Rusya, vanayı yeniden açtı

Rusya, vanayı yeniden açtı
Rusya, 10 günlük bir aradan sonra Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla yeniden Avrupa’ya gaz göndermeye başladı. Baltık Denizi’nden geçen boru hattı, 11 Temmuz’da bakım çalışmaları için kapatılmıştı. BBC Türkçe’nin...

Rusya, 10 günlük bir aradan sonra Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla yeniden Avrupa’ya gaz göndermeye başladı. Baltık Denizi’nden geçen boru hattı, 11 Temmuz’da bakım çalışmaları için kapatılmıştı. BBC Türkçe’nin haberine göre, Bugün yeniden çalışmaya başlayan hat Haziran ayından bu yana olduğu gibi toplam kapasitesinin yalnızca yüzde 40’ı oranında işliyor. Rus devletine bağlı doğal gaz şirketi Gazprom'a göre kesintinin sebebi, Almanya merkezli Siemens şirketinin boru için gerekli türbinleri göndermekte gecikmesi. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, gazın yüzde 40’ını Rusya’dan tedarik ediyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, “Rusya bize şantaj yapıyor, enerjiyi silah olarak kullanıyor” dedi. Von der Leyen, Rusya'nın gazı tamamen kesebileceğini ve Avrupa'nın buna hazırlıklı olması gerektiğini söyledi.

Rusya ise bu iddiaları yalanladı.

YÜZDE 60’LIK KESİNTİ DEVAM EDİYOR
Almanya’da devlet enerji düzenleyicisinin başkanı Klaus Müller, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bugün Kuzey Akım 1 hattında gaz tedariğinin tekrar yüzde 40 oranında başladığını ancak yüzde 60’lık kesintinin ve ülkeler arasındaki siyasi belirsizliğin devam ettiğini söyledi. Avrupa’da yetkililer, kış ayları için yeterli azın henüz depolanmadığını ifade ediyor. Yetkililer farklı ülkelerle anlaşma yaparak sıvılaştırılmış gaz tedarik etmeye çalışıyor. Uzmanlar kış aylarında yaşanabilecek gaz kıtlığının hızla ekonomik gerilemeye neden olabileceğini söylüyor. Alman basınında yer alan haberlere göre uzmanlar, gaz kıtlığının gübre, ilaç, deterjan ve kozmetik endüstrilerini de etkileyebileceğini belirtiyor. Alman kamu yayın kuruluşu ZDF’ye göre Almanya’nın doğal gaz depolama tesisleri şu anda sadece yüzde 64 oranında dolu.