların Gazze nüfusunu kırıp geçirdiğini söyledi; barınaklarda aşırı kalabalık; kıt yiyecek; kirli su; ve çok az ilaç. İki aydan fazla süren savaşın ardından bölgedeki krize ek olarak, hastaneler hava saldırılarında yaralanan hastalarla dolup taştığından hastalananların tedavi seçenekleri son derece sınırlı.

Gazze'nin sağlık sisteminin çöküşü kesin sayıları takip etmeyi zorlaştırırken, Dünya Sağlık Örgütü, Gazze Sağlık Bakanlığı ve BM'nin konuyla ilgilenen kuruluşu UNRWA'dan toplanan verileri kullanarak savaşın başlangıcından bu yana en az 369.000 bulaşıcı hastalık vakası bildirdi. Filistinliler için savaş öncesine göre şaşırtıcı bir artış.

DSÖ'nün olağanüstü derecede yüksek rakamı bile krizin boyutunu yansıtmada başarısız oluyor: Dünya Sağlık Örgütü'nün Gazze ve Batı Şeria'daki ofislerinin sağlık sistemleri ekibi başkanı Shannon Barkley, bunun savaşın gerçekleştiği kuzey Gazze'deki vakaları içermediğini söyledi. birçok bina yıkıldı ve sağlık sisteminden geriye kalanlar da çöktü.

Barkley, Gazze'de görülen en yaygın hastalıkların, soğuk algınlığından zatürreye kadar değişen solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyledi. Zor yaşam koşulları göz önüne alındığında, normalde hafif hastalıkların bile Filistinliler, özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için ciddi riskler oluşturabileceğini söyledi.

Gazze'nin merkezindeki El Aksa Hastanesi'nden konuşan Sınır Tanımayan Doktorlar'ın acil durum koordinatörü Marie-Aure Perreaut Revial'a göre, hala çalışır durumda olduğu düşünülen hastaneler, hava saldırıları nedeniyle travma yaraları olan hastalara yoğun bakım sağlamaya odaklanıyor. Ancak bu hastaların birçoğunun sağlıksız koşullarda ameliyat sonrası bakım aldığını ve bunun da ciddi enfeksiyonlara yol açtığını söyledi.