Savaş gemileriyle tahliye planı

Savaş gemileriyle tahliye planı
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başlayan savaş, büyük miktarlarda tahıl ve gıdanın depolarda kalmasına neden oldu. Rusya’nın Ukrayna’nın tahılını taşıyan gemileri ablukaya alması ile birlikte sorun küresel gıda krizine...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı başlayan savaş, büyük miktarlarda tahıl ve gıdanın depolarda kalmasına neden oldu. Rusya’nın Ukrayna’nın tahılını taşıyan gemileri ablukaya alması ile birlikte sorun küresel gıda krizine dönüştü. AB ve NATO ülkeleri, Ukrayna’nın tahıl gemilerinin güvenli yolculuk yapmaları için “Savaş gemileriyle koruma” da dahil bir plan üzerinde çalışıyor.

Ukrayna ve Rusya birlikte dünyadaki buğday ve arpanın üçte birini ve ayçiçek yağının yarısını ihraç ederken, Rusya en büyük gübre tedarikçisi konumunda. Küresel gıda krizinin önüne geçebilmek için girişimler sürüyor.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile Odessa’da tahıl gemilerini ‘koruyucu koridor’ oluşturulması konusunu görüştüğünü açıkladı. Landsbergis ayrıca NATO ülkeleri ile beraber tahıla bağımlı Mısır gibi ülkelerden oluşan ‘istekli bir koalisyon’un da korumayı desteklemek ve yaygın gıda kıtlığını önlemek için askeri kaynaklar tahsis etmeye istekli olabileceğini söyledi.

İngiliz The Times’ın haberine göre, ürünleri taşıyan yük gemilerini korumadan önce, müttefik donanmaların güneydeki Rus madenlerinin etrafındaki alanı temizlemesi amaçlanıyor. Ardından Rusya’nın koridoru sabote etme girişimlerini caydırmak için uzun menzilli füzelerin de konuşlandırılabileceği belirtiliyor.

İKİ SENARYO ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Rusya’nın, Ukrayna limanlardaki tahılı çalarak, başka ülkelere satmak için gönderdiğini ve bunun tüm ülkelerce engellenmesi gerektiğini söyledi.

Gıda sorununun tek sorumlusunun Rusya olduğunu ileri süren Kuleba, bu sorunun Ukrayna limanlarındaki blokajın kaldırılmasıyla çözüleceğini ifade etti.

Ukrayna’nın dünyadaki gıda güvenliğinin garantör rolünü yerine getirmesinin Rusya tarafından engellendiğini vurgulayan Kuleba, “BM ve AB ile iki senaryo üzerinde çalışıyoruz. İlk önce, Odesa’daki limanın açılması söz konusudur. Bu askeri açıdan çok karmaşık bir konu. Asıl mesele, tahıl taşıyan ticari gemilerin batmamalarını sağlamaktır” dedi.