Özgür Özel: Diyarbakır'ın barış talebi karşısında saygıyla eğiliyorum

Özgür Özel: Diyarbakır'ın barış talebi karşısında saygıyla eğiliyorum
CHP Diyarbakır İl Kongresi'ne katılan CHP Grup Başkanı ve genel başkanı adayı Özgür Özel, suikast sonucu öldürülen eski emniyet müdürü Gaffar Okan, katledilen insan hakları savunucu Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve...

CHP Diyarbakır İl Kongresi'ne katılan CHP Grup Başkanı ve genel başkanı adayı Özgür Özel, suikast sonucu öldürülen eski emniyet müdürü Gaffar Okan, katledilen insan hakları savunucu Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve 1992 yılında Diyarbakır'da öldürülen, davası zaman aşımına uğrayan yazar-gazeci Musa Anter'i anarak "Diyarbakır’ın barış kardeşlik talebi karşısında saygıyla eğiliyorum” dedi.

Haksızlıklara karşı durduğunu belirten Özel şunları söyledi:

“İki şeyin rengi olmaz. Birincisi bir annenin göz yaşı, ikincisi emekçinin alın teridir. Bunun Kürdü Türkü, Alevisi Sünnisi, sağcısı solcusu olmaz. Annelerin gözünden yaşların süzülmediği, emekçinin alnının terinin hakkını aldığı yarınları birlikte kuracağız. Gaffar Okan, Tahir Elçi ve Ape Musa’yı ve isimlerini anamadığım, kayıplarına hep birlikte ağladığımız nice değerlerimizi saygıyla anıyorum. Barışa ve demokrasiye, kardeşliğe dair ne varsa hepsi bizimdir. Bu talepler asla suç değil. Diyarbakır’ın barış kardeşlik talebi karşısında saygıyla eğiliyorum” dedi. Kürt sorunun çözümü için çaba içinde olacağız.'

Kürt meselesi üzerinden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Özel, “Türkiye’yi bir dönem ‘Kürt sorunu benim meselem’ diyen biri yönetiyor. Ama şimdi ‘Kürt sorunu yoktur’ diyerek inkar ediyorlar. Kürt sorunun demokratik çözümü için çaba içinde olacağız” ifadelerini kullandı.

'Kayyum hançerini reddediyoruz'

Kayyum uygulamalarına da tepki gösteren Özel sözlerini şöyle sürdürdü:

“Manisa, Yozgat ve Ankara’da oy alıp belediye başkanı seçebilirsin. Ama Mardin’de, Van’da ve Diyarbakır’da oy vererek başkan seçeceksin ben görevden alırım, kayyum atarım diyeceksiniz. Biz kayyum hançerini reddediyoruz. Ayrıca hangi partiye oy verirlerse versinler, Diyarbakır’daki vatandaşların verdiği oy diğer illerdeki gibi aynıdır, eşittir” dedi.

CHP yönetiminin seçimler sonrası tavrını da eleştiren Özel, “28 Mayıs’ta çok üzüldük. Genel başkanımızın aldığı oy çok önemliydi. Seçim yenilgisi hepimizin boynunu büktü. Ayrıştıran anlayışa itiraz etmemiz gerekiyor. Türkler-Kürtler, Aleviler- Sünniler, o kutbu şeytanlaştıran ve kazandıran siyasete itiraz ediyorum. 28 Mayıs seçimlerinde şunun yanında durmalıyım, bunun karşısında olmalıyım politikası bize kaybettirdi. Nerede duracağını bilen, kiminle olacağın bu parti emekçiler ve yoksullar, barışa ve hürriyete inanların partisidir" diye konuştu.

‘Soylu’ya karşı sizi mahcup etmedim’

Partililerden destek isteyen Özel, “Parlamentoda kendi görev alanında büyük mücadele verdim. Üyelerin başlarını hiç önlerine eğdirmedim. Parlamentoda Recep Tayyip Erdoğan ve Süleyman Soylu’ya karşı sizi hiç mahcup etmedim. Yol verirseniz hep birlikte yürüyelim, partimizi iktidara götürelim. Hep birlikte partimizi ayağa kaldıracağız. Diyarbakır yol değil, hedeftir. Özgürlük için ve iktidar için hedeftir. Hep birlikte başaracağız” diyerek sözlerini tamamladı.

Yenişehir İlçesi’ndeki bir salonda yapılan kongreye CHP Genel Başkan aday adayı Özgür Özel’in yanı sıra CHP Genel Başkan Aday Adayı Örsan Öymen, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlı Aka, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda partili katıldı.